Τα 100 ελληνικά προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα στο εξωτερικό (ΠΙΝΑΚΕΣ)

19:30 21/11/2017 - Πηγή: seleo

Στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας συμβάλλουν σταθερά οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Όπως τονίζει τη δυναμική αυτή κατάφεραν να διατηρήσουν και στο εννεάμηνο του 2017, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα, διευρύνοντας το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αύξηση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου

Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης τόνισε τα εξής: «Η άρση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργούν τις συνθήκες για να αξιοποιήσουν οι Έλληνες εξαγωγείς τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η άρση των αντικινήτρων, όπως τα capital controls και η έμπρακτη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ελάφρυνση της φορολογίας. Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους από την έναρξη της κρίσης. Η ευκαιρία που ανοίγεται για τις ελληνικές εξαγωγές είναι μοναδική. Είναι στο χέρι της χώρας μας να την εκμεταλλευθούμε, αίροντας τα εμπόδια και διευκολύνοντας στην πράξη το έργο των εξωστρεφών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, κατά 13,3% και ανήλθε στα 20,82 δισ. ευρώ από 18,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 5,9% ή κατά 799 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι εξαγωγές και χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, στα 14,25 δισ. ευρώ από 13,46 δισ. το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν αύξηση 6,9% και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 53,9% επί των συνολικών εξαγωγών. Το μερίδιό τους το αντίστοιχο εννεάμηνο το 2016 ανερχόταν σε 57,2%. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες το εννεάμηνο του 2017 σημείωσαν άνοδο και καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 46,1% από 42,8% στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος του 2017 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος.

Η Τουρκία ξεπέρασε τη Βουλγαρία στην 4η θέση, με τη γειτονική βαλκανική χώρα πλέον να είναι 5η. Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (όπως και πέρσι) και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 8η θέση (από 6η).

Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία –στην ίδια θέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία 10η με άνοδο δύο θέσεων από πέρσι.

Η σύνθεση των εξαγωγών

Αναφορικά με την σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 33,6%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (30,6%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 9%, και διατηρούν μερίδιο 43,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται ελαφρά μειωμένες -2,8% και τέλος οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα συρρικνώνονται κατά -3,7%.

euro2day

Keywords
Τυχαία Θέματα