Δημιούργησαν το πρώτο αντικουνουπικό ύφασμα - Μας κάνει… αόρατους στα κουνούπια

14:45 30/8/2019 - Πηγή: seleo
Tο πρώτο ύφασμα που μπορεί να εμποδίσει τα κουνούπια να μας εντοπίσουν και έτσι μας προστατεύει από τα τσιμπήματά τους

δημιούργησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν, το ύφασμά τους είναι επιστρωμένα με γραφένιο και μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ελονοσία.Το γραφένιο είναι ένα πυκνό υλικό, 200 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι, εξίσου εύκαμπτο με το καουτσούκ και με μεγαλύτερη αγωγιμότητα από τον χαλκό, γράφει ο βρετανικός Independent.Χάρη

σε αυτές τις ιδιότητες έχει βρει αναρίθμητες εφαρμογές από το 2004 που ανακαλύφθηκε έως σήμερα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η δημιουργία υφασμάτων με προηγμένες λειτουργίες, όπως αισθητήρες, ρύθμιση της θερμοκρασίας, προστασία από την ακτινοβολία κ.λπ.

Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι το εξαιρετικά λεπτό υλικό έχει και άλλες ιδιότητες. Κατ' αρχάς, δεσμεύει τα χημικά μηνύματα του ιδρώτα, που ενθαρρύνουν τα… αιμοβόρα θηλυκά κουνούπια να μας τσιμπήσουν. Επιπλέον, ακόμα κι αν μας εντοπίσουν τα κουνούπια, το γραφένιο είναι πολύ σκληρό για να μας τσιμπήσουν μέσω αυτού.«Τα κουνούπια είναι σημαντικοί διαβιβαστές νοσημάτων σε όλο τον κόσμο. Μοιραία λοιπόν είναι τεράστιο το ενδιαφέρον για μη-χημικούς τρόπους προστασίας από αυτά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Robert H. Hurt, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Brown. «Καθώς μελετούσαμε λοιπόν υφάσματα με ενσωματωμένο γραφένιο ως προστασία εναντίον τοξικών χημικών, αναρωτηθήκαμε μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει και εναντίον των κουνουπιών».

Πλήρης προστασία


Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να βάλουν τα χέρια τους σε κλειστούς θαλάμους γεμάτους κουνούπια. Τα κουνούπια που εξετάστηκαν ήταν του γένους aedes aegypti (είναι η επιστημονική ονομασία για το κουνούπι τίγρης).

Οι ερευνητές μέτρησαν τα τσιμπήματα που δέχτηκαν οι εθελοντές σε τρεις διαφορετικές περιστάσεις:

Όταν τα χέρια τους ήταν ακάλυπτα
Όταν τα είχαν καλύψει με γάζα
Όταν τα είχαν καλύψει με ύφασμα από γραφένιο
Η μοναδική περίπτωση που οι εθελοντές δεν δέχτηκαν κανένα τσίμπημα, ήταν όταν τα χέρια τους ήταν καλυμμένα με το ύφασμα γραφενίου.

Σε αντίθεση όμως με τις ό,τι περίμεναν οι ερευνητές, τα κουνούπια δεν τσιμπούσαν τους εθελοντές όχι επειδή δεν μπορούσαν, αλλά κυρίως διότι δεν πλησίαζαν τα χέρια τους. Ήταν σαν να μην τα αντιλαμβάνονταν καν, όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Cintia Castilho, διδακτορική φοιτήτρια στο Brown.

Για να επαληθεύσουν την παρατήρησή τους, οι επιστήμονες άλειψαν το ύφασμά τους εξωτερικά με ανθρώπινο ιδρώτα. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαν τα κουνούπια να προσγειώνονται πάνω του, αλλά χωρίς να καταφέρουν να τσιμπήσουν τους εθελοντές.

Ωστόσο αυτό συνέβαινε μόνο όταν το ύφασμα ήταν στεγνό. Όταν οι ερευνητές το μούσκεψαν με νερό, έχασε την προστατευτική δύναμή του.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να βρουν τρόπο να κάνουν το ύφασμά τους ανθεκτικό στο νερό, ώστε να παρέχει προστασία και σε τροπικές συνθήκες.

Τα πιο θανατηφόρα πλάσματα στον κόσμο
Τα κουνούπια μπορεί να μην… γεμίζουν το μάτι μας αλλά είναι τα πιο θανατηφόρα πλάσματα του πλανήτη. Οι μισοί από τους θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο είναι από ελονοσία και καταγράφονται κυρίως στην υποσαχάριο Αφρική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2017 καταγράφηκαν:

219 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας σε 87 χώρες του κόσμου
435.000 θάνατοι από ελονοσία
Τα κουνούπια μεταδίδουν και άλλα απειλητικά νοσήματα. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Ο δάγκειος πυρετός
Ο ιός Zika
Ο πυρετός chikungunya
Ο κίτρινος πυρετός
Όλ' αυτά τα νοσήματα μεταδίδονται στους ανθρώπους από το κουνούπι τίγρης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η προστασία από αυτό, λοιπόν, θα μπορούσε να σώσει αναρίθμητες ζωές.

iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα