Καθηγητής Γεωπονικού: Πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα το βακτήριο των ελιών της Μεσογείου (φωτό)
Xylella Fastidiosa σε ελιές της περιοχής Απούλια στην Ιταλία. Το επιθετικό βακτήριο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τις καλλιέργειες ελιάς, ενώ η γρήγορη εξάπλωσή του θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες και στην Ελλάδα, όπως εξηγεί στο Sputnik (https://sputniknews.gr/) ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι μετά την εμφάνιση του βακτηρίου στην Ιταλία έχει εμφανιστεί επίσης στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Το βακτήριο Xylella Fastidiosa είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό παθογόνο, πάρα πολύ επικίνδυνο για τις καλλιέργειες που προσβάλλει και είναι πράγματι επικίνδυνο για την Ελλάδα που είναι κοντά στην Ιταλία και έχει επικοινωνία με μεταφορικά μέσα», τονίζει από την αρχή της συζήτησης ο κ. Παπλωματάς.
«Η εξάπλωση του βακτηρίου είναι γρήγορη και τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί είναι τρομακτικά. Είναι πολύ σοβαρά συμπτώματα, πολύ ισχυρά και αν δείτε φωτογραφίες από την Ιταλία θα δείτε ότι η καταστροφή είναι βιβλική», σημειώνει, αναφερόμενος στην καταστροφή των ελαιόδεντρων στην Απούλια της Ιταλίας.
Τονίζει επίσης ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς τα συμπτώματα της ξυλέλλας μοιάζουν πολύ και με άλλα παθογόνα που προσβάλλουν την ελιά, όπως για παράδειγμα η βερτισιλλίωση της ελιάς.
© AFP 2018 / PASCAL POCHARD CASABIANCAΚαταστροφή ελιών που έχουν προσβληθεί με το βακτήριο ξυλέλλα στη ΓαλλίαΧαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της ασθένειας είναι το ότι, όπως σημειώνει ο κ. Παπλωματάς, το μικρόβιο «απαγορεύεται να μετακινηθεί από μια περιοχή σε μια άλλη, ακόμη και μεταξύ επιστημονικών εργαστηρίων. Απαγορεύεται να μετακινηθεί ο ζων οργανισμός και γι' αυτό, όπου χρειάζεται να μελετηθεί, μετακινείται μόνο DNA, όχι το ίδιο το παθογόνο επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα να προσβληθούν οι καλλιέργειές τους, ο κ. Παπλωματάς σημειώνει: «Δε νομίζω ότι υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα στη χώρα μας. Η Ελλάδα καλλιεργεί ελιά και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δε θεωρώ ότι υπάρχουν περιοχές περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες».
«Βέβαια, στα σημεία εισόδου εμπορευμάτων και επιβατών, εκεί, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, ίσως να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος, επομένως να πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο επιφυλακτικοί», συμπληρώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε τρομερή εγρήγορση. Θα πρέπει να γίνονται συνεχώς έλεγχοι και μάλιστα σε φυτά που δείχνουν ύποπτα συμπτώματα για να είμαστε προετοιμασμένοι».
© ULLEOΒακτήριο απειλεί τις ελιές της Μεσογείου: Φόβοι εξάπλωσης με καταστροφικές συνέπειεςΣυμπληρώνει, μάλιστα ότι θα πρέπει να στα σημεία εισόδου θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή λόγω της ευκολίας με την οποία μεταφέρεται η ασθένεια καθώς το βακτήριο μεταδίδεται «μεταδίδεται με ένα έντομο και αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές να βρίσκεται ακόμη και στα μαλλιά επιβατών που έρχονται από την Ιταλία».
Ο κ. Παπλωματάς μάλιστα εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο να προσβληθούν ελληνικές καλλιέργειες από το βακτήριο, καθώς όπως τονίζει η αντιμετώπισή του είναι πάρα πολύ δύσκολη.
«Όταν φτάσουμε σε αυτά τα μέτρα τότε ‘ο Θεός να φυλάει’ είμαστε πάρα πολύ αργά. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι, εάν —ο μη γένοιτο- εντοπιστεί κάπου θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αυτό που λέμε ‘εξάλειψη’, δηλαδή η περιοχή να μπει σε καραντίνα και να καταστραφούν όλα τα ύποπτα, και μέρος των υγιών δέντρων τριγύρω για να προφυλαχθούν». «Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται και από την κοινοτική και από την εθνική νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις», συμπληρώνει.
© AFP 2018 / TIZIANA FABIΕλαιόδεντρα που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο ξυλέλλα στην ΙταλίαΕξηγεί πάντως, ότι ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις σε επίπεδο ενημερώσεων και ελέγχων, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΤΕΙ Ηρακλείου έχουν δημιουργήσει και τηλεοπτικά ενημερωτικά σποτ.
Σε ό,τι αφορά τη φύση της ασθένειας, ο καθηγητής εξηγεί ότι γενικότερα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει κυρίως το αμπέλι. «Απ’ αυτό έχει πάει σε εσπεριδοειδή, σε καλλωπιστικά κλπ. Στην περιοχή όμως της Ιταλίας, εμφανίστηκε μια φυλή του παθογόνου που είναι όμοια με απομονώσεις που έχουν προέλθει από πικροδάφνη στην Κόστα Ρίκα».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνη την περιοχή, παρόλο που συνυπάρχουν μαζί με τις ελιές και εσπεριδοειδή, δεν έχουν προσβληθεί τα εσπεριδοειδή. Εξαρτάται λοιπόν από τη φυλή και από τις συνθήκες τόσο του φυτού, όσο και τις γενικότερες συνθήκες», εξηγεί ο κ. Παπλωματάς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στη ΔΕΗ γιατί δεν είχε να πληρώσει
- «Ο Κωστής Μαραβέγιας είναι μαζί μου για το μυαλό μου»
- Ρευματοκλοπή τεραστίων διαστάσεων στη Δράμα
- Νέα εκπομπή έρχεται τα Σαββατοκύριακα στον ALPHA - Μάθετε τα πάντα!
- ΠΓΔΜ: Αρχίζει η ψηφοφορία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους «80»
- Ελίνα Ακριτίδου: Το πρόβλημα υγείας του γιου της – Η συγκλονιστική ιστορία μέσα από την εντατική (video)
- Δύο φρεγάτες και υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενισχύουν το Barbaros
- Άγιος Παΐσιος: «Δεν θα πάρουμε μόνο την Πόλη, Γιώργο, αλλά και…»
- 123 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια
- Καθηγητής Γεωπονικού: Πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα το βακτήριο των ελιών της Μεσογείου (φωτό)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Ρευματοκλοπή τεραστίων διαστάσεων στη Δράμα
- Καθηγητής Γεωπονικού: Πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα το βακτήριο των ελιών της Μεσογείου (φωτό)
- Θεσσαλονίκη: Επιδειξίας παρενόχλησε κοπέλα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ!
- Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: Ούτε μέσα στο 2019 παραδίδεται ολόκληρος ο δρόμος στην Κασσάνδρα
- Ντοκιμαντέρ για τις στιγμές πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
- Ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26η Οκτωβρίου για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης
- Τελευταία Νέα seleo
- Καθηγητής Γεωπονικού: Πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα το βακτήριο των ελιών της Μεσογείου (φωτό)
- Ρευματοκλοπή τεραστίων διαστάσεων στη Δράμα
- Θεσσαλονίκη: Επιδειξίας παρενόχλησε κοπέλα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ!
- Ντοκιμαντέρ για τις στιγμές πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
- Ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 26η Οκτωβρίου για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης
- Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: Ούτε μέσα στο 2019 παραδίδεται ολόκληρος ο δρόμος στην Κασσάνδρα
- Τί όρο βάζει ο Σάββας Ξηρός για την αποφυλάκιση του
- Εντοπίστηκαν οι δράστες των κλοπών σε ενοικιαζόμενα στη Χαλκιδική - Έμπαιναν μέσα την ώρα που κοιμόταν οι τουρίστες - Συλλήψεις για κλοπές σε Σέρρες και Κατερίνη
- Έστησαν ''εργαστήριο'' κάνναβης σε σπίτι στη δυτική Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)
- Ο Γιώργος Ορφανός κι επίσημα υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσίπρας για παραίτηση Κοτζιά: «Για μένα το θέμα έχει λήξει, δεν πρόκειται να δώσω συνέχεια»
- Υψώνουν νέο σταυρό και μνημείο στον ήρωα
- Αντιμέτωπος με την Βουλή ο Ζάεφ – Πληροφορίες για πλειοψηφία
- Δίωξη τέλος για Αβραάμ, Μενδρινό, Τραυλό και Γιάννη Παπαδόπουλο
- Πώς βάζουμε σωστά πάγο σε ένα τραύμα [vid]
- Η Μπάγερν έβαλε τέλος στα σενάρια και στηρίζει τον Κόβατς
- Ο δικός μου πρεζάκιας φίλος
- Μαθήματα "νομικού πολιτισμού" από τον Σάββα Ξηρός
- Το Πεκίνο θέλει να θέσει σε τροχιά μια τεχνητή Σελήνη για να φωτίζει τη Γη
- Τσίπρας για Κοτζιά: Δεν δημοσιοποιώ προσωπικές επιστολές – Αντιδράσεις