Εντυπωσιακό ακίνητο στην Καβάλα. Χτίστηκε πριν από 80 χρόνια (ΦΩΤΟ)
Εντυπωσιακό μέσα στις αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές του, χτισμένο πάνω σε ένα λόφο της πόλης, προσφέροντας άπλετη θέα στο θαλάσσιο κόλπο. Χάρη σε αυτό το οικοδόμημα, ογδόντα χρόνια μετά, η πόλη της Καβάλας εξακολουθεί ν’ αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλούς Σουηδούς καλλιτέχνες, που φιλοξενούνται σ’ ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις, που διακρίνεται από λιτή πολυτέλεια,
Την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Emil Lindqvist, που είχε ήδη κάνει πολλές μελέτες για το Μονοπώλιο. Ωστόσο, τα σχέδιά του δεν έμοιαζαν πολύ με τα τελικά που δημιούργησε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μανουηλίδης (1894-1977).
Ο Μανουηλίδης ζήτησε και του εστάλησαν σχέδια σύγχρονων σπιτιών της Σουηδίας προς μελέτη, τα οποία την εποχή εκείνη συχνά είχαν φανερές επιρροές από τον μοντερνισμό του Bauhaus της Γερμανίας. Σε αντίθεση με τα κτήρια των υπολοίπων ξένων εμπορικών οίκων, το Σουηδικό Σπίτι είχε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πιο μοντέρνας αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής: μια ακόσμητη και φωτεινή όψη, επίπεδη στέγη και στο εσωτερικό του πρακτική διαρρύθμιση με γενναιόδωρους κοινόχρηστους χώρους.Το μεγάλο καθιστικό και τα πέντε υπνοδωμάτια για τους υπαλλήλους βρίσκονταν στο ισόγειο, ενώ το ιδιαίτερο διαμέρισμα του διευθυντή ή μονίμου απεσταλμένου υπαλλήλου ήταν στον πρώτο όροφο. Ο κατώτερος όροφος (που σήμερα στεγάζει το γραφείο και το ιδιαίτερο διαμέρισμα του επιμελητή) είχε και έχει απευθείας πρόσβαση στο μεγάλο κήπο.
«Το Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα», υπογραμμίζει η Elisabeth Gullberg Kaidi, «αποτελεί ένα από τα λίγα καλοδιατηρημένα δείγματα του φονξιοναλισμού ή της σχολής του Bauhaus και χτίστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου στην Ελλάδα». Ο αρχιτέκτονας Hans Broberg που μελέτησε την ιστορία του κτηρίου γράφει σε ένα άρθρο του στο περιοδικό Hellenika του 1986 ότι, ύστερα από διεξοδική μελέτη της κάτοψης, διέκρινε πόσο στενά συνδέεται με τις σουηδικές βίλες των αρχών της δεκαετίας του 1930, όπως λόγου χάρη του Sven Markelius.
Τη δύσκολη περίοδο της βουλγαρικής κατοχήςΟ Sten Backman, υπάλληλος του Μονοπωλίου Καπνού, διηγείται στο άρθρο του «Δύο ταξίδια στην Καβάλα» τις δραματικές εμπειρίες του στην Καβάλα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Backman εγκατέλειψε το Σπίτι μόλις λίγες εβδομάδες πριν επιτεθεί η Γερμανία στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους επέστρεψε στην Καβάλα, η οποία είχε πλέον προσαρτηθεί στη Βουλγαρία, σύμμαχο της Γερμανίας.Ο Backman περιγράφει την επιστροφή του σε μια πόλη όπου πλέον όλες οι πινακίδες είναι στα βουλγαρικά και το νόμισμα της δραχμής είχε αντικατασταθεί από τη βουλγαρική λέβα. Αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή όλων όσων ο Backman θα γινόταν αυτόπτης μάρτυρας κατά τη διάρκεια της δεκαοκτάμηνης παραμονής του στην πόλη:«Η Καβάλα σιγά σιγά χρειάστηκε να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Μήνα με το μήνα η τροφή και τα καύσιμα άρχιζαν να σπανίζουν και να ακριβαίνουν όλο και περισσότερο. Οι χειμώνες ήταν ασυνήθιστα σκληροί. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα μέσα μεταφορών και επικοινωνίας ήταν ανύπαρκτα. Ακολούθησαν διώξεις Εβραίων και εκτοπίσεις πληθυσμών, καθώς και καταναγκαστική εργασία για χιλιάδες Έλληνες».
Μετά τον πόλεμο – μια νέα εποχήΜετά το τέλος του πολέμου το Σουηδικό Μονοπώλιο Καπνού μείωσε την αγορά καπνού από την Καβάλα. Τα τσιγάρα με ανατολικά καπνά, που παλαιότερα δέσποζαν στην αγορά, αντικαταστάθηκαν από τα τσιγάρα με αμερικανικά καπνά τύπου blend με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε ελληνικό καπνό.Οι εισαγωγές μειώνονταν χρόνο με το χρόνο και τη δεκαετία του 1950 η Θεσσαλονίκη έφτασε να αναλάβει το ρόλο που μέχρι τότε είχε η Καβάλα ως κέντρο καπνού στη βόρεια Ελλάδα. Το Σπίτι ήταν πλέον περιττό για το Μονοπώλιο και η λύση ήταν η επιλογή ανάμεσα στην πώληση του κτηρίου και στην αλλαγή χρήσης του. Το 1957, όταν ο Olof Söderström ανέλαβε διευθυντής του Μονοπωλίου, ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία του Σπιτιού.Ο Söderström έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά και έβλεπε μια δυνατότητα να επενδύσει στον τομέα αυτό και συγχρόνως να βελτιώσει την εικόνα της εταιρίας (goodwill). Με δική του πρωτοβουλία αποφασίστηκε το 1963 ότι στο εξής το Σπίτι θα χρησιμοποιείτο ως ξενώνας για Σουηδούς καλλιτέχνες και ερευνητές, όπως επίσης για τον παραθερισμό των υπαλλήλων της εταιρίας. Θεσπίστηκαν υποτροφίες των 2.000 κορωνών Σουηδίας για την κάλυψη των εξόδων των οδοιπορικών και της διαμονής τεσσάρων τουλάχιστον εβδομάδων για καλλιτέχνες και ερευνητές.
Κατά τα έτη 1966-1974 δόθηκαν συνολικά 87 υποτροφίες, εκ των οποίων οι 51 σε καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού, ενώ 36 σε ερευνητές. Σε όσους δεν εγκρίθηκε υποτροφία, δινόταν η ευκαιρία να νοικιάσουν ένα δωμάτιο αντί του ποσού των 8 κορώνων Σουηδίας τη νύχτα.Ωστόσο, το Σπίτι δεν υπήρξε ποτέ δημοφιλές ως προορισμός διακοπών των υπαλλήλων του Μονοπωλίου Καπνού και, όταν ανέλαβε διευθυντής ο Karl Wärnberg το 1970, διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα στην Καβάλα προϋπέθετε πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να μπορέσει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.Ενδεχομένως ένας λόγος να ήταν η έντονη κριτική που είχε δεχθεί το Μονοπώλιο στο σουηδικό τύπο λόγω της χορήγησης υποτροφιών για διαμονή σε μια χώρα που αφενός την κυβερνούσε μια στρατιωτική χούντα και αφετέρου την μποϊκοτάριζε το Σουηδικό Κράτος. Το 1973 ανατέθηκε στον Fred Fant, υπάλληλο του Μονοπωλίου, να εξετάσει τις δυνατότητες πώλησης του κτηρίου, ανέφικτο όμως, αφού την περίοδο εκείνη απαγορευόταν η εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα.Έτσι, σιγά σιγά δημιουργήθηκε και πήρε μορφή η ιδέα της δωρεάς του Σπιτιού στο Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η δωρεά ωστόσο αποδείχθηκε περίπλοκη λόγω γραφειοκρατίας και τράβηξε πολύ σε χρόνο.Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκτακτο: Στις 5 Μαΐου οι εκλογές -Διάγγελμα το απόγευμα από τον Τσιπρα
- Πρόστιμο της Κομισιόν στην Ελλάδα για την αλλαγή της ώρας!
- Βόμβα Τσίπρα: Παγώνει τη συμφωνία των Πρεσπών
- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - Mε δύο παλιές παλέτες έφτιαξε κάτι φανταστικό για το σπίτι του!
- Ανέκδοτο: Απορία του γιού..
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 12χρονος που υπέστη ανακοπή, ενώ έτρωγε λουκάνικο
- Πανωλεθρία για τον Ερντογάν: Χάνει και την Κωνσταντινούπολη
- Φορολογικές δηλώσεις 2019, δύο λογαριασμούς θέλει από τα ζευγάρια η Εφορία
- ΣΟΚ στην Κω: Άγρια επίθεση σε έγκυο που κυοφορούσε δίδυμα – Γέννησε νεκρό το ένα
- Τα σκίτσα του Αρκά για την Πρωταπριλιά, τα ψέματα και τους… εορτάζοντες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Αυτοί οι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια
- Δώρο Πάσχα: Πώς να το υπολογίσετε και πότε θα καταβληθεί
- Στη Θεσσαλονίκη νικητής του Τζόκερ! Πού παίχτηκε το τυχερό 5άρι
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη. Νεκρός 12χρονος - Πνίγηκε τρώγοντας φαγητό
- Από σήμερα τα εισιτήρια του ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης
- Πρόστιμο στην Ελλάδα από την Κομισιόν για την αλλαγή της ώρας
- Εκτιμήσεις επικινδυνότητας για τα δίκτυα 5G ζητά η Κομισιόν. Οι επενδύσεις - ''μαμούθ''
- Εντυπωσιακό ακίνητο στην Καβάλα. Χτίστηκε πριν από 80 χρόνια (ΦΩΤΟ)
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί στα δικαστήρια
- Τελευταία Νέα seleo
- Εντυπωσιακό ακίνητο στην Καβάλα. Χτίστηκε πριν από 80 χρόνια (ΦΩΤΟ)
- Αυτοί οι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στο ταξίδι Τσίπρα στα Σκόπια
- Πρόστιμο στην Ελλάδα από την Κομισιόν για την αλλαγή της ώρας
- Δώρο Πάσχα: Πώς να το υπολογίσετε και πότε θα καταβληθεί
- Στη Θεσσαλονίκη νικητής του Τζόκερ! Πού παίχτηκε το τυχερό 5άρι
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί στα δικαστήρια
- Από σήμερα τα εισιτήρια του ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη. Νεκρός 12χρονος - Πνίγηκε τρώγοντας φαγητό
- Εκτιμήσεις επικινδυνότητας για τα δίκτυα 5G ζητά η Κομισιόν. Οι επενδύσεις - ''μαμούθ''
- Ποιοι καλύπτονται και ποιοι εξαιρούνται στον νέο "νόμο Κατσέλη"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λιστερίωση: Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια – Ποιες τροφές είναι πιο επικίνδυνες
- Η τελική πρόταση για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους
- Πάνω από 70 ελληνικές εταιρείες στην επιχειρηματική αποστολή -αύριο- στα Σκόπια
- "Ηνίοχος 2019": Για πρώτη φορά μαχητικά F-35 πάνω απ΄το Αιγαίο
- Η Παρί προσφέρει...χρυσάφι στον Ντε Χέα
- Χωρίς βασικά σκευάσματα τα φαρμακεία
- Παπαγιάννης: «Η πρόκριση είναι στα χέρια μας»
- Γρεβενά: Εγκρίθηκε η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Γρεβενών
- Φλώρινα: Ημερίδα «Ιστορίες των σχολείων της Φλώρινας»