Κερδίζει έδαφος η συμφωνία εντός της ΠΓΔΜ

09:32 30/8/2018 - Πηγή: seleo
Υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καταγράφονται σε έρευνα που διενεργήθη και γνωστοποιήθηκε χθες σε όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute,

ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αιτιολογούν την επιλογή τους. Σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ κατά δήλωσε πως προτίθεται να ταχθεί το 22%. Συνολικά υπέρ της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. τάσσεται το 83% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ενώ το ίδιο ποσοστό υπέρ του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 77%. Και στις δύο περιπτώσεις, η υποστήριξη έχει ανεβεί σημαντικά από πέρυσι.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου εξέφρασε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ορισμένοι Ελληνες ευρωβουλευτές έθεσαν στον κ. Ντιμιτρόφ το ζήτημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης είπε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα», ενώ ρώτησε τον κ. Ντιμιτρόφ πώς θα ονομάζεται ο λαός της ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είμαι Μακεδόνας», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». Επί τούτου, ωστόσο, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι ο όρος «Μακεδόνας» έχει διαφορετικές σημασίες, καθώς επίσης πως υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα, οι οποίοι διακρίνονται από εκείνους που κατοικούν στην ΠΓΔΜ.

«Θα μιλήσω ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από τη Μακεδονία. Και όπως καταλαβαίνετε, θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινίσεις γι’ αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεών μας, αλλά και απ’ όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα μακεδονικά μας προϊόντα και τη χρήση του όρου», είπε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καΐλή. «Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχονται να επιβεβαιώσουν, δυστυχώς, την κριτική που ασκεί η Ν.Δ. στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: Καθημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα