''Καμπανάκι'' από το Τwitter για τα Fake News
Η αλήθεια σπάνια διαχέεται σε περισσότερους από 1.000 χρήστες, το κορυφαίο 1% των ψευδών ειδήσεων συνήθως εξαπλώνεται σε 1.000 έως 100.000 ανθρώπους!
Οι ψευδείς ειδήσεις είναι 70% πιθανότερο να εξαπλωθούν μέσω του Twitter από ό,τι οι αληθινές ειδήσεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα,
Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις βρίσκουν εύκολα μεγαλύτερο ακροατήριο. Ενώ η αλήθεια σπάνια διαχέεται σε περισσότερους από 1.000 χρήστες, το κορυφαίο 1% των ψευδών ειδήσεων συνήθως εξαπλώνεται σε 1.000 έως 100.000 ανθρώπους. Μία αληθινή είδηση χρειάζεται περίπου εξαπλάσιο χρόνο για να φθάσει σε 1.500 ανθρώπους, σε σχέση με τον χρόνο που μία ψευδής είδηση φθάνει στον ίδιο αριθμό ανθρώπων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σορούς Βοσούγκι του Εργαστηρίου Κοινωνικών Μηχανών του Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύγκριναν τη διάχυση της αληθούς και της ψευδούς πληροφόρησης μέσω διασποράς (retweeting) των μηνυμάτων στο Twitter μεταξύ 2006-2017.
Συνολικά, αναλύθηκε η πορεία περίπου 126.000 ιστοριών, τις οποίες προώθησαν με «τιτίβισμα» (tweet) τρία εκατομμύρια άνθρωποι πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές. Αυτές οι ιστορίες χωρίσθηκαν σε αληθινές και ψευδείς και μετά έγινε σύγκριση για την πιθανότητα μία ιστορία να αναπαραχθεί μέσω του Twitter.
Διαπιστώθηκε ότι οι ψευδείς ειδήσεις και γενικότερα οι ψευδείς πληροφορίες όχι μόνο εμφανίζουν συνεχή αύξηση στο Twitter, αλλά, επίσης, διασπείρονται πολύ πιο μακριά, πιο γρήγορα, πιο βαθιά και πιο πλατιά από ό,τι η αλήθεια και αυτό αφορά όλες τις κατηγορίες πληροφόρησης.
Μία βασική ψυχολογική αιτία γι' αυτό είναι ότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν μία πρωτοτυπία και οι άνθρωποι αρέσκονται να μοιράζονται με άλλους ασυνήθιστα πράγματα, χωρίς να πολυνοιάζονται πόσο αληθινά είναι. Οι ψευδείς ειδήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρούνται ότι είναι πιο πρωτότυπες, πράγμα που τις ευνοεί. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση, ενισχύοντας τα αισθήματα φόβου, αηδίας, έκπληξης κ.ά., ενώ οι αληθινές ειδήσεις είναι συνήθως πιο αναμενόμενες και «βαρετές». Κατά τους ερευνητές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι χρήστες έλκουν καλύτερα την προσοχή των άλλων όταν είναι οι πρώτοι που προβάλλουν «πρωτότυπες» ειδήσεις.
Οι ψευδείς ειδήσεις με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη εξάπλωση είναι αυτές με πολιτικό περιεχόμενο, με ρυθμό τριπλάσιο σε σχέση με τα άλλα είδη ψευδών ειδήσεων που αφορούν π.χ. την οικονομία, την τρομοκρατία, την επιστήμη-τεχνολογία, τον καλλιτεχνικό κόσμο ή τις φυσικές καταστροφές.
Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να διακρίνει τις ειδήσεις που δημιουργούνται από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots) και συμπέρανε ότι -παρά την εξάπλωση των bots- οι άνθρωποι έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι τα ρομπότ λογισμικού που έχουν προγραμματισθεί για την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των bots φθάνει τα 48 εκατομμύρια στο Twitter και τα 60 εκατομμύρια στο Facebook.
Οι ερευνητές επεσήμαναν, ακόμη, ότι η παραπληροφόρηση δεν επηρεάζει μόνο την πολιτική σφαίρα, αλλά και άλλες περιοχές, από τη δημόσια υγεία (π.χ. ενισχύοντας το αντι-εμβολιαστικό κίνημα) έως το χρηματιστήριο (π.χ. μέσω κερδοσκοπικών «εκτιμήσεων» για συγκεκριμένες μετοχές).
Ακόμη, η νέα μελέτη δείχνει ότι -αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς- οι χρήστες που εξαπλώνουν τις ψευδείς ειδήσεις έχουν σημαντικά λιγότερους «ακολούθους», οι ίδιοι «ακολουθούν» σημαντικά λιγότερους ανθρώπους, είναι γενικότερα πολύ λιγότερο ενεργοί στο Twitter και ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν πιο πρόσφατα. Παρόλα αυτά, καταφέρνουν να διασπείρουν αποτελεσματικότατα την παραπληροφόρηση.
Ο καθηγητής Φιλίπο Μέντσερ της Σχολής Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα δήλωσε: «Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, ένα δύσκολο πρόβλημα και ένα πρόβλημα που απαιτεί σοβαρή έρευνα για να λυθεί».
Ανάμεσα στις δυσκολίες είναι ότι, όπως έχουν δείξει μελέτες, όταν επαναλαμβάνει κανείς ένα ψέμα για να το διορθώσει στη συνέχεια, συχνά αυτό που μένει στο μυαλό των ανθρώπων δεν είναι η διόρθωση, αλλά το ίδιο το ψέμα.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aap9559
www.alfavita.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΚΤΑΚΤΟ – Σύλληψη ατόμων στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως στον Εβρο – Τούρκος «έσπασε την άμυνα» και άναψε φωτιά!
- Το call girl που έκαψε τον Ντόντα – Γι’ αυτό δεν πήρε τα εκατομμύρια που ζητούσε από την Αθηνά Ωνάση
- Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου
- Ποτέ μην απαντήσετε σε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς αν σας καλέσουν
- «Μην τους πλησιάζετε, μην τους ακούτε!»
- Γιαννακόπουλος: Παίρνω την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και θέλω να ξαναχτίσω το ΟΑΚΑ
- Η Ζωή Ανδρονικίδου εξηγεί γιατί αποχώρησε από το Survivor 2
- Ανατριχίλα: Το νέο βίντεο του ΓΕΣ στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία (vid)
- Χολή Ερντογάν για την Ελλάδα μετά την υποβάθμιση του Moody’s
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Η ΝΑSA μας καλεί, να στείλουμε το όνομα μας στον ...ήλιο!Δείτε πως
- Ο Πούτιν, η Μελάνια και η συζήτηση για ψάρια και ...αρκούδες (ΒΙΝΤΕΟ)
- To video clip του Ελληνικού τραγουδιού της φετινής Eurovision
- ''Καμπανάκι'' από το Τwitter για τα Fake News
- Δεν θα το πιστεύετε. Ποιες τροφές κρύβουν την περισσότερη ζάχαρη
- Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά έως τον Μάιο
- Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι και ζητούν να καταργηθούν τα εισοδηματικά όρια
- Τελευταία Νέα seleo
- ''Καμπανάκι'' από το Τwitter για τα Fake News
- Δεν θα το πιστεύετε. Ποιες τροφές κρύβουν την περισσότερη ζάχαρη
- Η ΝΑSA μας καλεί, να στείλουμε το όνομα μας στον ...ήλιο!Δείτε πως
- Ο Πούτιν, η Μελάνια και η συζήτηση για ψάρια και ...αρκούδες (ΒΙΝΤΕΟ)
- Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν για τα πυρηνικά έως τον Μάιο
- To video clip του Ελληνικού τραγουδιού της φετινής Eurovision
- Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι πολύτεκνοι και ζητούν να καταργηθούν τα εισοδηματικά όρια
- Προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα πήρε ο Ολυμπιακός - Από Τρίτη η απόφαση για την έφεση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη με αφορμή την εξάρθρωση της «Combat 18»
- «O κ. Μητσοτάκης να πει εάν πιστεύει ακόμα πως η τρομοκρατία έχει τη μήτρα της στην Αριστερά»
- Το... τερμάτισε: Πάρκαρε κάθετα με το smart του μπροστά από αστυνομικό τμήμα!
- Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τα «ρατσιστικά παραληρήματα» βουλευτών της ΝΔ και τη «σιωπή» του Κ.Μητσοτάκη
- Πτώση άνδρα από ταράτσα πολυκατοικίας στην Καλλιθέα
- Σε επιφυλακή ο νομός Έβρου
- Ανατριχίλα: Το νέο βίντεο του ΓΕΣ στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία (vid)
- Οι New York Times αποθεώνουν τη Σάρον Στόουν - Η σταρ γίνεται 60 και αποκαλύπτει τα μυστικά ομορφιάς της
- Κυβέρνηση για Σπυράκη: Αναρωτιόμαστε αν η ανευθυνότητα χρεώνει υπερωρίες