Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων(ΦΩΤΟ+BINTEO)

12:41 17/3/2019 - Πηγή: seleo
Στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό έφτασε η πορεία μνήμης

για τη συμπλήρωση 76 χρόνων αγια τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιρκενάου.

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Εκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή για τα θύματα. Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος η υψίφωνος, Μαριάντζελα Χατζησταματίου και μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου Θεσσαλονίκης που θα ερμηνεύσουν δύο τραγούδια, ενώ από κοινού με παιδιά από την περιοχή της Ξηροκρήνης θα φυτέψουν συμβολικά μια ελιά.

Σε δήλωση της η Ελευθερία Χατζηγεωργίουμ Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης είπε ''Να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή και να πούμε ξανα όλοι μαζί ποτέ ξανά φασισμός γιατί ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ο φασισμός ξεκινάει από τους άλλους αλλά έπειτα έρχεται σε όλους μας..να βάλουμε ένα τειχος στο φασισμός ένα τείχος στην μισαλλοδοξία, ένα τείχος στον ρατσισμό και στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη''.

Στον λόγο του ο Δημάρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος φανερά συγκινημένος για όσα έχουν γίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων πως η πορεία μνήμης δεν είναι μια εκδήλωση των ή για τους Εβραίους της πόλης αλλά είναι μια ελάχιστη πράξη για την ενοχή σιωπή επί 70 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο της να πάρει την θέση της στη σχολική και δημόσια ιστορία, η παρουσία των Εβραίων, το ολοκαύτωμα." Γιατί θέλουμε πριν φύγουμε και εμείς το σύνθημα να γίνει πράξη. Δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω . Ποτέ ξανά και υπενθύμιση κάθε χρονιά. Ποτέ ξανά".

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Δαυίδ Σαλτιελ στον λόγο του τόνισε πως η σιωπηρή διαμαρτυρία είναι μια προσπάθειά η ίδια η πόλη να κοιτάξει το παρελθόν της. "Στόχος ήταν και είναι να πολεμήσουμε την αποσιώπηση, την αποστασιοποίηση και την αδιαφορία. Όσα δηλαδή δίνουν τροφή για την αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος. Σήμερα η πορεία αυτή αποτελεί για την Θεσσαλονίκη ένα σημείο αναφοράς.Πρέπει να γνωρίσεις και να αγκαλιασεις το άλλο, το διαφορετικό,το ξένο".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και μέλη της γερμανικής παγκόσμιας οργάνωσης "March of Life" που έχει συσταθεί από απογόνους που ήταν θύτες του ολοκαυτώματος. Η Σαβίνα Σβας ανέφερε μεταξύ αλλων "Πριν το ολοκαύτωμα αυτή η πόλη ήταν το κέντρο της εβραϊκής κοινότητας. Εμείς οι Γερμανοί σας έχουμε στερήσει αυτό τον θησαυρό. Και ήμασταν οι θύτες, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Όταν επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά τον πόλεμο δεν μιλούσαν. Στην πορεία, τα εγγόνια τους ανακάλυψαν την ενοχή τους και δεν θέλουν πια να παραμείνουν σιωπηλοί. Η πορεία ζωής θέλει να τιμήσει τα θύματα του ολοκαυτώματος. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το παρελθόν αλλά δεν θέλουμε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Η σιωπή σκοτώνει".

Στους δυο επιζώντες του ολοκαυτώματος Αχιλλέα Κοκοβίνο και Χάιντς Κούνο, δόθηκε συμβολικά αναμνηστική πλακέτα από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Ο Χάιντς Κουνος έδωσε το σύνθημα πότε ξανά που φώναξαν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά από ιδιωτικό δημοτικό σχολείο ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης φύτεψαν μια ελιά συμβολικά για τα παιδιά που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα