Ποιες φοροελαφρύνσεις θα έρθουν άμεσα και ποιες θα καθυστερήσουν

12:31 13/8/2019 - Πηγή: seleo
Από την

προοδευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των δικαιούχων στο καθεστώς της ρύθμισης των 120 δόσεων ξεκινά η υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για φοροελαφρύνσεις και μείωση της φορολογίας.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αυτά είναι τα περιθώρια που υπάρχουν προς το παρόν δεδομένων των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος και θα εκπληρωθεί

όπως τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος φέτος που θα επιτρέψει και άλλες ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη επαναξιολογούνται οι δαπάνες του δημοσίου και αναζητούνται εξοικονομήσεις δημόσιων πόρων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη στόχων του φετινού προϋπολογισμού αλλά και η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την ορθή εκτέλεση του επόμενου.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη καταρτίζει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις και τον χρόνο που αυτές θα υλοποιηθούν. Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Εδώ εντάσσονται μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και σε δεύτερο χρόνο σε 20% και η μείωση στην φορολογία μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα για το 2020 δρομολογείται η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και στον φόρο υπεραξίας για 3 χρόνια, καθώς και η έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση εργασιών αναβάθμισης στις κατοικίες. Επιπλέον για τον ίδιο χρόνο σχεδιάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στην εστίαση.

Για μετά το 2020 προγραμματίζονται η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για κάθε παιδί και η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 9% από το 22% για το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο έως 10.000 ευρώ. Η κατάργηση των τεκμηρίων καθώς και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης προγραμματίζεται για μετά το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα