Βγάζετε πολλές φωτογραφίες; Μήπως είστε ασθενής μιας νέας ψυχικής νόσου;

18:30 5/1/2018 - Πηγή: seleo

Ένας 47χρονος Ολλανδός, ο οποίος λατρεύει να βγάζει και να αποθηκεύει ψηφιακές φωτογραφίες, πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που διαγιγνώσκεται επισήμως με μία νέα νόσο της ψυχικής σφαίρας, τη «διαταραχή ψηφιακού αποθησαυρισμού»..

Ο άνδρας αυτός απέκτησε πριν από μερικά χρόνια μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και έκτοτε βγάζει καθημερινά έως 1.000 φωτογραφίες, οι περισσότερες τοπία. Στη συνέχεια, δίχως να τις κοιτάξει ή να τις ξεδιαλύνει, τις περνάει σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (το κομπιούτερ

του δεν χωράει άλλες), ενώ σε καθημερινή βάση αφιερώνει τρεις έως πέντε ώρες για να τις ταξινομεί σε υποκατηγορίες.

Η εμμονή του με την φωτογραφία τον απασχολεί επί τόσο πολλές ώρες κάθε μέρα, ώστε τον εμποδίζει να κοιμηθεί, να καθαρίσει το σπίτι του ή να κάνει κάτι άλλο.

Παρότι, δε, ουδέποτε ξανακοιτάει τις φωτογραφίες, ούτε τις αξιοποιεί με κάποιον τρόπο, δηλώνει ότι δεν τις πετάει διότι μπορεί μια μέρα να τις χρειασθεί. Και όταν του προτείνει κανείς να πετάξει μερικές, καταλαμβάνεται από έντονο άγχος και σύγχυση.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι δηλωτικά μίας διαταραχής ψηφιακού αποθησαυρισμού - μίας μορφής ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής κατά την οποία ο ασθενής έχει την τάση να αποθηκεύει άχρηστα ψηφιακά αντικείμενα διότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Οι γιατροί από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, οι οποίοι περιγράφουν την περίπτωσή του στην ιατρική επιθεώρηση «BMJ Case Reports», λένε ότι η εμμονή του με τις φωτογραφίες τού προκαλεί στρες και αποδιοργάνωση.

«Αν και ο ψηφιακός αποθησαυρισμός δεν γεμίζει με αντικείμενα τον χώρο διαβίωσης, ασκεί τεράστια αρνητική επίδραση στην καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος», επισημαίνουν.

Και προσθέτουν πως παρότι η περίπτωση του ασθενούς τους είναι η πρώτη που δημοσιεύεται στην ιατρική βιβλιογραφία, ως φαίνεται υπάρχουν πολλοί άλλοι πάσχοντες, διότι «το πρόβλημα περιγράφεται συχνά στο Ίντερνετ από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας».

Εντούτοις, «καμία πανεπιστημιακή ή νοσοκομειακή ιστοσελίδα δεν έχει ασχοληθεί επισήμως με την διαταραχή ψηφιακού αποθησαυρισμού, ούτε παρέχει επαγγελματική θεραπεία», τονίζουν.

Οι γιατροί του 47χρονου, ο οποίος έχει ιστορικό αυτιστικής διαταραχής, αποθησαυρισμού αντικειμένων και κατάθλιψης, τον υποβάλλουν σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και έχει αρχίσει να τακτοποιεί λίγο το σπίτι του, αν και θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο του επ’ αυτού.

Επόμενο βήμα είναι να τον βοηθήσουν να οργανώσει τις φωτογραφίες του κατά θέμα, διαγράφοντας όσες είναι κακής ποιότητας.

Πηγή: reader.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα