Ανοιχτά λαογραφικό μουσείο και πέτρινο σχολείο Πανοράματος για το 6ο «Open House Thessaloniki»

07:01 17/11/2017 - Πηγή: seleo

Tο έξοχο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου Πανοράματος που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και το ιστορικό Πέτρινο δημοτικό σχολείο στο Πανόραμα, ανοίγουν φέτος τις πόρτες τους ελεύθερα για όλους τους Θεσσαλονικείς, στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης με τίτλο «Open House» για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.



Στο 6ο OPEN HOUSE Thessaloniki όπως κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο έτσι και φέτος το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα

μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Στη δράση που αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους παγκόσμιους θεσμούς της αρχιτεκτονικής και διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά συμμετέχει φέτος με τα δύο παραπάνω κτίρια και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη. Συγκεκριμένα στη διάρκεια του τριημέρου, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτά για όλους τους επισκέπτες:

το Πέτρινο σχολείο που χτίστηκε το 1922 και εξακολουθεί ακόμη να λειτουργεί ως σχολείο στο Πανόραμα από τις 11:00 έως τις 15:00 (Γραμμή 58 του ΟΑΣΘ, στάση: Ανάληψη) καιτο Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος από τις 10:00 έως τις 14:00 (28ης Οκτωβρίου 10, όπισθεν Ξενοδοχείου Νεφέλη, Παλαιός Οικισμός Πανοράματος).


Να σημειωθεί ότι το Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος θα είναι ανοιχτό τις ίδιες ώρες (10.00 έως 14.00) και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, καθώς επίσης και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου για ξεναγήσεις αποκλειστικά σε σχολικά τμήματα - στο πλαίσιο της δράσης Open School που αποτελεί παράλληλη δράση του Open House.

«Για δεύτερη χρονιά ο δήμος μας συμμετέχει στο 6ο OPEN HOUSE Thessaloniki. μία ιδέα που ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και διαδόθηκε σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Φέτος ανοίξαμε τις πύλες στα πιο σπουδαία μας κτίρια και προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους Θεσσαλονικείς να έρθουν στο Πανόραμα, να τα εξερευνήσουν και να κατανοήσουν την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος» σημείωσε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Το πέτρινο δημοτικό σχολείο Πανοράματος χτίστηκε το 1927 με τη συνδρομή των κατοίκων με πέτρες από τους γύρω λόφους και χείμαρρους και με ελάχιστα οικοδομικά υλικά που παρείχε το κράτος. Βρίσκεται σε χώρο 3.000 τμ που αποτελεί ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο κοντά στην κεντρική πλατεία Πανοράματος. Είναι ένα πέτρινο διώροφο κτίριο 500 τμ, που αποτελεί τυπικό δείγμα κτιρίου εκπαίδευσης νεοκλασικού χαρακτήρα. Στεγάζει το Δημοτικό σχολείο και είναι το κεντρικό κτίριο του αρχικού οικισμού του Πανοράματος.

Το αρχικό κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου θεμελιώθηκε από την Κοινότητα Πανοράματος και τους κατοίκους του, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 για να στεγάσει τον Ιερέα της ενορίας και την οικογένεια του. Το κτήριο επανήλθε στην Κοινότητα και στέγασε το Πνευματικό Κέντρο Πανοράματος, που αποτέλεσε επί σειρά ετών μια κυψέλη πολιτισμού ιδιαίτερα για τους νέους της περιοχής. Mε απόφαση της δημοτικής αρχής αναμορφώθηκε και ανακαινίσθηκε πλήρως προκειμένου να στεγάσει την Λαογραφική και Εθνολογική συλλογή του Νίκου και Αφροδίτης Τελίδη. Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους δημότες από τον Δήμαρχο Ιγνάτιο ΚαΪτεζίδη στις 18/06/2017, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους δωρητές του Μουσείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα