Αδιαφορία για την υγεία και την ασφάλεια στο ΑΠΘ

09:45 28/5/2022 - Πηγή: seleo

Κάγκελα που αποκλείουν την έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, από τον έναν όροφο στον άλλον. Πρόσωπα εταιρείας security που παραπέμπουν επιεικώς σε φύλαξη νυχτερινού κέντρου. Απενεργοποιημένα ασανσέρ ώστε να αποτρέπεται η είσοδος πολιτών και φοιτητών. Πόρτες ερμητικά κλειστές με κατεβασμένα τα εξωτερικά κιγκλιδώματα σε μια πόλη που έχει δεινοπαθήσει στο παρελθόν από σεισμούς.

Και αυτά είναι μόνο κάποια από

τα θέματα ασφάλειας του κτιρίου Κεντρικής Διοίκησης του ΑΠΘ, για τα οποία ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου δεν έδειξε ούτε κατ’ ελάχιστον τον ίδιο ζήλο που εκδήλωσε ζητώντας πρόσφατα τη συνδρομή της αστυνομίας για την εκδίωξη όλων όσοι εμπόδιζαν ολοκλήρωση των εργασιών της βιβλιοθήκης στο κτίριο του Βιολογικού.

Πυροπροστασία

Αλλωστε ούτε οι σοβαρές παρατυπίες στους τομείς της υγείας και ασφάλειας, για εργαζόμενους και φοιτητές –όπως τις εντόπισε ο έλεγχος του ειδικού επιθεωρητή Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία–, ούτε εκείνα που σχετίζονται με την ελλιπή πυροπροστασία, όπως διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους της Πυροσβεστικής, προσθέτουν στον πρύτανη τη δέουσα επικοινωνιακή ακτινοβολία που μάλλον επιζητεί εμφανιζόμενος ως ο μόνος υπερασπιστής της νομιμότητας.

Ενας υπερασπιστής και θιασώτης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για τον οποίο ακούγεται ευρέως ότι επιθυμεί μία θέση, γιατί όχι ακόμη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Ας δούμε, όμως, για ποιες παραβάσεις (άρθρο 30 του Ν. 3850/10) ο ειδικός επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασίας, Γ. Μουμουζιάς, έκανε συστάσεις συμμόρφωσης στη διοίκηση του ΑΠΘ:

■ Από τις πέντε επισημασμένες εξόδους κινδύνου, στο σχέδιο διαφυγής και διάσωσης, στον ισόγειο χώρο του κτιρίου ήταν ανοιχτές μόνο οι δύο.
■ Κλειδωμένες βρέθηκαν και οι δύο έξοδοι κινδύνου στη στάθμη του 1ου ορόφου.
■ Στο πλατύσκαλο μεταξύ 6ου και 7ου ορόφου υπήρχε κλειδωμένη καγκελόπορτα, η οποία έφραζε τη δυνατότητα διαφυγής.

Ομως, δεν είναι μόνο οι έλεγχοι των επιθεωρητών αλλά κι εκείνοι των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι ύστερα από σχετικό έλεγχο στο κτίριο της Διοίκησης, που βρίσκεται εντός του πανεπιστημιακού χώρου, διαπίστωσαν ότι δεν τηρούνται όλα τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία πυροπροστασίας μέτρα και γι’ αυτόν τον λόγο επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο, καλώντας ταυτοχρόνως τη διοίκηση να συμμορφωθεί αμέσως με τη νομοθεσία και να καταθέσει μελέτη πυροπροστασίας στο αρμόδιο τμήμα της Πυρασφάλειας Θεσσαλονίκης.

■ Aπουσία αυτόματου συστήματος Πυρανίχνευσης στις εγκαταστάσεις, με εξαίρεση μόνο δύο χώρους αρχείων στο υπόγειο του κτιρίου.
■ Απουσία αυτόματου συστήματος Πυρόσβεσης με νερό.
■ Απουσία κάλυψης της εγκατάστασης από Μόνιμο Υδροδοτικό Πυροσβεστικό Δίκτυο.

Ελλείψεις

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο των αποτελεσμάτων ελέγχου, που φέρει την υπογραφή του πύραρχου Ιωάννη Στεργιούλα, προστίθενται και οι εξής παραλείψεις: αυτή της πυροδιαμερισματοποίησης και της διάθεσης ενεργητικού πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του. Πολύ περισσότερο που όπως καταγγέλλεται υπάρχουν επικίνδυνοι χώροι εργαστηρίων στους οποίους φιλοξενούνται φοιτητές χωρίς ασφάλεια. Αγωνίες οι οποίες συνδέονται και με τις δύο πυρκαγιές σε εργαστήρια το 2018 και το 2021.

Η πρώτη στο Βιολογικό, σε εργαστήριο το οποίο παρανόμως λειτουργεί στο υπόγειο (κάτω από την κατάληψη που εκδιώχτηκε) και η δεύτερη σε ημιυπόγειο χώρο της Ιατρικής. Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι χώροι που κατά καιρούς αποκλείονται με τη σιωπηρή σύμφωνη γνώμη της πρυτανείας, καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΑΠΘ οι οποίοι, όπως επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» «ευχόμαστε να μη γίνει το κακό γιατί τότε θα είναι αργά».

πηγή efsyn.gr

Το άρθρο Αδιαφορία για την υγεία και την ασφάλεια στο ΑΠΘ εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα