Τι να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε τα social media στον χώρο εργασίας
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας και τα χρησιμοποιούμε ακόμη και όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Όμως, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η χρήση των εφαρμογών social media από τους υπαλλήλους ανοίγει το δρόμο για κυβερνοεπιθέσεις προς την εταιρεία όπου εργάζονται.
Με τη σωστή προσέγγιση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τα social media χωρίς να εκθέτουν τους εαυτούς τους ή τους εργοδότες τους σε περιττούς κινδύνους. Σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, αυτές είναι ορισμένες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι:
Προσοχή με τις φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες από το γραφείο – είτε πρόκειται για το γραφείο του σπιτιού σας είτε τα γραφεία της εταιρείας στην οποία εργάζεστε – τείνουν να είναι δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να δείχνουν πόσο σκληρά εργάζονται ή πόσο οργανωμένος είναι ο χώρος εργασίας τους. Αλλά αυτές οι φωτογραφίες μπορεί να είναι αποκαλυπτικές αν δεν είστε προσεκτικοί. Γνωρίζετε τι υπήρχε στο γραφείο σας όταν δημοσιεύσατε τη φωτογραφία; Η φωτογραφία θα μπορούσε να περιέχει μια πληθώρα ευαίσθητων πληροφοριών – θα μπορούσατε να έχετε έγγραφα στο γραφείο σας που αφορούν πνευματική ιδιοκτησία του εργοδότη σας ή εταιρικά μυστικά, ένα αυτοκόλλητο σημείωμα θα μπορούσε να έχει τα στοιχεία σύνδεσής σας ή η οθόνη του υπολογιστή σας μπορεί να αποκαλύπτει ευαίσθητα δεδομένα ενός πελάτη. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να παραβείτε τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, οι οποίοι συνεπάγονται βαρύτατες κυρώσεις για τον εργοδότη σας.
Το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε; Μη δημοσιεύετε φωτογραφίες από το γραφείο σας. Αν θελήσετε όμως να το κάνετε, κοιτάξτε προσεκτικά το χώρο και εκτιμήστε αν οτιδήποτε που θα είναι ορατό στη φωτογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια. Στη συνέχεια, προχωρήστε στην αφαίρεσή του ή στην κάλυψή του.
Μειώστε τα posts
Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την υπερβολική κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε πρόκειται για την προσωπική σας ζωή είτε για την προσωπική ζωή των ανθρώπων γύρω σας, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, ακόμη και τα παιδιά σας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την επαγγελματική σας ζωή: με το να μοιράζεστε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη δουλειά σας, θέτετε άθελά σας τον εαυτό σας και τον εργοδότη σας σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, η κοινοποίηση υπερβολικά πολλών φωτογραφιών από το χώρο εργασίας σας μπορεί να επιτρέψει στους απατεώνες να αποκτήσουν μια καλή εικόνα του χώρου διευκολύνοντας έτσι τα κακόβουλα σχέδιά τους. Ή, όσον αφορά τα προσωπικά σας στοιχεία, η προσθήκη πολλών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να διευκολύνει την πλαστοπροσωπία και τη διάπραξη κλοπής ταυτότητας.
Για αυτό, είναι καλό να περιορίσετε και να επεξεργαστείτε αυτά που μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επανεξετάστε τις ρυθμίσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: δεν είναι απαραίτητο να ποστάρετε δημόσια όλα όσα κάνετε, περιορίστε τις δημοσιεύσεις σας σε άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές σε όλη την ηλεκτρονική σας παρουσία, όχι μόνο στην επαγγελματική σας ζωή.
Ενημερωθείτε για την πολιτική της εταιρείας σας
Ως εργαζόμενος, πιθανότατα θα θέλατε να προβάλετε τις δυνατότητες και την αξιοπιστία της εταιρείας σας για να ενισχύσετε είτε το επαγγελματικό σας προφίλ, είτε το εμπορικό σήμα της εταιρείας σας, είτε και τα δύο. Ένας από τους ταχύτερους και καλύτερους τρόπους για να κάνετε κάτι τέτοιο είναι μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ μπορεί να ενεργείτε καλόπιστα και να προσπαθείτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, μπορεί τελικά να προκαλέσετε περισσότερο κακό παρά καλό (και να παραβιάσετε ορισμένους από τους εσωτερικούς κανόνες της εταιρείας σας).
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε κάτι για την εργασία σας ή τον εργοδότη σας, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να μελετήσετε τους κανόνες και τις πολιτικές της εταιρείας σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή έχετε μπερδευτεί σχετικά με το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν εκπρόσωπο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει όλες τις πολιτικές της εταιρείας.
Προσεκτική χρήση των apps
Οι συσκευές που παραχωρούνται στους εργαζομένους από τους εργοδότες αποτελούν βασικό πυλώνα της εταιρικής ζωής. Και ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για επαγγελματικούς λόγους εντός και εκτός του χώρου εργασίας και επιτρέπουν στους συναδέλφους να διατηρούν επαφή μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συχνά πολλές εταιρείες δίνουν το προνόμιο στους εργαζομένους να τις χρησιμοποιούν και για προσωπικούς λόγους.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε ανεξέλεγκτα. Να θυμάστε ότι αυτές οι συσκευές και ελέγχονται διαρκώς από τους διαχειριστές της εταιρείας σας και είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο της εταιρείας, οπότε είναι πιθανό κάποιος να παρακολουθεί πολλές από τις δραστηριότητές σας. Επιπλέον, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες απάτες, σε περίπτωση που εσείς πέσετε θύμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή εάν κλικάρετε σε κακόβουλο σύνδεσμο, τότε μέσα από εσάς μπορεί να παραβιαστούν και τα συστήματα της εταιρείας σας ή να μολυνθούν με ransomware, keyloggers και άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού.
Ως επί το πλείστον, για την ασφάλεια αυτών των συσκευών είναι υπεύθυνη η εταιρεία και οι διαχειριστές των συστημάτων πληροφορικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες που μπορεί να συναντήσετε σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram. Επίσης, πρέπει να ενημερώνετε και να αναβαθμίζετε τις συσκευές σας όποτε σας ζητείται να το κάνετε. Και τέλος, είναι καλό να θυμάστε ότι, το να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που οδηγούν σε ύποπτες ιστοσελίδες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές σας μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσει μερικές παρατηρήσεις από τους ανωτέρους σας, στη χειρότερη περίπτωση, όμως, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απόλυσή σας.
Το άρθρο Τι να προσέξετε όταν χρησιμοποιείτε τα social media στον χώρο εργασίας εμφανίστηκε πρώτα στο Seleo news.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι ώρα ανοίγουν εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Το πρόγραμμα σήμερα και αύριο
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος, υπάρχουν θύματα
- Όσο υπάρχουν τέτοιοι εκπαιδευτικοί στα Δημόσια Σχολεία υπάρχει ελπίδα.
- Γερμανικός Τύπος: Πού οφείλεται η απομάκρυνση της Ελλάδας από τη Ρωσία- Η σύγκριση με τον πόλεμο στη Σερβία
- Πού βρίσκονται, σήμερα, το ακάνθινο στεφάνι και τα καρφιά από τη Σταύρωση του Χριστού
- Τα πέντε σοβαρά λάθη που κάνεις με τα χρήματά σου και πρέπει να σταματήσεις πριν τα 40
- Τρεις συλλήψεις για την εξαφάνιση της 15χρονης στο Περιστέρι
- Τζώρτζης Μονογυιός: Ξανά στα πόδια της η σύντροφός του, Αθηνά 4 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα
- Survivor 2022: Το μεγάλο έπαθλο του Ατζούν Ιλιτζαλί και ο τραυματισμός του Κωνσταντίνου Εμμανουήλ
- Σανγκάη: Μεταφέρουν άτομα αρνητικά στον κορονοϊό σε κέντρα καραντίνας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις seleo
- Τελευταία Νέα seleo
- Τα πασχαλινά έθιμα σε Σποράδες και Μαγνησία
- ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο διαβάζουν οι Έλληνες εφημερίδες και περιοδικά;
- Άγιο Φως: Τι ώρα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη το Μ. Σάββατο
- ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα
- Τρεις συλλήψεις για την εξαφάνιση της 15χρονης από το Περιστέρι
- Επίδομα βενζίνης… ανάλογα με τον ΑΦΜ – Πώς θα γίνεται η πληρωμή
- Πάσχα: Τα μέτρα της Τροχαίας για τη μεγάλη έξοδο
- Γυναίκα εγκλωβίστηκε σε φαράγγι στον Όλυμπο – Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωσή της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Στόχος ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας» σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσου στρατιωτικού
- Ε.Ε.: Οκτώ οδηγίες προς Ευρωπαίους για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
- Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να επιτρέψουν να υψωθεί νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην Ευρώπη
- Σήμερα η κορύφωση της εξόδου του Πάσχα
- Ουκρανία: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος κοντά στη Ζαπορίζια-Ένας νεκρός
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Αναφορές για νεκρούς
- «Ω γλυκύ μου έαρ» – Η συγκλονιστική ερμηνεία της Ειρήνης Παπά