Το πρώτο εγχώριο εργαλείο κατασκευής ημιαγωγών αναπτύσσει η Ρωσία, ξεπερασμένο ήδη κατά 30 χρόνια

10:34 5/6/2024 - Πηγή: Insomnia

Eπί του παρόντος, όμως, η ρωσική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών υστερεί κατά μερικές δεκαετίες σε σχέση με τις τρέχουσες δυνατότητες.

Το πρώτο ρωσικό φωτολιθογραφικό εργαλείο, ικανό να παράγει ημιαγωγούς διαστάσεων 350nm και άνω, κατασκευάστηκε στη Ρωσία και βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών στο Ζελένογκραντ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που περιγράφεται ως ώριμη, χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση σε ορισμένες κατηγορίες ημιαγωγών για οχήματα και παραγωγή ενέργειας, όμως θα μπορούσε να ενσωματωθεί και σε στρατιωτικό

εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο αυτό μηχάνημα υστερεί κατά περίπου 30 χρόνια σε σχέση με τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία.

"Συγκεντρώσαμε και κατασκευάσαμε τον πρώτο εγχώριο λιθογραφικό σαρωτή", ανακοίνωσε με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤASS ο Βασίλι Σπακ, Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας. "Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών, στο πλαίσιο της τεχνολογικής γραμμής [παραγωγής] στο Ζελένογκραντ".

Η εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντικό ορόσημο για τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ρωσίας στην κατασκευή ημιαγωγών. Όμως, ένας ημιαγωγός στα 350nm (350 micron) συνιστά εξόχως παρωχημένη τεχνολογία, σε σχέση με τα κορυφαία διεθνή πρότυπα. Η Intel κατασκεύασε τους Pentium MMX, Pentium Pro και τους αρχικούς Pentium II επεξεργαστές σε αυτές τις διαστάσεις το 1995 και 1997, αντίστοιχα, ενώ η AMD χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή για τον επεξεργαστή Κ6 που παρουσίασε το 1997.

Ακόμη και για τα μέτρα της Ρωσίας, μια κατασκευαστική διαδικασία στα 350nm θα μπορούσε να θεωρηθεί παρωχημένη, καθώς δύο από τους βασικούς εργολαβικούς κατασκευαστές επεξεργαστών στη χώρα -η Angstrem και η Mikron- δεν προσφέρουν καν τη συγκεκριμένη διάσταση. Η Angstrem διαθέτει τεχνολογίες που κυμαίνονται από τα 250nm έως τα 90nm, ενώ στις ίδιες διαστάσεις κυμαίνονται και οι προτάσεις της Mikron.

Επί του παρόντος, ασαφές παραμένει το κατά πόσο το ρωσικό λιθογραφικό εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, όμως μια λογική εικασία θα ήταν πως βασικός του στόχος είναι να λειτουργήσει ως όχημα εξέλιξης για περισσότερο προηγμένες λιθογραφικές μηχανές.

Ο τομέας ημιαγωγών στη Ρωσία εξελίσσεται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από εκείνους που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της χώρας το 2023. Οι δεδηλωμένοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση της παραγωγής επεξεργαστών με τη χρήση τεχνολογίας 90nm έως το τέλος του χρόνου, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η εδραίωση παραγωγικών δυνατοτήτων στα 28nm έως το 2027 και στη συνέχεια στα 14nm έως το 2030.

Η Ρωσία, πέραν του ότι υστερεί σημαντικά τη δεδομένη στιγμή σε επίπεδο εγχώριων τεχνολογιών, αντιμετωπίζει θέματα τόσο στη στελέχωση του τομέα, όσο και στην εξασφάλιση των απαραίτητων πρώτων υλών, ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή επεξεργαστών βασισμένων σε σύγχρονες τεχνολογίες. Εκτός αυτού, τα ρωσικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν άδεια χρήσης προηγμένων τεχνολογιών για την κατασκευή κεντρικών επεξεργαστικών μονάδων, επομένως δεν μπορούν καν να αποκτήσουν από το εξωτερικό τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη δημιουργία προηγμένων επεξεργαστών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα