Tι σημαίνει για την Ελλάδα η κατάρρευση της Τουρκικής οικονομίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών σε αριθμούς

09:17 14/8/2018 - Πηγή: seleo
Με την Τουρκία να επανέρχεται στο παγκόσμιο προσκήνιο λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας της λίρας με το δολάριο και το ευρώ, οι έχοντες συμφέροντα στην χώρα μετρούν πιθανές ζημιές. Αυτό…

Η αξία του διμερούς εμπορίου ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ ενώ η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία είναι έντονη (αν και συρρικνωμένη σε σχέση με το 2015, έτος πώλησης της Finnansbank από την Εθνική Τράπεζα).

Τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, συνοψίζει έκθεση γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας

στην Άγκυρα. Τα στοιχεία, έχουν ως εξής:

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία ανήλθαν το 2017 στα 1,952 δις. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση έναντι του 2016 (σ.σ 1,351 δις. ευρώ). Το μεγαλύτερο κομμάτι αντιστοιχεί στις εξαγωγές καυσίμων (1,073 δις. ευρώ) ενώ οι εξαγωγές των υπόλοιπων προϊόντων ανήλθαν για το 2017 στα 879 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία ανήλθαν το 2017 στα 1,433 δις. ευρώ. Ωστόσο, μόλις 173 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε καύσιμα και τα υπόλοιπα 1,26 δις. ευρώ σε λοιπά προϊόντα. Άρα, στο σύνολο, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Τουρκίας είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα αλλά αν εξαιρεθούν τα καύσιμα, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της Τουρκίας. Το βαμβάκι (πρώτη ύλη για τη τουρκική κλωστοϋφαντουργία παραμένει το πρώτο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών-καυσίμων) εξαγόμενο ελληνικό προϊόν, ενώ σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πλαστικών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου και χαλκοσωλήνων. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από Τουρκία περιλαμβάνουν, προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, οχήματα και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών (ιχθυοκαλλιέργειας).

Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δις Ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015). Σύμφωνα με την έκθεση, οι σημαντικότερες άμεσες επενδύσεις της Ελλάδας στην Τουρκία είναι οι ακόλουθες:

Παραγωγή:Τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ)Τροφίμων ( CHIPITA)Βιομηχανικών ορυκτών-πυρίμαχων υλικών (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ)Χρωμάτων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ)ΕμπόριοΟικοδομικά υλικά, Προϊόντα Αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΙΛ),Μονωτικά υλικά (ISOMAT)Πλαστικοί σωλήνες ( PALAPLAST)Πλαστικοί σωλήνες άρδευσης (EURODRIP)Ανελκυστήρες (KLEEMANN)Καπνός και τσιγάρα (ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ)Άλλες ΥπηρεσίεςΠληροφορική (INTRAKOM, INTRALOT (ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια), INTELLI SOLUTIONS)Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (GENECOR, EVDEMON)

Οι Τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες ελληνικές, και αφορούν:

τουριστικές υποδομές, μαρίνες ( Μυτιλήνης, Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας, Λευκάδας, Ζέας και Καλαμάτας) και ξενοδοχεία. Ο όμιλος «DOGUS HOLDING S.A». συμμετέχει στη κοινοπραξία που εξαγόρασε τον ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης ενώ έχει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία εξαγοράς του ξενοδοχείου HILTONΜονάδες χαρτοποιίας, που διαθέτουν οι όμιλοι Eren Holding και Pak HoldingsΗ εταιρεία Polisan έχει εξαγοράσει την εταιρεία χημικών Artenius Hellas στη βιομ. Περιοχή Βόλου, καιΗ κρατική τ/τράπεζα «ZIRAAT» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

Το 2017 υπήρξε σημαντική αύξηση (17,2%). του αριθμού των τούρκων τουριστών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, , (από 785 χιλ. σε 921 χιλ. τουρίστες) Μικρή αύξηση 4,6% παρουσίασε και το τουριστικό ρεύμα από Ελλάδα προς Τουρκία (595 χιλ τουρίστες το 2017). Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της αυξανόμενης αγοραστικής δύναμης ενός μεγάλου μέρους του τουρκικού πληθυσμού και του γεγονότος ότι οι Τούρκοι, όχι μόνο των παραλίων αλλά και της Ανατολίας πλέον, θεωρούν την Ελλάδα ως προτιμώμενο τουριστικό προορισμό.

fpress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα