Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Πτώση σε ιατρικές-πολυτεχνικές σχολές, άνοδος σε οικονομικές
Τα πρώτα δεδομένα
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο αριθμός
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δύο ιδιαίτεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις είναι η κατάργηση του Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα υπόλοιπα πεδία και η παρουσία στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με την παράλληλη «διαγραφή» των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, είναι ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εισαχθούν σε σχολές και τμήματα έχοντας λίγες χιλιάδες μόρια. Και αυτό, γιατί οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από 7.000 μόρια είναι περισσότεροι από πέρσι. Ενδεικτικά, στα πεδία των θετικών και τεχνολογικών σχολών, καθώς και των Οικονομικών και Πληροφορικής το 21,9% και το 33,11% έγραψαν στο σύνολο από 7.000 μόρια και κάτω.
Εκτιμήσεις κίνησης βάσεων
Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές
Για τα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων. Ειδικότερα για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.
«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι στο μάθημα ”Αρχαία Ελληνικά” που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα “ Λατινικά”. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη “ Γλώσσα” και στην “ Ιστορία” που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός αναλυτής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος το 28,32% έγραψε 18-20 στα Λατινικά, δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 υποψήφιους έναντι 20,25% πέρυσι (2017-18). Αύξηση των αριστούχων υπήρξε και στα Αρχαία, αφού στην κλίμακα του 18-20 φέτος είναι το 4,67% των υποψηφίων έναντι του 2,71% πέρσι. Από την άλλη πλευρά, μείωση των αριστούχων υπήρξε στην Ιστορία --επίσης μάθημα βαρύτητας-- αφού στο 18-20 είναι το 8,75% των μαθητών έναντι του 12,34% το 2017-18. Λίγο χειρότερα από πέρσι είναι οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα.
«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας) η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.
Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε πολυτεχνικές σχολές ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα όπως στα «Μηχανικών Η/Υ».
Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.
Σπουδές Υγείας και Ζωής
Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρσι.
«Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας («Βιολογία» και «Φυσική») είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.
Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο 3ο πεδίο γενικά θα κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές, η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.
Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής
Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό, διότι, όπως σημειώνει ο κ. Κάτσικας, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι.
«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε.
Παιδαγωγικά τμήματα
Τέλος, όπως έχει ήδη γραφεί πολλάκις, για τα Παιδαγωγικά τμήματα, που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το βλέμμα του Τσίπρα όταν μπήκε η Μελάνια - Η άφιξη της Πρώτης Κυρίας γύρισε κεφάλια
- Το λάθος που κάνουν όλοι όταν ξεπαγώνουν το κοτόπουλο: Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
- Survivor spoiler - διαρροή: Οριστικό - Αυτός θα είναι ο μεγάλος νικητής!
- Μια φορά και έναν καιρό ήταν η ομάδα ΔΙΑΣ
- Άρχισε η καταχώρηση ονομάτων με κατάληξη «.ελ» (video)
- Ελένη Μενεγάκη: Οι τρυφερές φωτογραφίες της μικρής Μαρίνας και η απίστευτη ομοιότητά τους!
- 10 H&M κομμάτια που μοιάζουν πολύ ακριβά
- Θα λιώσετε! H Ελένη φωτογραφίζει τη Μαρίνα της δίπλα στη θάλασσα!
- Πανελλαδικές 2018: Εισαγωγή και με λιγότερα από 7.000 μόρια- Ποιες σχολές θα πέσουν, ποιες θα ανέβουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- TΩΡΑ: Πορεία συμβασιούχων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Τέσσερα επιπλέον δρομολόγια σε δυο γραμμές για λίγες ημέρες ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη
- Φωτιά σε εργοστάσιο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
- Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup το κείμενο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας
- Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Πτώση σε ιατρικές-πολυτεχνικές σχολές, άνοδος σε οικονομικές
- Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 - Τι είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή
- Τελευταία Νέα seleo
- Εκτιμήσεις βάσεων 2018: Πτώση σε ιατρικές-πολυτεχνικές σχολές, άνοδος σε οικονομικές
- Εγκρίνεται σήμερα στο Eurogroup το κείμενο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας
- TΩΡΑ: Πορεία συμβασιούχων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 - Τι είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή
- Τέσσερα επιπλέον δρομολόγια σε δυο γραμμές για λίγες ημέρες ανακοίνωσε ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη
- Φωτιά σε εργοστάσιο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
- Αεροψεκασμοί από σήμερα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης
- Η Le Monde βράβευσε τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση του προσφυγικού
- Έρευνα από την Ασφάλεια για τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μιράντα: "Να ξαναγίνουμε πρωταθλητές"
- Ζάεφ: «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" μπήκε στο ΝΑΤΟ»
- Δημοπρατείται το νυφικό της Σάρον Τέιτ από τον γάμο της με τον Ρομάν Πολάνσκι
- Πλαστικό καλαμάκι: Κάποιοι συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να ζήσουν (στην κυριολεξία) χωρίς αυτό
- Μουντιάλ 2018: Γαλλία – Κροατία… 20 χρόνια μετά! video
- Η… προνομιακή θέση Τσίπρα δίπλα σε Μελάνια και Τραμπ [εικόνες&βίντεο]
- WIND Fiber to the Home: Φέρνει την Οπτική ίνα στο σπίτι
- ΑΑΔΕ: Την Παρασκευή (13/07) η επιστροφή φόρου
- Ξεχάσατε να βάλετε αποσμητικό; Αυτό θα σας σώσει