Το πείραμα που άλλαξε την άποψη ενός flat earther για τον 24ωρο ήλιο

Γνωστός Youtuber, υποστηρικτής της θεωρίας της επίπεδης Γης, παραδέχτηκε το λάθος του μετά από επίσκεψη στην Ανταρκτική όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τον 24ωρο ήλιο.

Μια επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική, γνωστή ως The Final Experiment (TFE), έφερε στο φως μια αξιοσημείωση παραδοχή από έναν από τους γνωστότερους υποστηρικτές της θεωρίας της επίπεδης Γης. Ο Jeran Campanella, διαχειριστής του καναλιού jeranism στο YouTube, παραδέχτηκε δημόσια ότι έσφαλε

στην πεποίθησή του σχετικά με την απουσία του φαινομένου του 24ωρου ηλίου στον Νότιο Πόλο.

Η πρωτοβουλία TFE, υπό την καθοδήγηση του Will Duffy, συγκέντρωσε δημιουργούς περιεχομένου και υποστηρικτές διαφορετικών απόψεων στην Ανταρκτική, με στόχο την άμεση παρατήρηση του φαινομένου του 24ωρου ηλίου. Η αποστολή επικεντρώθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση ενός φαινομένου που αποτελεί καίριο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών της σφαιρικής και της επίπεδης Γης.

Κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την Ανταρκτική, ο Campanella μοιράστηκε με το κοινό του την εμπειρία του: "Στη ζωή κάποιες φορές κάνουμε λάθος. Ήμουν πεπεισμένος ότι δεν υπήρχε 24ωρος ήλιος. Τώρα αποτελεί γεγονός ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από εμάς στο Νότο."

Η επιστημονική σημασία του πειράματος έγκειται στο γεγονός ότι το μοντέλο της επίπεδης Γης αδυνατεί να εξηγήσει την αντίθετη κίνηση του ηλίου στους δύο πόλους. Ενώ ο αζιμουθιακός ισαπέχων χάρτης (AE) που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές της επίπεδης Γης μπορεί να εξηγήσει την 24ωρη ημέρα στο Βόρειο Πόλο, αποτυγχάνει να ερμηνεύσει την αντίθετη κίνηση στην Ανταρκτική.

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται μόνο μέσω του σφαιρικού μοντέλου της Γης, όπου οι παρατηρητές στους δύο πόλους βλέπουν τον ήλιο σε αντίθετες πλευρές του ίδιου επιπέδου. Η παρατήρηση αυτή αποτελεί θεμελιώδη απόδειξη του σφαιρικού σχήματος του πλανήτη μας.

Παρά την παραδοχή του για το φαινόμενο του 24ωρου ηλίου, ο Campanella διατήρησε επιφυλάξεις ως προς την πλήρη απόρριψη της θεωρίας της επίπεδης Γης, δηλώνοντας: "Δεν σημαίνει ότι ο χάρτης AE ή η θεωρία της επίπεδης Γης έχουν καταρριφθεί. Ίσως κάποιος έχει την απάντηση. Εγώ προσωπικά δεν την έχω αυτή τη στιγμή."

Η επιστημονική κοινότητα υποδέχτηκε θετικά την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας τη σημασία της άμεσης παρατήρησης και του πειραματισμού στην επιστημονική μέθοδο. Η παραδοχή ενός τόσο προβεβλημένου υποστηρικτή της θεωρίας της επίπεδης Γης θεωρείται ορόσημο στον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα