Ο ΠΑΟΚ πάει να γράψει ιστορία! Το ρεκόρ που κυνηγά ο Δικέφαλος

16:15 13/12/2018 - Πηγή: seleo
Η πρόκριση τροποποιεί το πλάνο των μεταγραφών

«ΠΑΟΚ σ' αγαπώ, ΠΑΟΚ είσαι ο ένας. Με έξι πόντους όμιλο δεν πέρασε κανένας!» θα μπορούσε να λέει για την περίσταση το all time clasic σύνθημα, αφού ο Δικέφαλος πάει να πετύχει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Europa League!

Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να περάσει από όμιλο με 6 βαθμούς, αφού το ρεκόρ πρόκρισης με την

χαμηλότερη συγκομιδή ήταν οι 7 πόντοι που συγκέντρωσαν οι Άντερλεχτ και Νάπολι (2010-11), Μάριμπορ (2013-14), Ντνίπρο (2014-15) και Κράσνονταρ (2016-17)!

Ανάλογο παράδειγμα μπορεί να βρει κανείς μόνο στους ομίλους του Champions League κι αυτό σε μία και μοναδική περίπτωση, αυτήν της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης την σεζόν 2013-14. Ακόμα κι εκεί όμως, οι Ρώσοι είχαν προκριθεί έχοντας μόλις δύο ήττες, όχι με τέσσερις, όσες θα έχει ο ΠΑΟΚ στο δικό του σενάριο πρόκρισης!

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, που θα προκριθεί από όμιλο, έχοντας τέσσερις ήττες σε αυτόν, κάτι που μαρτυρά την ιστορικότητα της περίστασης, αλλά και το πόσο «βολικά» του έκατσαν τα υπόλοιπα αποτελέσματα στον όμιλο.

Πως θα γίνει λοιπόν το σενάριο, πράξη; Το σενάριο που στέλνει τον ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League είναι απλό και μόνο ένα. Νίκη (με οποιοδήποτε σκορ) επί της ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ στην Τούμπα και την ίδια στιγμή (απαραίτητη προϋπόθεση) να κερδίσει η Τσέλσι εκτός έδρας την Βίντι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο ΠΑΟΚ κουνάει μαντίλι και η δεύτερη θέση πάει είτε στους Λευκορώσους, είτε στους Ούγγρους.

Πως εξηγείται το σενάριο πρόκρισης του Δικεφάλου; Αν τα αποτελέσματα έρθουν, όπως τα επιθυμεί ο ΠΑΟΚ τότε θα δημιουργηθεί τριπλή ισοβαθμία στους 6 βαθμούς. Το πρώτο κριτήριο είναι οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, όπου προκύπτει ξανά τριπλή ισοβαθμία. Δεύτερο κριτήριο είναι η διαφορά γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια, όπου η Βίντι έχει δεδομένα συντελεστή 3-4, η ΜΠΑΤΕ αν ηττηθεί με οποιοαδήποτε σκορ στην Τούμπα πάει κι αυτή στο μηδέν ή αρνητικό συντελεστή, ενώ ο ΠΑΟΚ αν κερδίσει πάει σε θετικό. Με άλλα λόγια; Το 1-4 στο Μπόρισοφ θα έχει κάνει όλη την δουλειά!

Το Ranking και τα μάτια μας!

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι ο ΠΑΟΚ μαζεύει βαθμούς για την βαθμολογία της Ελλάδας που δίνει μάχη για να κρατήσει 5 ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και... για την πάρτη του. Για το δικό του ranking που του εξασφαλίζει καλύτερες κληρώσεις και πιο βατό μονοπάτι στην ευρωπαϊκή του πορεία.

Το καλό για τον Δικέφαλο είναι πως στην επόμενη σεζόν βγάζει από την βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας, την απογοητευτική συγκομιδή της σεζόν 2012-13, όταν αποκλείστηκε από την Ραπίντ Βιέννης, όμως πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 60ή θέση (συμπτωματικά μαζί με την ΜΠΑΤΕ) με 23.500 βαθμούς, αλλά με νίκη - πρόκριση (και το ανάλογο bonus), μπορεί να κάνει άλμα τουλάχιστον 10 θέσεων και να απογειώσει το ranking του συλλόγου, κάτι πολύ σημαντικό για τις μελλοντικές κληρώσεις, ειδικά αν χρειαστεί να παίξει προκριματικά Champions League.

Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει το δικαίωμα, δεν μπορεί να σνομπάρει παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων για κανένα λόγο, αφού κάθε αποτυχημένο αποτέλεσμα το βρίσκει μπροστά του στο μέλλον.

Είναι πολλά τα λεφτά Ιβάν!

Σίγουρα τα λεφτά δεν είναι όπως αυτά του Champions League. Παραμένουν όμως λεφτά και παραμένουν σημαντικό έσοδο για το club, αλλά και βοήθεια στην εξισορρόπηση του Financial Fair Play. Ότι λεφτά μπαίνουν στα ταμεία του συλλόγου, είναι σημαντική βοήθεια (ακόμα και από λογιστικής άποψης), αφού τα έξοδα μιας ομάδας εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τα έδοδα της.

Αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στους «32» του Europa League, τα κέρδη που θα έρθουν είναι πολλαπλά. Η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτεί την πρόκριση με 500.000 ευρώ, ενώ άλλες 500.000 ευρώ είναι το πριμ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο, ενώ θα πάρει άλλες 570.000 ευρώ για τους τρεις πόντους απέναντι στην ΜΠΑΤΕ.

Από εκεί και μετά, σε αυτά προστίθενται τα έσοδα από το ένα (ή περισσότερα) εντός έδρας ματς στην συνέχεια της διοργάνωσης σίγουρα απέναντι σε κάποιο εμπορικό αντίπαλο (εισιτήρια, εμπορικά έσοδα, τηλεοπτικά), η ενδυνάμωση του brand σε ότι αφορά χορηγικές συμφωνίες, το πρεστίζ, αλλά τα επιπλέον χρήματα μέσω από το Coefficient Ranking. Τι είναι αυτό; Είναι το ήμισυ του παλιού market pool και με απλά λόγια είναι τα λεφτά που μοιράζονται οι 32 ομάδες των ομίλων, ανάλογα με την 10ετή βαθμολογία τους στην ΟΥΕΦΑ. Γι' αυτό λέμε ότι κάθε αποτέλεσμα, κάθε βαθμός στην Ευρώπη μετράει, τον βρίσκεις μπροστά σου.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Η πρόκριση τροποποιεί το πλάνο

Όπως αποδείχθηκε επί του πρακτέου, ο ΠΑΟΚ δεν έχει τελικά το απαραίτητο και απαιτούμενο ποιοτικό βάθος για να κάνει πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το υποχρεωτικό rotation στο Europa League, ώστε να παραμείνουν φρέσκοι οι βασικοί στο πρωτάθλημα κόστισε σε αποτελέσματα, όμως μία πρόκριση στους «32» είναι σίγουρο ότι θα τροποποιήσει και τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ιανουαρίου. Εκεί, ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα σκεφτεί να φέρει τουλάχιστον +1 παίκτη άμεσης βοήθειας, αφού οι διπλές υποχρεώσεις από τον Φεβρουάριο και μετά θα μεγαλώσουν την ανάγκη για ακόμα πιο βαθύ ρόστερ.

Η πρόκριση φέρνει... ζόρια!

Τα μεταξωτά εσώρουχα, όλοι ξέρουμε τι απαιτούν. Η πρόκριση στους «32» του Europa League φέρνει χρήμα, πρεστίζ, βαθμούς για το ranking, αυξάνουν τις σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά παράλληλα... αυξάνουν τις υποχρεώσεις. Κάνουν πιο απαιτητικό, πιο ανηφορικό το μονοπάτι για το πρωτάθλημα.

Αν δει κανείς πολύ προσεκτικά το πρόγραμα της Super League θα διαπιστώσει ότι τα δύο νοκ-άουτ παιχνίδια για την φάση των «32» είναι προγραμματισμένα για τις 14 και 21 Φεβρουαρίου, χωμένα μέσα στα ντέρμπι για τον ΠΑΟΚ, που στις 9 Φεβρουαρίου φιλοξενεί τον Ολυμπιακό και στις 23 παίζει με τον Άρη, έχοντας ενδιάμεσα ταξίδι στην Ριζούπολη για το ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης! Δύο αληθινές «διαβολοβδομάδες» με καταπόνηση μυαλού και σώματος, ταξίδια, και πολύ απαιτητικά παιχνίδια σε επίπεδο δυσκολίας, αλλά και προσδοκιών. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι η Ευρώπη (σε αυτό το επίπεδο) ξεμυαλίζει, ξελογιάζει. Πόσο έτοιμος είναι ο ΠΑΟΚ να υποστηρίξει δύο διοργανώσεις στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος;

Και σε όλα αυτά δεν βάζουμε το ενδεχόμενο πρόκρισης στους «16» (ή ακόμα πιο μακριά) που θα φέρει δύο επιπλέον παιχνίδια στις 7 και 14 Μαρτίου, όταν στην εξίσωση θα μπουν και τα διπλά παιχνίδια νοκ-άουτ στο Κύπελλο, όπου πιθανώς να προκύψουν νέα ντέρμπι.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΜΠΑΤΕ!

Ο ΠΑΟΚ δεν θα παίξει μόνος του στην Τούμπα. Απέναντι του θα βρει μία ομάδα που θα δώσει τον δικό της «τελικό» για πρόκριση στην επόμενη φάση, κάτι που έχει πετύχει άλλες δύο φορές στην ευρωπαϊκή της ιστορία. Όποιος μείνει στο 1-4 της Λευκορωσίας εστιάζει σε λάθος μέρος, αφού η ίδια ΜΠΑΤΕ κέρδισε εντός κι εκτός έδρας την Βίντι και πλέον αν δεν ηττηθεί στην Τούμπα (και συνάμα δεν φέρει χειρότερο αποτέλεσμα από τους Ούγγρους), τότε αυτή παίρνει το εισιτήριο για τους «32».

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παίκτες της βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο επιβάρυνσης σε σχέση με αυτούς του ΠΑΟΚ. Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, με την ΜΠΑΤΕ να κατακτά τον 13ο συνεχόμενο (!) τίτλο, κάτι που δείχνει το επίπεδο κυριαρχίας εντός των συνόρων της. Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντι του μία ομάδα που θα παίζει το σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς, κάτι που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο δυσκολίας.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Οι πιθανοί αντίπαλοι σε περίπτωση πρόκρισης

Από την άλλη είναι και το ευρωπαϊκό πρεστίζ. Γιατί να μην προσφέρεις στον κόσμο σου ακόμα μία (ή περισσότερες) ευρωπαϊκές σελίδες να θυμούνται; Ο ΠΑΟΚ δεν έχει προκριθεί ποτέ πέραν των «32» του Europa League και αυτό από μόνο του συνιστά μια πρόκληση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ο Δικέφαλος περάσει στον επόμενο γύρο, τότε θα τον περιμένει κάποιο θηρίο, αφού θα κληρωθεί είτε με κάποιον πρώτο ομίλου του Europa League, είτε με κάποιον εκ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων των ομίλων του Champions League. Αν γινόταν σήμερα λοιπόν η κλήρωση, ο ΠΑΟΚ θα έπεφτε με κάποια εκ των Λεβερκούζεν, Σάλτσμπουργκ, Ζενίτ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Άρσεναλ, Μπέτις, Βιγιαρεάλ, Φρανκφούρτη, Γκενκ, Κράσνονταρ, Ντινάμο Κιέβου (από το Europa) ή Ίντερ, Λίβερπουλ, Βαλένθια, Μπριζ (από το Champions). Οι αντίπαλοι είναι ενδεικτικοί, η τελευταία αγωνιστική μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

ΠΗΓΗ : FORZA

Keywords
Τυχαία Θέματα