Β. Κουρτίδου: "Πολύτιμη για την Ευρώπη, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων"

13:20 29/6/2019 - Πηγή: seleo
Εντείνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η τεράστια προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, 1913-1923.

Η σχετική διαδικασία κοινοβουλευτικής αναγνώρισης έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό με διάφορες αναγνωρίσεις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων από τα κοινοβούλια Ελλάδος, Κύπρου, Αρμενίας, Σουηδίας κ.α.. Επίσης διευρύνεται και ενισχύεται συνεχώς η τεκμηρίωση του γενοκτονικού εγκλήματος τόσο στην ελληνική όσο και στην ξένη γενοκτονολογική βιβλιογραφία με πολλά και σημαντικά βιβλία και

άρθρα τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιστήμονες.

Φέτος με συγκίνηση και σεβασμό στην ιστορία συμμετείχαμε όλοι στις εκδηλώσεις μνήμης μιας γενοκτονίας που συμπλήρωσε 100 αδικαίωτα χρόνια.

Το ζήτημα δεν είναι μονάχα ιστορικό και συμβολικό. Η συμπεριφορά της Τουρκίας προδήλως καταδεικνύει ότι οι γενοκτονικές διώξεις συνεχίσθηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα : ο ειδικός κεφαλικός φόρος του 1941, τα Σεπτεμβριανά του 1955, οι απελάσεις του 1964, η εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου από το 1974 μέχρι και σήμερα και ο βίαιος εκτουρκισμός των Κατεχομένων, οι συστηματικές διώξεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου, αποτελούν μερικά μόνο από τα πολλά γεγονότα της μακράς μετα- γενοκτονικής διαδικασίας.

Η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με τη συστηματική καταστροφή των εγκαταλειφθέντων μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Χαρακτηριστικά, η μετατροπή πολλών Εκκλησιών σε ισλαμικά τεμένη, όπως Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, Βιζύης και Νικαίας, αλλά και οι συνεχιζόμενες απόπειρες μετατροπής σε τέμενος και της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Όλα αυτά μαζί με την προκλητική άρνηση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνιστούν μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα της συνεχιζόμενης πολιτισμικής γενοκτονίας, της οποίας τελικός σκοπός είναι η ολοκληρωτική γενοκτονία της ιστορικής μνήμης της παρουσίας των Ελλήνων και των διαφόρων υλικών και πολιτιστικών τεκμηρίων της.

Όλα αυτά καθιστούν τη διαδικασία διεθνούς αναγνώρισης και καταδίκης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, 1913-1923, εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και γενικότερα για τη Διεθνή Κοινότητα.

Το οφείλουμε στην μνήμη των παππούδων μας. Δεν ξεχνούμε.

Η Βιβή Κουρτιδου είναι υποψήφια βουλευτής ΝΔ, στην Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα