ΈΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν αναγκαίες δαπάνες 410 ευρώ
Νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑT αποκαλύπτει πόσοι Έλληνες δυσκολεύονται οικονομικά να καλύψουν έκτακτες, αλλά και αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 410 ευρώ.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική και κοινωνική στέρηση (εισοδήματα 2020), το 81,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 37,6% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά και αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 410 ευρώ.
Επίσης από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι:
Α. Σε ποιες ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη υλική και κοινωνική στέρηση
Υπάρχει
Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω, παρατηρείται μείωση της υλικής και κοινωνικής στέρησης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 (10,3%) σε σχέση με το 2020 (10,6%) που είναι η μικρότερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες ηλικιών.
Στις ηλικίες 18- 64 ετών το ποσοστό των ατόμων που στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών ανέρχεται σε 14,6%, μειωμένο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.
Β. Για τα έπιπλα και τις διακοπές
Επίσης διαπιστώνεται ότι το 56,9% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσει τα φθαρμένα έπιπλα, το 48,6% δεν μπορεί να πληρώσει διακοπές για μια εβδομάδα και το 46,3% δεν μπορεί να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες.
Γ. Για τις κατοικίες
Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,5% του συνόλου του πληθυσμού, σε 25,1% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,7% για τον φτωχό πληθυσμό.
Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου το 2021 είναι μεγαλύτερο στην ηλικιακή ομάδας έω και 17 ετών και ανέρχεται σε 42,6% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 37,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 59% για τον φτωχό πληθυσμό.
Δ. Κόστος στέγασης, αγορά αγαθών και υπηρεσιών, λογαριασμούς
Το 33,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 6,1%.
Το 79,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών ανέρχεται σε 41%.
Το 36,7% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών ανέρχεται σε 12,8%.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,8%, ενώ το ποσοστό για τα φτωχά και για τα μη φτωχά νοικοκυριά είναι 76,7% και 17,1%, αντίστοιχα.
Το 36,2% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.
Το 49,5% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.λπ.
Το 80,8% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.
Η υλική στέρηση
Ως προς την υλική στέρηση που σχετίζεται με την οικονομική δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών σχετικών με κοινωνικές δραστηριότητες- για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω- προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:
Το 28,5% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχει τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, όπως αθλητισμό, σινεμά κ.λπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 51% και 23,3%.
Το 36,1% του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό του ή για κάποιο χόμπι χωρίς να συμβουλευτεί κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού. Το ποσοστό εκτιμάται στο 62,8% για τον φτωχό πληθυσμό και στο 29,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό
Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών
Επίσης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε 13,9% ανέρχεται το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις), ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές στερήσεις) ανέρχεται σε 14,8%.
Υγεία πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω
Το 6,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,3% μέτρια, ενώ το 78,3% πολύ καλή ή καλή υγεία. Το 24,3% του πληθυσμού αυτού έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Το 24% δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 36,2% και 21,8%, αντίστοιχα .
Το 9,4% δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που δεν υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία όταν πραγματικά την χρειάστηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 11% και 9%.
Το 28,3% δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 42,1% και 25,9%. Το 5,6% του αντίστοιχου πληθυσμού δεν υποβλήθηκε στην εξέταση λόγω COVID-19.
Τέλος, το 74,9% δήλωσε ότι επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχική του υγεία/ευεξία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών από την πανδημία COVID-19, ενώ το 0,6% δήλωσε ότι επηρεάστηκε θετικά και το 24,5% ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου.
πηγή enikonomia.gr
Το άρθρο ΈΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν αναγκαίες δαπάνες 410 ευρώ εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πήρε τηλέφωνο για να κράξει τον ιδιοκτήτη του AirBnB για την βρωμιά, όμως είχε κάνει μεγάλη γκάφα
- Απέβαλε η Super Κική: Το δημόσιο μήνυμα – «Μη μου ξαναπείτε γι’ αυτό… »
- Ο κύβος ερρίφθη για τη θέση της Μαυραγάνη
- Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η χορήγηση για προφυλακτική θεραπεία από τον κορονοϊό σε όσους δεν εμβολιάστηκαν. Άνοιξε η πλατφόρμα
- Πύργος: Κοριτσάκι 2,5 ετών ήπιε νέφτι και κατέληξε στο νοσοκομείο
- Θεσσαλονίκη: 42χρονη έκανε κλοπή σε σούπερ μάρκετ και δάγκωσε την υπάλληλο που προσπάθησε να τη σταματήσει
- Αιφνίδιος θάνατος 23χρονου: Ισχαιμία μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα έδειξε η νεκροτομή
- Επέκταση του Face Pay σε περισσότερα μέσα μεταφοράς στη Μόσχα
- Μονοκλωνικά αντισώματα αντί για εμβόλιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι τα δικαιούνται
- Βάσεις 2022: Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Χωρίς νερό αύριο περιοχή της Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: 42χρονη μπήκε σε σούπερ μάρκετ, έκλεψε προϊόντα αξίας 30 ευρώ και δάγκωσε την υπάλληλο
- Η πρώτη μηχανή για τη συγκομιδή ροδάκινων είναι γεγονός (φωτο)
- Βέροια: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ”Κόκκινο Ποτάμι” (φωτο)
- Τι πρέπει να πετάξετε τώρα από το καλοκαιρινό σας νεσεσέρ
- ΈΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν αναγκαίες δαπάνες 410 ευρώ
- Στάθης Ψάλτης: Τέλος στο θρίλερ με τα οστά του – Σε ποιο νεκροταφείο μεταφέρθηκαν
- Καβάλα: Πυρκαγιά σε αγροτική έκταση – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Τελευταία Νέα seleo
- ΈΛΣΤΑΤ: Πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν αναγκαίες δαπάνες 410 ευρώ
- Η πρώτη μηχανή για τη συγκομιδή ροδάκινων είναι γεγονός (φωτο)
- Χωρίς νερό αύριο περιοχή της Θεσσαλονίκης
- Καβάλα: Πυρκαγιά σε αγροτική έκταση – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
- Βέροια: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το ”Κόκκινο Ποτάμι” (φωτο)
- Θεσσαλονίκη: 42χρονη μπήκε σε σούπερ μάρκετ, έκλεψε προϊόντα αξίας 30 ευρώ και δάγκωσε την υπάλληλο
- Τι πρέπει να πετάξετε τώρα από το καλοκαιρινό σας νεσεσέρ
- Στάθης Ψάλτης: Τέλος στο θρίλερ με τα οστά του – Σε ποιο νεκροταφείο μεταφέρθηκαν
- Καύσωνας: Το κόλπο που δροσίζει για να κοιμόμαστε άνετα
- Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καινούριοι δρόμοι και στο Πάτημα Χαλανδρίου – Ξεκίνησαν τα έργα οδοστρώσεων
- Ευλογιά των πιθήκων: 32 τα κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα
- Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με ψέματα και ανακρίβειες
- Ο κύβος ερρίφθη για τη θέση της Μαυραγάνη
- Ο Σποράρ δεν είναι έτοιμος να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό
- Μεθάνιο: Κρυφή πληγή του παγκόσμιου κλίματος
- Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η λύση του Κυπριακού
- Nice Cream – Γιατί όλο το διαδίκτυο καταψύχει μπανάνες;
- Φωτιά τώρα στο Κορωπί - Σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις