Εγρήγορση για την προστασία του εμπορικού σήματος "Μακεδονικό" ζητά το ΒΕΘ

16:17 29/3/2019 - Πηγή: seleo
Συναγερμό και εγρήγορση επιτάσσει η προστασία του εμπορικού σήματος «Μακεδονικό» επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

, τονίζοντας πως, ήδη, έχουν εκδηλωθεί πρακτικά προβλήματα για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας,

στο πλαίσιο σύσκεψης που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στα μακεδονικά προϊόντα.

«Το ζήτημα των εμπορικών σημάτων αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες πλευρές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προκαλεί αγωνία σε χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια κάθε άλλο παρά ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας, όπως επικαλείται η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το ως δικαιολογία. Είναι γνωστό πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές της γείτονος. Οι επενδύσεις εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στα Σκόπια, άμεσες και έμμεσες, έχουν δημιουργήσει περί τις 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ».

«Από την πλευρά των γειτόνων γινόταν πάντα κατάχρηση του όρου ‘Μακεδονία’. Στο πλαίσιο αυτό είναι αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί πως οι γείτονες μας δεν θα προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν δυνατά brands επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία» αναφέρεται στο υπόμνημα. Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά:

-Διασφάλιση πως στα τρία χρόνια που προβλέπει η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στην εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων.

-Η τριετής περίοδος που προβλέπει η συμφωνία αποτελεί μεγάλο διάστημα για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Οι εργασίες της επιτροπής, θα πρέπει να είναι εντατικές και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο.

-Θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι ο όρος ‘Μακεδονία’ ως ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.

-Θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα ελληνικά προϊόντα που φέρουν τον όρο ‘Μακεδονία’ δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

Το υπόμνημα καταλήγει αναφέροντας πως «τα όποια προβλήματα ανακύπτουν θα πρέπει να λύνονται προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι να δημιουργούνται καινούργια».

Keywords
Τυχαία Θέματα