Η ανακοίνωση της κοινωνικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ για τα χθεσινά επεισόδια προσφύγων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης - Ήταν ενήλικες που παρίσταναν τους ανηλίκους

18:55 21/8/2018 - Πηγή: seleo
Ανακοίνωση για τα χθεσινή ενταση στην κοινωνική δομή όπου φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Δείτε εδώ: http://seleo.gr/thessalonikh/277629-twra-anhlikoi-ebalan-fwtia-se-ktirio-ths-arsis-poy-filoxenoyntai-sth-thessalonikh-prosagwges-asynodeytwn-paidiwn) εξέδωσε η κοινωνική οργάνωση ΆΡΣΙΣ που έχει την ευθύνη για το χώρο.…

"Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια είχαν υποβληθεί ή επρόκειτο να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου

να διαπιστωθεί εάν είναι όντως ανήλικοι, δηλαδή εάν θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να φύγουν από τη δομή, οι νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον ξενώνα, επικαλούμενοι ως αφορμή την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν και την παρέμβαση της αστυνομίας.Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς, αλλά απέδειξαν για μια ακόμη φορά και με τον χειρότερο τρόπο ότι η φιλοξενία ενήλικων ανθρώπων που δηλώνουν ανήλικοι αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία των ξενώνων και με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δομές παιδικής προστασίας.". Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση υπενθυμίζοντάς σας πως οι συνελήφθησαν 9 άτομα ανήλικοι κατά δήλωσή τους (Δείτε εδώ: http://seleo.gr/thessalonikh/277691-synelhfthhsan-9-anhlikoi-pakistanoi-gia-thn-fwtia-se-kentro-filoxenias-sthn-pylaia-thessalonikhs)

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πρόσφυγες , η πλειοψηφία των οποίων φιλοξενούνταν στη δομή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η αστυνομία προσήγαγε εννέα πρόσφυγες, οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού. Οι συμμετέχοντες στα επεισόδια είχαν υποβληθεί ή επρόκειτο να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι όντως ανήλικοι, δηλαδή εάν θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να φύγουν από τη δομή, οι νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον ξενώνα, επικαλούμενοι ως αφορμή την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν και την παρέμβαση της αστυνομίας.

Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς, αλλά απέδειξαν για μια ακόμη φορά και με τον χειρότερο τρόπο ότι η φιλοξενία ενήλικων ανθρώπων που δηλώνουν ανήλικοι αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία των ξενώνων και με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δομές παιδικής προστασίας.

«Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ καλούμαστε να φροντίσουμε ανήλικα προσφυγόπουλα που ζουν σε ξενώνες και αναρωτιούνται για ποιο λόγο πρέπει φιλοξενούμε νεαρούς εμφανώς μεγαλύτερους από 18 ετών», τονίζει η συντονίστρια του ξενώνα Πυλαίας Νίκη Γκόντα. «Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους ανήλικους φιλοξενούμενους -προσθέτει- γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο με αυτούς, εμφανώς ενήλικα πρόσωπα, και εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Γίνεται ακατανόητο γιατί η εξακρίβωση της πραγματικής τους ηλικίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες στηρίζεται αποκλειστικά στο τι δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι».

Σύμφωνα με την ίδια, «οι πρόσφυγες είχαν πάρει παραπεμπτικό για τον ξενώνα από κοινωνικές υπηρεσίες οι οποίες αγνόησαν ή παρανόησαν το ηλικιακό και κοινωνικό υπόβαθρο των ανθρώπων αυτών, που δεν άργησαν να λειτουργήσουν βίαια και προκλητικά».

Η «επόμενη μέρα» βρίσκει εργαζόμενους και προσφυγόπουλα στις θέσεις τους και οι προσπάθειες όλων συγκλίνουν στο να συνεχιστούν οι παροχές που είναι αναγκαίες και δεδομένες για τους ανηλίκους.

Η δομή Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017. Έχει δυναμικότητα 30 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους και φιλοξενεί αγόρια από 12 έως 18 ετών. Στόχος είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, η ασφαλής διαβίωση και η κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα