Έλληνες στρατιωτικοί: Πως το δεξί χέρι του Ερντογάν πήρε ομήρους τον ανθυπολοχαγό και τον λοχία

13:31 10/3/2018 - Πηγή: seleo

Η άνωθεν εντολή που τίναξε την υπόθεση στον αέρα και οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν στη φυλακή

- Ο ρόλος της Jandarma, ο στρατηγός και ο υπουργός του Ερντογάν που ανέλαβαν την υπόθεση - Ακόμη και η απλή κατηγορία για παράνομη είσοδο μπορεί να κρατήσει μήνες στην φυλακή τον ανθυπολοχαγό και τον λοχία

Οι Έλληνες στρατιωτικοί φαίνεται ότι πλέον είναι όμηροι της Τουρκίας και θα παραμείνουν για όσο διάστημα η Άγκυρα θέλει να τους χρησιμοποιήσει, είτε ως διαπραγματευτικό "χαρτί", είτε ως "μέτρο πίεσης" προς την Αθήνα.

Το παρασκήνιο πριν τη σύλληψή τους και η παρέμβαση της Jandarma, της τουρκικής χωροφυλακής δείχνει ότι είναι επιλογή της Τουρκίας να διατηρήσει την υπόθεση ανοιχτή σε βάθος χρόνου.

Πλέον έχει αποκαλυφθεί ότι αμέσως μετά το περιστατικό της 2ας Μαρτίου η αρχική διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν έμοιαζε "απειλητική" ούτε για τους δυο στρατιωτικούς, ούτε και για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτεται, μια βδομάδα μετά, αμέσως μόλις έπεσαν στα χέρια των Τούρκων οι δυο στρατιωτικοί ζήτησαν και έλαβαν άδεια να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους.

Έτσι ενημερώθηκε άμεσα ο ταξίαρχος, διοικητής της μονάδας. Μάλιστα η συνομιλία διήρκεσε τουλάχιστον 10 λεπτά, καθώς φαίνεται ότι ο Ταξίαρχος ζητούσε όλες τις λεπτομέρειες.

Αμέσως μετά φαίνεται ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθηθεί το "τυπικό"που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο διοικητής της μονάδας πήγε στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο με στόχο να κανονίσει με τον ομόλογό του διοικητή της "απέναντι" μονάδας την λήξη του "επεισοδίου" και την επιστροφή των δυο στρατιωτικών.

Επί 45 λεπτά φαίνεται πως όλα έδειχναν ότι το ζήτημα θα "μείνει" σε επίπεδο μονάδας. Τότε όμως ο Τούρκος διοικητής φαίνεται ότι ως όφειλε ενημέρωσε τους ανωτέρους του και το ζήτημα άλλαξε επίπεδο.

Καθώς επρόκειτο για ένα συμβάν στα σύνορα ενημερώθηκε η περιβόητη Jandarma. Η Χωροφυλακή της Τουρκίας που εκτός από καθήκοντα αστυνόμευσης στις εκτός πόλεων περιοχές έχει στην εποπτεία της και τα σύνορα. Η χωροφυλακή υπάγεται ταυτόχρονα και στο επιτελείο του Στρατού, αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας.

Ουσιαστικά και ειδικά μετά το πραξικόπημα είναι το μακρύ χέρι του καθεστώτος του Ερντογάν για τον έλεγχο της χώρας.

Επικεφαλής της Jandarma είναι ένας από τους ελάχιστους στρατηγούς που εμπιστεύτηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο "σουλτάνος" της Άγκυρας, ο Αρίφ Τσετίν. Ο Τσετίν τοποθετήθηκε στη θέση αυτή σε σχεδόν παράλληλο χρόνο με την ανάληψη καθηκόντων στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Σοϊλού είναι ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν και το δεξί του χέρι. Δεν είναι τυχαίο ότι του ανάθεσε αυτό το υπουργείο το οποίο είναι υπεύθυνο για την εσωτερική ασφάλεια. Το υπουργείο που ελέγχει δηλαδή τη Χωροφυλακή.

Κάπως έτσι η ενημέρωση για το επεισόδιο στις Καστανιές της Jandarma σήμαινε ότι το θέμα περνούσε πλέον σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα δεν αποτελούσε πλέον ένα διασυνοριακό χαμηλής έντασης και συνηθισμένο συμβάν.

Καθώς, όπως αναφέρει και το περιοδικό Foreign Policy, πλέον η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χρησιμοποιεί ομήρους για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας όλα δείχνουν ότι αμέσως ελήφθη η απόφαση οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί να κρατηθούν για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν της Άγκυρας.

Η ακολουθία των γεγονότων αποδεικνύει ότι η Άγκυρα έχει επιλέξει να καθυστερήσει την επιστροφή τους αναζητώντας τρόπο να αξιοποιήσει την κράτησή τους.

Πολλοί θεωρούν ότι η κράτηση των δυο στρατιωτικών ίσως διαρκέσει και για μήνες, ακόμη και στην περίπτωση που τους απαγγελθεί η "απλή" κατηγορία της παραβίασης των συνόρων και της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή.
newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα