Συναγερμός: Έτσι κλέβουν τις καταθέσεις μας οι «ληστές του Διαδικτύου»
Οι «ληστές του Διαδικτύου» έχουν βελτιώσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να υποκλέψουν χρήματα
Νέα, πιο πειστικά κόλπα εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα οι επιτήδειοι που επιχειρούν να υποκλέψουν χρήματα από λογαριασμούς ανυποψίαστων συνδρομητών e-banking. Οι ληστές του Διαδικτύου, υπό το βάρος της εν εξελίξει τους τελευταίους μήνες μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών, έχουν αναγκαστεί να βελτιώσουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς η λεία από καταθέσεις που έκαναν
Η δημοσιοποίηση ωστόσο των περιστατικών απάτης, αλλά και οι εκστρατείες ενημέρωσης της Πολιτείας, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των πιστωτικών ιδρυμάτων φρέναραν σε έναν βαθμό τον ρυθμό αύξησης των υποθέσεων. Αυτό ανάγκασε τους δράστες να γίνουν πιο επινοητικοί στον τρόπο που προσεγγίζουν τα θύματα και να βελτιώσουν ποιοτικά τα μηνύματά τους. Μέχρι πρότινος, η πλειονότητα των e-mails για το ψάρεμα πολιτών περιείχε ορθογραφικά/συντακτικά λάθη ή παραποιημένα λογότυπα των τραπεζών. Πλέον, το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι προσεκτικά γραμμένο, ενώ όλο το εικαστικό που τα συνοδεύει δίνει την αίσθηση ότι προέρχονται από την ίδια την τράπεζα. Παράλληλα, επικαλούνται προβλήματα που δημιουργούν την αίσθηση του κατεπείγοντος, π.χ. ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα ή ότι πρέπει να γίνει μια ενέργεια για την προστασία του λογαριασμού e-banking. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ορίζουν και συγκεκριμένες προθεσμίες.
Στόχος των επιτήδειων είναι το θύμα να κινηθεί γρήγορα για να λύσει το υποτιθέμενο πρόβλημα και να μην ανακαλύψει κοιτώντας πιο προσεκτικά το μήνυμα πως πρόκειται για απάτη. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η καμπάνια της ΕΕΤ έχει τίτλο «Μία παύση αρκεί».
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του μηνύματος που θα αποσταλεί στον συνδρομητή του e-banking, για να ολοκληρωθεί μια απάτη απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις η συμμετοχή του θύματος. Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας της τράπεζας. Ειδικότερα, για να εκτελεστεί μια μεταφορά χρειάζονται τα ακόλουθα: τα στοιχεία για την είσοδο στο e-banking και η επιβεβαίωση της συναλλαγής είτε με κωδικό μιας χρήσης ή μέσω ειδοποιήσεων στο κινητό του δικαιούχου του λογαριασμού.
Η κλασική μέθοδος είναι το phishing. Οι δράστες αποστέλλουν ένα απατηλό e-mail ή SMS, με το οποίο ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι πρέπει να μπει στον λογαριασμό του πατώντας συγκεκριμένο link, προφασιζόμενοι ένα πρόβλημα, π.χ. ότι μπλόκαρε η κάρτα ή πάγωσε ο λογαριασμός του.
Αν το θύμα πατήσει στον σύνδεσμο, εισέρχεται σε μια ιστοσελίδα που μοιάζει πολύ με το e-banking της τράπεζάς του. Εφόσον πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία του, αυτά περιέρχονται σε γνώση των δραστών. Οι τελευταίοι εισέρχονται έτσι στον πραγματικό λογαριασμό του θύματος και επιχειρούν την εκτέλεση μιας συναλλαγής. Η ολοκλήρωση της ληστείας γίνεται μετά την πληκτρολόγηση στην απατηλή ιστοσελίδα του κωδικού μίας χρήσης που λαμβάνει το θύμα στο κινητό του. Εναλλακτικά, το θύμα επιβεβαιώνει τη συναλλαγή μέσω της ειδοποίησης που λαμβάνει στο m-banking, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα λυθεί το δήθεν πρόβλημα.
Ένας άλλος τρόπος ώστε οι δράστες να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη επιβεβαίωση μιας συναλλαγής είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο του κινητού τηλεφώνου του θύματος. Συγκεκριμένα, δηλώνουν στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, προσποιούμενοι το θύμα, ότι έχασαν το κινητό και εκδίδεται νέα κάρτα SIM με τον ίδιο αριθμό. Ετσι, λαμβάνουν άμεσα και τα SMS που αποστέλλει η τράπεζα στον πελάτη της ή ενεργοποιούν στη συσκευή τους τον λογαριασμό m-banking. Πάντως, οι πάροχοι πλέον είναι πολύ προσεκτικοί στην έκδοση νέων καρτών SIM.
Εξάλλου, στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα περιστατικά απάτης μέσω τηλεφώνου. Στην προκειμένη περίπτωση το θύμα λαμβάνει κλήση από τον αριθμό της τράπεζάς του, καθώς έχει βρεθεί τρόπος να εμφανίζεται αυτός στην αναγνώριση κλήσεων. Στην άλλη γραμμή όμως είναι ο δράστης που καθοδηγεί το θύμα ώστε να του δώσει πρόσβαση στο e-banking του.
Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε τρίτους
«Το κλειδί για την υφαρπαγή χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι η συμμετοχή του θύματος. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η απάτη. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι πολίτες να γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε στοιχεία που σχετίζονται με την εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών, όπως ο προσωπικός κωδικός (PIN) σε τρίτους». Αυτό επισημαίνουν διαρκώς πηγές από τις αρμόδιες αρχές, προτρέποντας τους καταναλωτές να σκέφτονται διπλά και να κάνουν «μια παύση προτού προχωρήσουν».
Πηγή: in.gr
Το άρθρο Συναγερμός: Έτσι κλέβουν τις καταθέσεις μας οι «ληστές του Διαδικτύου» εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ε, όχι και δημοσιογράφος ο Τράγκας, έμπορος και εκβιαστής ναι…
- Χάος με τις ακυρώσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη
- «Οι Τούρκοι ζητούν πλέον επίσημα «αλλαγή συνόρων»
- Σούπερ μάρκετ σε πίεση από το ενεργειακό κόστος - Είμαστε υπό πώληση σχεδόν όλοι…
- Ασφαλιστικό: Δύο ευκαιρίες για σύνταξη με 15ετία
- Το πάτημα του κουμπιού ψάχνει ο Ερντογάν - Συναγερμός σε όλο το Αιγαίο από αέρος, ξηράς και θάλασσας
- Ειρήνη Βολιώτη: Σε κατάσταση σοκ - Κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της για ξυλοδαρμό
- Νεκρός σε τροχαίο 31χρονος στη Θεσσαλονίκη, «καρφώθηκε» με το αυτοκίνητό του σε δέντρο
- Θεσσαλονίκη: Πατέρας βρήκε τον γιο του κρεμασμένο μέσα στο δωμάτιό του
- Αίγινα: Φρικτά δολοφονημένη βρέθηκε η ηθοποιός Μαρίου Μπονίκου - Εξετάζεται ο γιος της ως βασικός ύποπτος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Θεσσαλονίκη: Κλειστοί δρόμοι σήμερα λόγω του 6ου Panorama Charity Fun Run
- 1ο Κύπελλο παράκτιας κωπηλασίας σήμερα στο Δήμο Καλαμαριάς
- Συναγερμός: Έτσι κλέβουν τις καταθέσεις μας οι «ληστές του Διαδικτύου»
- Έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Δήμο Παύλου Μελά – Με ελεύθερη είσοδο
- Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ
- Τελευταία Νέα seleo
- Συναγερμός: Έτσι κλέβουν τις καταθέσεις μας οι «ληστές του Διαδικτύου»
- Έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Δήμο Παύλου Μελά – Με ελεύθερη είσοδο
- Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ
- Πανελλήνιες 2022: Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
- Θεσσαλονίκη: Κλειστοί δρόμοι σήμερα λόγω του 6ου Panorama Charity Fun Run
- 1ο Κύπελλο παράκτιας κωπηλασίας σήμερα στο Δήμο Καλαμαριάς
- Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι είσαι εθισμένη στις τοξικές σχέσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρουσιάζεται σε Πάτρα και Κάτω Αχαϊα «Το τρόπαιο» της Χρύσας Λυκούδη
- Culture and shopping: Οι τουρίστες της Δυτικής Ελλάδας κάνουν τα ψώνια τους σε προνομιακές τιμές
- Γιατί οι πληγές της Άλωσης δεν κλείνουν ποτέ
- Η ημερομηνία που ρίχνει αυλαία η εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται»
- Πόσο κοστίζει η 5αρα της BMW στην Τουρκία και πόσο στην Ελλάδα;
- ΑΕΚ: Εξελίξεις στην υπόθεση στόπερ
- Θραύσμα Fagan: Οριστική επανένωσή του στο Μουσείο της Ακρόπολης
- Το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές – Το μήνυμα Αρναουτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος