Ομάδα του ΑΠΘ χειρίζεται πείραμα βρασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

07:15 17/5/2019 - Πηγή: seleo
Στις 8 Ιουλίου αναμένεται να εκτοξευθεί από το "Kennedy Space Center" στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ καινοτομική διαστημική συσκευή με ισχυρή ελληνική επιστημονική παρουσία.

Πρόκειται για την πειραματική συσκευή RUBΙ, που θα μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το σκάφος "DragonC20" επάνω σε πύραυλο "Falcon 9", στο πλαίσιο της αποστολής "Space X CRS-18". Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα θα χειρίζεται σε πραγματικό χρόνο την

εκτέλεση του πειράματος στο Διάστημα. Ο χειρισμός και έλεγχος θα γίνεται από το Απομακρυσμένο Κέντρο Τηλεμετρίας (Remote Telemetry Station) στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
Η συσκευή μετέχει στο πείραμα που αφορά τη μελέτη του βρασμού ψυκτικών υγρών σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Πιο συγκεκριμένα, θα μελετηθεί ο βρασμός υπό την επίδραση πεδίου εξωτερικών δυνάμεων, όπως π.χ. οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά τη ροή των υγρών εντός σωληνώσεων ψυκτικών συσκευών, καθώς και κατά την εφαρμογή ισχυρών ηλεκτρικών πεδίων. Οι δυνάμεις αυτές επηρεάζουν την αποκόλληση των φυσαλίδων ατμού από την επιφάνεια βρασμού και επομένως καθορίζουν την απόδοση του βρασμού. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μηδενίζεται η επίδραση της άνωσης και έτσι μπορούν να μελετηθούν τα φαινόμενα του βρασμού με μεγάλη λεπτομέρεια και σε διαφορετικές κλίμακες μεγέθους.
Στην πολυεθνική ομάδα RUBI του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συμμετέχουν Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Η χώρα μας εκπροσωπείται από την ερευνητική Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα