Ποιες ελληνικές επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Σκόπια

11:32 2/4/2019 - Πηγή: seleo
Η συνεχής ανοδική πορεία που κατέγραφαν οι ελληνικές επενδύσεις πριν το 2010, έχει ανακοπεί.

Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία, αυτό οφείλεται αφενός στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αφετέρου στο αντικειμενικό γεγονός ότι έχει κλείσει ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων κρατικών εταιρειών, όπως η ΟΚΤΑ του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. ή η Stopanska Banka της Ε.Τ.Ε.. Παρά ταύτα, την προηγούμενη τριετία ελληνικές εταιρείες έχουν αναλάβει νέες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς για την οικονομία της γειτονικής χώρας, όπως τα λατομεία,

η ενέργεια και η καλλιέργεια καπνού. Επιπλέον, οι ήδη εγκατεστημένες στη χώρα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων (όπως η ΟΚΤΑ, η USJE-Titan και η VERO) συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά ποσά σε εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της γειτονικής χώρας (από τέταρτος το 2016). Ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της γείτονος στην Ελλάδα (κατά 5,8%).

Βασικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων στη γειτονική χώρα, διαδραματίζουν οι τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες (ΤΒΑΖ) της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της πΓΔΜ, τα προσφερόμενα κίνητρα στους επενδυτές εντός των εν λόγω ζωνών είναι τα ακόλουθα:

Φορολογικές απαλλαγές από ΦΠΑ, φόρο κατανάλωσης, κερδών και ιδιοκτησίας, καθώς και μειωμένο φόρο εισοδήματος
Τελωνειακές απαλλαγές για πρώτες ύλες, εξοπλισμό, καταναλωτικά αγαθά, γεωργικά προϊόντα/ τρόφιμα και απαλλαγή από δασμούς για παραγωγή που προορίζεται για εξαγωγή
Ελεύθερη πρόσβαση στις υπάρχουσες υποδομές (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, ύδρευση και αποχέτευση)
Εύκολη πρόσβαση στο κύριο οδικό δίκτυο
Τα οικόπεδα εντός των βιομηχανικών ζωνών διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση για περίοδο έως και 99 ετών
Μεταξύ των σημαντικότερων ξένων επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ΤΒΑΖ είναι της αμερικανικής Johnson Controls και της γερμανικής Kostal για την παραγωγή ηλεκτρονικών και μηχανικών εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, της αμερικανικής Gentherm για την παραγωγή συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, που θα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα, της βρετανικής Endava στον τομέα της πληροφορικής, της βουλγαρικής Filkab για την παραγωγή ηλεκτρολογικού υλικού, της γερμανικής Marquardt για την παραγωγή ανταλλακτικών για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της ιταλικής Itec για την παραγωγή συνθετικών υλικών, της βελγικής Van Hool για την παραγωγή οχημάτων, της ιταλικής Condevo για την παραγωγή προϊόντων οικιακής θέρμανσης, της αμερικανικής Lear για την παραγωγή καθισμάτων αυτοκινήτου και της τουρκικής Jagjit Metzler για την παραγωγή ελαστικών ταινιών και της τουρκικής Murat Ticaret για την κατασκευή καλωδίων για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σημαντικές επενδύσεις που έχουν αναληφθεί ή ανακοινωθεί εκτός ΤΒΑΖ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι της τουρκικής Limak Holding για την κατασκευή σύγχρονου συγκροτήματος κατοικιών και γραφείων, εμπορικού κέντρου, καθώς και σήραγγας στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού των Σκοπίων (ύψους 250 εκατ. ευρώ ), του αλβανικού ομίλου Balfin για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και οικιστικού συγκροτήματος στα Σκόπια (ύψους 350 εκατ. ευρώ) και της ελληνικής Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες για την εξαγορά της δραστηριοποιούμενης στο χώρο της εξόρυξης και επεξεργασίας λευκού μαρμάρου Mermeren Kombinat (ύψους 73 εκατ. ευρώ).

Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2018, ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρικών κερδών ήταν μόλις 10%. Από την Πρωτοχρονιά, τα έσοδα από τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, από μίσθωση και υπομίσθωση, καθώς και τα έσοδα από κεφάλαια, κεφαλαιακά κέρδη, κέρδη από τυχερά παιχνίδια, ασφάλιστρα και άλλα έσοδα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 15% ενώ από 1/1/2020 και μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις στην εισαγωγή φορολογίας σε τραπεζικούς τόκους, οι τόκοι από καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 15.000 MKD/περίπου €244 ετησίως, θα φορολογούνται με 15%.

Επενδύσεις και «επενδύσεις»

Λίαν αποκαλυπτικό είναι το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, καθώς ρίχνει φως στο πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα οι γείτονες αλλά και το πώς αξιοποιείται η γειτονική χώρα για «επενδύσεις» από φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση που έκανε η Κομισιόν στη λίστα των μη συνεργαζόμενων κρατών, δηλαδή των χωρών που το φορολογικό τους καθεστώς κινείται μακριά από τους κανόνες της Ε.Ε., στη «μαύρη» λίστα συμπεριλαμβάνονται οι Βερμούδες, ενώ στις υπό παρακολούθηση- λόγω των «γκρίζων» ζωνών τους που προσελκύουν ανύπαρκτες οικονομικές δραστηριότητες- χώρες είναι οι Μπαχάμες. Ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτές οι δύο χώρες συμπεριλαμβάνονται στους μεγαλύτερους «επενδυτές» της γειτονικής χώρας.

Το ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. «Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν ξένες επενδύσεις στην Βόρεια Μακεδονία ύψους 624 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν ρεκόρ υψηλό από το 2010 και μετά. Από το ποσό αυτό, 404 εκατ. ευρώ ήταν άμεσες επενδύσεις και 220 ευρώ μη κατανεμηθέν κέρδος, δηλαδή επανεπένδυση περιουσιακών στοιχείων από ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στη χώρα. Στη λίστα των πέντε μεγαλύτερων επενδυτών για το περασμένο έτος, ήταν η Μεγάλη Βρετανία η οποία φαίνεται να έχει επενδύσει 113 εκατ. ευρώ, η Γερμανία (38 εκατ. ευρώ), η Τουρκία (36 εκατ. ευρώ), οι Βερμούδες (36 εκατ. ευρώ) και οι Μπαχάμες (31 εκατ. ευρώ). Είναι φανερό ότι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων επενδυτών υπάρχουν δύο εξωτικές χώρες που είναι γνωστές ως φορολογικοί παράδεισοι», σημειώνει χαρακτηριστικά, το Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων, κάνοντας σαφή υπαινιγμό για «μπουγάδα» στη γειτονική χώρα, μέσω off shore.

iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα