Η συναυλία που συγκέντρωσε 600.000 ανθρώπους

17:47 11/8/2019 - Πηγή: seleo
Είναι πολύ πιθανό, πως όταν ο Μάικλ Λάνγκ, συνδιοργανωτής του Γούντστοκ 50, εμπνεύστηκε την ιδέα για την συναυλία του φετινού καλοκαιριού, στο χώρο του Γουότκινς Γκλεν, είχε στο μυαλό του…

Στις 28 Ιουλίου 1973, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το Woodstock, μια συναυλία στο ίδιο ακριβώς μέρος της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι Allman Brothers, The Band και οι Grateful Dead, συγκέντρωσαν περίπου 600.000 ανθρώπους - αρκετούς για να κερδίσουν το ρεκόρ Γκίνες, ως η συναυλία με την μεγαλύτερη συμμετοχή

κοινού. Για να αντιληφθεί κανείς την επιτυχία του Σάμερ Τζαμ, είναι το γεγονός πως το Γούντστοκ προσέλκυσε 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την New York Daily News, αν και πολύ είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για συμμετοχή που άγγιξε τις 400.000.

Τα εισιτήρια για την συναυλία κόστιζαν δέκα δολάρια, μαζί μαζί με το πάρκινγκ. Αν και η συναυλία ήταν μονοήμερη εν αντιθέσει με το Μοντερέι Ποπ και το Γούντστοκ, 125.000 εισιτήρια είχαν κάνει φτερά και οι οργανωτές έκαναν λόγο για «sold out».

Καθώς το «Σάμερ Τζάμ», είχε πετύχει τον σκοπό του όσον αφορά την προσέλευση του κοινού, οι διοργανωτές άφησαν τις πόρτες ανοιχτές, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε άλλους 400.000 να προσέλθουν ελεύθερα.

Η πόλη των 2.500 χιλιάδων κατοίκων, όπως ήταν αναμενόμενο παρέλυσε, χωρίς όμως να συμβεί το παραμικρό παρατράγουδο. Ηταν τόσος πολύς ο κόσμος, που χρειάστηκε να αφήσει το αυτοκίνητο του, σε απόσταση, άνω των τριάντα χιλιομέτρων, από τον συναυλιακό χώρο.

Εγγραφείτε και ακολουθήστε CULTURE

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα

Newsletteraddress@email.gr" type="text" aria-label="Το e-mail σας" data-rapid_p="4" data-v9y="1"> Facebook Twitter Instagram Youtube

Οι πρώτοι που ανέβηκαν στην σκηνή ήταν οι Grateful Dead, με το τραγούδι «Bertha» από το άλμπουμ «Skull and Roses». Στη σκηνή ο Τζέρι Γκαρσία και η παρέα του έμειναν για τέσσερις ολόκληρες ώρες.

Στην συνέχεια ανέβηκαν οι The Band και βάλανε φωτιά στο κοινό που τους αποθέωνε με το τραγούδι «Up on Cripple Creek», ενώ έπαιξαν και τραγούδια του Μάρβιν Γκέι και των Four Tops.

ASSOCIATED PRESS

Παρά την καταρρακτώδη βροχή οι The Band συνέχιζαν να παίζουν για άλλες τέσσερις ώρες.

Τελευταίοι ανέβηκαν οι Allman Brothers, με το τραγούδι «Τζέσικα», ενώ και εκείνοι έπαιξαν τραγούδια αλλων γνωστών μουσικών, όπως οι Ελμορ Τζέιμς και Μάντι Γουότερς. Στο ανκόρ ζήτησαν από τους Greatful Dead και τους The Band να ανέβουν στην σκηνή και να παίξουν μαζί τους, τρία τραγούδια. Η διάρκεια του ανκόρ ήταν ενενήντα λεπτά.

Η συναυλία κράτησε μέχρι τις τρείς το πρωί, ενώ μόνο το τραγούδι «Mountain Jam», είχε διάρκεια δεκατρία λεπτά.

Εκτροπα σύμφωνα με το άρθρο των Rolling Stone, δεν σημειώθηκαν. Υπήρξε βέβαια πολύ γυμνό και ναρκωτικά, αλλά αυτό ήταν κομματι της κοινωνία στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το ρεπορτάζ της επόμενης μέρα έκανε λόγο για τέσσερα άτομα που έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο, πενήντα συλλήψεις, μία γέννηση μωρού και ένα κλεμμένο γουρούνι.

Το ρεκόρ για την συναυλία με την μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, κράτησε 42 ολόκληρα χρόνια. Εχασε την πρωτιά το 2015 και Donauinselfest, όταν περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίστηκαν στη Βιέννη της Αυστρίας για να δουν τη Νάταλι Ιμπρούλια και περίπου 2,000 άλλους καλλιτέχνες σε τρεις μέρες.

ASSOCIATED PRESSNew York Daily News via Getty ImagesNew York Daily News via Getty ImagesNew York Daily News via Getty Images

Πηγή: The Rolling Stone

huffingtonpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα