Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη – Σε λιγότερο από δύο ώρες έβρεξε 1,5 φορά περισσότερο από όλο τον Ιούνιο

10:00 15/6/2022 - Πηγή: seleo

Δρόμοι ποτάμια, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ακινητοποιημένα οχήματα και εγκλωβισμοί οδηγών, είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία που «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη.

Περίπου δύο ώρες ισχυρής βροχόπτωσης ήταν αρκετές για να «πνιγεί» η Θεσσαλονίκη και να πάρει «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις

για αντλήσεις υδάτων, πεσμένα δέντρα, εγκλωβισμούς κι άλλα προβλήματα σχετικά με την κακοκαιρία.

Γιατί όμως μία «καλοκαιρινή μπόρα» δοκίμασε τόσο πολύ την «συμπρωτεύουσα»;

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, η χθεσινή καταιγίδα που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν συνηθισμένη και ανήκει στους σπανιότερους τύπους. Ήταν πολυκύτταρη, με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση του φαινομένου. «Τα ποσοστά βροχόπτωσης που έπεσαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης ήταν 40 με 45 χιλιοστά, δηλαδή μιάμιση φορά όσο ρίχνει όλο τον Ιούνιο, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο ωρών», αναφέρει.

Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο κ. Σιούτας, ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλες ποσότητες νερού στους δρόμους, φερτά υλικά, ζημιές και διάφορα προβλήματα. «Από «θαύμα», πιστεύω, δεν είχαμε και πιο τραγικά συμβάντα», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και ότι η καταιγίδα «σάρωσε» σχεδόν όλη την πόλη. «Όταν έχουμε τέτοιες τεράστιες ποσότητες νερού που πέφτουν σαν καταρράκτες, δημιουργούν πολύ ισχυρά καθοδικά ρεύματα και ριπές ανέμου που μπορεί να φτάσουν και τα 10 μποφόρ και να προξενήσουν πολύ μεγάλες ζημιές, όπως συνέβη χθες», αναφέρει.

Πολιτική Προστασία ΠΚΜ: Τα φρεάτια ήταν καθαρά αλλά δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τον μεγάλο όγκο νερού

Μιλώντας στο protothema.gr, o επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης ήταν από την μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα φρεάτια να μη μπορούν να απορροφήσουν τον μεγάλο όγκο υδάτων που είχε συσσωρευτεί.

Το γεγονός αυτό, συνδυαστικά με τις κακοτεχνίες σε κάποια σημεία, την έλλειψη χώρων πρασίνου που θα μπορούσαν να βοηθούσαν στην απορρόφηση των υδάτων, δημιούργησαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να αποφευκτούν.

«Τα φρεάτια ήταν καθαρά αλλά έχουν συγκεκριμένες παροχές και δεν είναι τόσο μεγάλα για τον όγκο νερού που έριξε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αποφύγαμε τα σοβαρά προβλήματα καθώς η Περιφέρεια είχε καθαρίσει τα ρέματα και από την πρώτη στιγμή είμασταν επί ποδός με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό για να επέμβουμε στις περιπτώσεις που χρειάστηκε», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης.

«Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν με τα φρεάτια της ΕΥΑΘ τα οποία, αν και είχαμε φροντίσει να τα καθαρίσουμε από τις προηγούμενες ημέρες καθώς λαμβάναμε τις προβλέψεις για την κακοκαιρία, παρόλα αυτά κατέβασε τόσο μεγάλο όγκο νερού που ήτανε αδύνατον να απορροφηθεί», ανέφερε στο protothema.gr, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης.

«Κατέβηκε τεράστιος όγκος νερού από το Σέιχ Σου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Όπου υπήρξαν προβλήματα είμασταν εκεί αλλά έπεσαν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Όπως είχα πει στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, η Θεσσαλονίκη έχει υποδομές για 350.000 – 400.000 κατοίκους και αυτή τη στιγμή το πολεοδομικό συγκρότημα έχει ξεπεράσει το 1.000.000. Θα πρέπει να φέρουμε «τα πάνω κάτω» ούτως ώστε να δημιουργήσουμε νέες υποδομές. Θέλει πολύ δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία από τις περιοχές που αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα το απόγευμα της Τρίτης με πλημμυρικά φαινόμενα σε υπόγεια και σε κατοικίες ήταν και ο δήμος Παύλου Μελλά. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Σάκης Λαζαρίδης, υπήρξαν υλικές ζημιές, πτώσεις δέντρων και πλημμύρες, ωστόσο αποκαταστάθηκαν το ταχύτερο δυνατόν.

«Υπήρξε πάρα πολύ μεγάλος όγκος νερού καθώς έβρεχε υπερβολικά για περίπου δύο ώρες, κάτι που δεν έχει ξανά γίνει. Υπάρχουν σημεία που είναι επικίνδυνα και δεν μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο του νερού, ότι κι αν κάνουμε. Παρόλο που είχαν καθαριστεί τα ρέματα και τα φρεάτια, υπήρξαν προβλήματα σε επικίνδυνα σημεία», τόνισε στο protothema.gr.

Το άρθρο Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη – Σε λιγότερο από δύο ώρες έβρεξε 1,5 φορά περισσότερο από όλο τον Ιούνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.

Keywords
Τυχαία Θέματα