Χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχή έπληξαν καλλιέργειες στη Ροδόπη

12:46 14/6/2019 - Πηγή: seleo
Χαλάζι, ανεμοθύελλα και βροχή έπληξαν καλλιέργειες στη Ροδόπη. Τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν το

μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου και κατά τόπους είχαν τέτοια ισχύ που προκάλεσαν καταστροφές σε καλλιέργειες με βαμβάκια, ηλίανθους, κηπευτικά, οπωροφόρα δένδρα, καπνά και σιτηρά. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των ανθρώπων του ΕΛΓΑ στο αίτημα των παραγωγών να διαπιστώσουν με μία

πρώτη επίσκεψη τις ζημιές. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου ο Δημήτρης Πανταζής τμηματάρχης εκτιμήσεων από το κατάστημα ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Βασίλη Πλουμίδη, πραγματοποίησαν επιτόπιες επισκέψεις σε χωράφια που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μεταφέροντας τις πρώτες του εκτιμήσεις στον «Χ» ο κος Πανταζής έκανε λόγο για ζημιές σε καλλιέργειες που εντοπίζονται κυρίως ανατολικά του Αράτου, σε εκτάσεις σε Άρατο, Βραγιά, Πάσσο. «Είχαμε χαλάζι σε συνδυασμό με πολύ βροχή που προξένησε πλημμύρες, ενώ είχαμε και ανεμοθύελλα ισχυρή που έκανε ζημιές». Επίσης ζημιές καταγράφηκαν σε αγροτεμάχια στην περιοχή του Βάκου, στο Ανθοχώρι, στην Αρίσβη, σε Πρωτάτο και Άμφια.

Από σήμερα και για τις επόμενες 15 μέρες οι πληγέντες παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν σε αναγγελία ζημιών. «Κάναμε την αναγγελία των ζημιών και ενημερώθηκαν οι ανταποκριτές. Οι παραγωγοί μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές», ενημερώνει ο κος Πανταζής. Παράλληλα ενημερώθηκε η κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ, ενώ ο κος Πανταζής έσπευσε να καθησυχάσει τους παραγωγούς και τους κάλεσε να κάνουν την δήλωση με τις ζημιές.

Νίκος Τσαλικίδης: Είμαστε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, για να μην αδικηθεί κανείς αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
Επιτόπιες επισκέψεις σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 12ης Ιουνίου, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, συνοδευόμενος από το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ταρκάν Μουλταζά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Ροδόπης κ.κ Μουσταφά Κατραντζή και Αχμέτ Ιμπράμ.

Εκτενείς ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου 5.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσε η έντονη νεροποντή σε συνδυασμό με την κατά τόπους χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκαν μετά τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης. Επλήγησαν κυρίως καλλιέργειες βάμβακος, καπνών, κηπευτικών, σιτηρών, στους οικισμούς Αράτου, Βραγιάς, Πάσσου, Ανθοχωρίου, Αρχοντικών, Βάκου, Παμφόρου, Αρίσβης, Λοφαρίου, Πρωτάτου και Αμφίων.

Σε σχετική δήλωσή του με την ολοκλήρωση των επιτόπιων επισκέψεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης τόνισε «σε μια παραγωγική περίοδο για τον τοπικό αγροτικό κόσμο, η περιοχή μας επλήγη από ακραία φαινόμενα. Είμαστε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, για να μην αδικηθεί κανείς αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία». www.xronos.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα