Ενστάσεις των κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες» στην εμπλοκή των Δήμων στην οργάνωση των αγορών τους

07:01 9/11/2017 - Πηγή: seleo

Τις ενστάσεις τους σε επτά σημεία του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, που έχουν κοινή συνισταμένη την εμπλοκή των Δήμων στην οργάνωση αγορών χωρίς μεσάζοντες, διατύπωσαν εκπρόσωποι των σχετικών πρωτοβουλιών, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εξαρτήσεις, γραφειοκρατία και απόλυτο έλεγχο των κινημάτων».

Όπως ανέφερε το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου» Ηλίας Τσολακίδης, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τα κινήματα πρόκειται να στείλουν σχετικό υπόμνημα στον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης

του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατόπιν δικού του τηλεφωνικού αιτήματος, όπως τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «μετά από συνεννόηση με τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στην 6η Πανελλαδική Συνάντηση στην Κατερίνη, σήμερα το βράδυ θα αποστείλουμε το κείμενο με τις ενστάσεις των Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες»» και πρόσθεσε ότι «ήδη περισσότερα από 700 άτομα συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία που τρέχουμε από χθες το πρωί, ενόψει της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εντός της εβδομάδας».

Να σημειωθεί ότι στην 6η Πανελλαδική συνάντηση των Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» στην οποία συμμετείχαν μέλη Κινημάτων Πολιτών και παραγωγοί όλης της Ελλάδας, από τις περιοχές Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία και Κέρκυρα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στο συζητούμενο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι με την παρούσα μορφή του και εφόσον δεν γίνουν αλλαγές «θα αποδεκατίσει τους μικρούς παραγωγούς, αφού θα επιτρέπει την διάθεση των προϊόντων τους μόνο σε Δημοτικές Κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων και μόνο στην Περιφέρεια στην οποία παράγουν (ίσως και σε άλλες 2), καταργώντας ταυτόχρονα τις υφιστάμενες πανελλαδικές άδειες».

Σχετικά με το άρθρο 37, που αφορά τις αγορές καταναλωτών, οι οποίες πλασάρονται ως «αγορές χωρίς μεσάζοντες», η πανελλαδική συνάντηση κατέληξε στα εξής:

– Πρόκειται για «αγορές καταναλωτών» ερήμην των καταναλωτών, με πολλούς περιορισμούς.

– Δεν έχει καμία σχέση με τις κινηματικές δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» οι οποίες βασίστηκαν στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη και την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.

-Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «σύγχρονο» όπλο στα χέρια όσων, δια του νόμου πλέον, θέλουν να ελέγχουν και να διαλύουν τις αυτοοργανωμένες δράσεις πολιτών.

– Οδηγεί σε τεράστια άχρηστη γραφειοκρατία και ανάπτυξη πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους σε Δήμους και Περιφέρειες με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται.

Οι αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες» που οργανώνουν οι πρωτοβουλίες πολιτών για περισσότερο από πέντε χρόνια με την χρήση του διαδικτύου και βασίζονται σε ηλεκτρονικές παραγγελίες, «δεν μπορούν να συγκρίνονται με τις λαϊκές αγορές, ούτε με τις δήθεν αγορές χωρίς μεσάζοντες που οργανώνουν διάφοροι δημόσιοι και κομματικοί φορείς» υπογράμμισε ο κ. Τσολακίδης.

Επισήμανε ότι αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να προμηθεύονται την τροφή τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από τους παραγωγούς της επιλογής τους» και υπογράμμισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός, ότι καταναλωτές και παραγωγοί μπορούμε να συνεννοηθούμε με αμοιβαίο όφελος, και να δώσουμε ώθηση και ελπίδα στη ντόπια (κυρίως πρωτογενή) παραγωγή και μια ποιοτική εφικτή λύση για τον λαό».

Στο πλαίσιο αυτό, η 6η Πανελλαδική συνάντηση των Πρωτοβουλιών «Χωρίς Μεσάζοντες» αποφάσισαν τη συνέχιση των αυτοοργανωμένων αγορών, με διεύρυνση και συστηματοποίηση της συνεργασίας με τους παραγωγούς.

Μάλιστα, καλούν τους παραγωγούς σε πανελλαδική συνάντηση στις 10 Δεκεμβρίου 2017, στην Κατερίνη, με σκοπό την οργάνωση Πανελλαδικής Ομάδας Παραγωγών, η οποία θα συνεργάζεται με τις Πρωτοβουλίες Πολιτών. «Στόχος είναι η δημιουργία Πανελλαδικής Ομάδας Παραγωγών που προτίθενται να συνεργαστούν με τα Κινήματά μας» επισήμανε ο κ. Τσολακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 10 αυτοοργανωμένες Πρωτοβουλίες Πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες» σε Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καστοριά, Ξάνθη, Αθήνα και Καρδίτσα. Μαζί τους συνεργάζονται 200 περίπου παραγωγοί και διακινούνται 50-60 διαφορετικά προϊόντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα