12 δεσμεύσεις Ζέρβα για τον πολιτισμό

08:00 1/3/2019 - Πηγή: seleo
«Βασική μας αρχή η αποφυγή της πολυδιάσπασης δυνάμεων και των πόρων. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη».


Σε μία βραδιά πολιτισμού και αλληλεγγύης που έλαβε χώρα στο Ράδιο Σίτυ, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές προτάσεις του για τον πολιτισμό. Η βραδιά είχε καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό σκέλος καθώς συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τα συσσίτια της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Θεσσαλονίκης.
Όπως

τόνισε ο κ. Ζέρβας «βασική αρχή της πρότασής μας για τον πολιτισμό της πόλης είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων, των πόρων. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη». Για να καταδείξει τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν χρησιμοποίησε τα παραδείγματα των Δημητρίων και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπου τα μεν πρώτα αποδυναμώνονται ενώ αντίθετα το δεύτερο ισχυροποιείται.
Δώδεκα άξονες και δεσμεύσεις για τον πολιτισμό
1. Δημιουργία Οργανισμού Πολιτισμού που θα συγκεντρώνει όλες τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου. Με δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό, με εξειδικευμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και προσωπικό, απαλλαγμένος από επιθυμίες και διαθέσεις του κάθε αντιδημάρχου.
2. Μετασχηματισμός των Δημητρίων. Λιγότερες αλλά ελκυστικότερες εκδηλώσεις με στόχο τη μετατροπή τους σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας.
3. Συνέργειες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, υποστήριξη όλων των θεσμικών πολιτιστικών φορέων, ένταξη τους στον προγραμματισμό τουριστικής ανάπτυξής της.
4. Ενίσχυση της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της πόλης με τη δημιουργία ενός μόνιμου θεσμού για την ανάδειξη της βυζαντινής μουσικής και παράδοσης.

5. Φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
6. Ενοποίηση ιστορικών περιπάτων στην πόλη και δημιουργία ιστορικών διαδρομών. Ανάδειξη των δεικτών μνήμης κατά τόπους, με σύνδεσή τους με μια διαδικτυακή ενημερωτική πλατφόρμα σε όλες τις γλώσσες, φιλική σε όλα τεχνολογικά μέσα.
7. Ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας βιβλιοθήκης, της Πινακοθήκης, του Βαφοπούλιου Ιδρύματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
8. Δημιουργία Μουσείου Πόλης Θεσσαλονίκης στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του εξωτερικού.
9. Δημιουργία χορωδίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
10. Ενίσχυση και αναβάθμιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου και δημιουργία ενός νέου συνόλου όπερας, ή μουσικής δωματίου. Ανάδειξη του έργου της Φιλαρμονικής.
11. Φεστιβάλ για τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και των δημιουργών της πόλης και δημιουργία ειδικού μητρώου για την καταγραφή όλων των καλλιτεχνικών και δημιουργικών ομάδων.
12. Street Αrt – graffiti. Δημιουργούμε πλαίσιο και βάζουμε κανόνες, προστατεύουμε το δημόσιο χώρο και παράλληλα με τρόπο οργανωμένο δίνουμε χώρο στους νέους καλλιτέχνες.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εξαγγελία διεξαγωγής ενός μεγάλου ενιαίου φεστιβάλ πόλης στα τέλη του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου γύρω από το οποίο θα συνασπίζονται όλες οι πολιτιστικές προσπάθειες. «Μία πανστρατιά των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης με στόχο να προσελκύσουμε νεανικό και μη ακροατήριο από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας κατά την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα