To AΠΘ καθησυχάζει μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις σε Ιόνιο και Βουλγαρία

16:15 22/2/2018 - Πηγή: seleo

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ δηλώνουν πως τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα παρακολουθούνται.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕΜΠΕ

Πρακτορείο 104,9 FΜ, αναφορικά με τους δύο σεισμούς, μεγέθους 4,8 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε Ιόνιο Πέλαγος και Βουλγαρία, αντίστοιχα.

«Το Ιόνιο είναι η περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για το χώρο αυτό, που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρά γεγονότα, καθώς την εξαετία 1953 – 1959 εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Η περιοχή έχει μια ισχυρή σεισμικότητα και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό δεν ήταν ιδιαίτερο. Θα πρέπει όμως να το παρακολουθούμε», είπε ο κ. Σκορδίλης αναφορικά με τη δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:44 τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. δυτικά της Ζακύνθου.

Δύο λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επί βουλγαρικού εδάφους, περίπου 115 χλμ. βορειοανατολικά από το Νευροκόπι. «Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή ήταν το 1928 με μέγεθος 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως μια δόνηση της τάξης του 4,4 Ρίχτερ δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα