Πίνουμε νερό από τη βρύση είπε η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων

06:46 23/3/2018 - Πηγή: seleo

Πίνουμε νερό από τη βρύση, γιατί «είναι τρεχούμενο, φτηνό κι επειδή… την ΕΥΑΘ ξέρουμε», είπε η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων που πέρασαν σήμερα από τα σταντ της εταιρείας στην Καμάρα και την Αριστοτέλους, απαντώντας στο άτυπο, πρόχειρο γκάλοπ που στήθηκε με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Όσοι πέρασαν από τα σταντ της ΕΥΑΘ είχαν

την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους πολλαπλούς ελέγχους που διενεργεί η εταιρεία σε πηγές, εγκαταστάσεις και δίκτυο διανομής, ώστε το νερό που πίνουμε να πληροί τις ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές. Για τη συστηματική παρακολούθηση αποτελεσμάτων, με τυπικές αναλύσεις του νερού ανά περιοχή, οι πολίτες που είχαν ειδικό ενδιαφέρον παραπέμφθηκαν στον ιστότοπο της ΕΥΑΘ (www.eyath.gr).

Στην παράλληλη εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η φύση βρίσκει πάντα τους τρόπους να μας προστατεύει από ακραία φαινόμενα, αρκεί να μην παρεμποδίζεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Η φετινή θεματολογία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού μάς υποχρεώνει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε μεθόδους άλλες από τις ‘κλασικές’, ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει υποχρέωση να κινείται και η ΕΥΑΘ», τόνισε ο καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντικότατη άνοδος της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα σε όλους ανεξαιρέτως τους υπόγειους υδροφορείς που χρησιμοποιεί η ΕΥΑΘ για την ύδρευση των περιοχών στη ζώνη ευθύνης της», επισήμανε ο υδρογεωλόγος της εταιρείας Θωμάς Σπάχος. «Έχουν εμφανιστεί ακόμη και αρτεσιανά φαινόμενα στη Σίνδο και στο Καλοχώρι, με αποτέλεσμα η ποσοτική κατάσταση των υδροφορέων να χαρακτηρίζεται εξαιρετική!», συνέχισε ο κ. Σπάχος, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα των εγκεκριμένων Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, ώστε να επιτευχθεί και η καλή ποιοτική τους απόδοση.

Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ - κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Κώστας Κατσιφαράκης μίλησε για την ανάγκη να «δούμε» πλέον τα υπόγεια νερά ως υδατικό πόρο κι όχι ως όχληση. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, όπου λειτουργούν πέντε αντλιοστάσια που αποχετεύουν τα υπόγεια νερά στο δίκτυο ομβρίων, αντί να έχουν αρδευτική χρήση. Μια τέτοια λύση θα εξοικονομούσε φυσικό πόρο, δε θα επιβάρυνε τα δίκτυα της ΕΥΑΘ και θα αποτελούσε παράδειγμα καλής πρακτικής για τους φοιτητές, είπε ο κ. Κατσιφαράκης.

Για τα δάση, τα ορεινά υδρονομικά έργα και τη σημασία τους στην αντιπλημμυρική προστασία των αστικών περιοχών μίλησε ο Π. Στεφανίδης, καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, ο οποίος με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από

διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατέδειξε τις «ευθύνες» της ανθρωπογενούς δραστηριότητας (ανέγερση κτισμάτων, δρόμοι πάνω σε ρέματα κ.λπ.) σε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας λυμάτων υπερέχουν έναντι των συμβατικών από άποψη κόστους, περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ακόμη και αισθητικής και συνιστούν εφικτή λύση για μικρούς κι αποκεντρωμένους οικισμούς, με βασική όμως απαίτηση τις μεγάλες εκτάσεις γης, είπε ο Β. Αντωνόπουλος, καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Τέλος, το παράδειγμα της λίμνης της Καστοριάς για την εφαρμογή οικοσυστημικής πρακτικής, ώστε να βελτιωθεί η οικολογική ποιότητα των νερών, παρουσίασε από την πλευρά του ο Σ. Παπαδόπουλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΕΥΑΘ μαζί με το ΚΕΟΔΥ του ΑΠΘ, την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ και τον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ. Στο «άνοιγμα» προβλήθηκαν τα τρία καλύτερα ρεπορτάζ φοιτητών του ΑΠΘ που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό με θέμα «Η κρίση του νερού στις σύγχρονες πόλεις».

Η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού εστιάζει στις λύσεις που βασίζονται στη φύση (Nature Based Solutions - NBS) για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού σε νερό και, ταυτόχρονα, για την ολιστική διαχείριση των έντονων κι ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Με την εφαρμογή αυτών των «φυσικών» λύσεων, αναμένεται να εδραιωθεί η κυκλική οικονομία με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και μείωση της ρύπανσης - βασικές κατευθύνσεις των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως το 2030!

Keywords
Τυχαία Θέματα