ΔΕΝ: Σχετικά με τη γραφή των κειμένων που αναρτώνται στον κόμβο



Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το περιοδικό «Δελτίον Εργατικής Νομοθεσίας», εκτός των άλλων, φιλοξενούμε και άρθρα ή σχόλια που υπογράφονται από την επιστημονική ομάδα του εν λόγω περιοδικού. Έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι επισκέπτες του κόμβου εκφράζουν αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο γραφής ορισμένων λέξεων στα κείμενα που αναρτώνται από την ομάδα του έγκριτου περιοδικού. Θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει να καταστεί σαφής η θέση του περιοδικού και για το λόγο αυτό παραθέτουμε αυτούσιο το παρακάτω

κείμενο προς άρση των όποιων αμφισβητήσεων.

"Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χρησιμοποιούν την Ελληνική Γλώσσα με τους πραγματικούς κανόνες της (καταγομένους από την Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης), πριν από την επέμβαση των νεωτέρων και την εν ονόματι της απλοποιήσεως αλλοίωση των κανόνων αυτών.

Βάσει λοιπόν των πραγματικών κανόνων αυτών, στην έγκλιση «υποτακτική» των ρημάτων, το «εις» και «ει» του δευτέρου και τρίτου προσώπου μετατρέπεται σε «ης» και «η». Γενικώς το «ης» και «η» απαντά όταν στο ρήμα προτάσσεται το «να» (υποτακτική) ή το «θα» (Χρόνος: Μέλλων).

Βάσει των ιδίων κανόνων, τα παραθετικά των επιθέτων (συγκριτικός και υπερθετικός βαθμός) απαντούν ως -οτερος -οτατος ή -ωτερος – ωτατος, αναλόγως αν η προηγουμένη συλλαβή τους είναι βραχεία, οπότε υπάρχει «ω» ή είναι μακρά, οπότε υπάρχει «ο».

Τα επίθετα σε ικος-ιμος-ινος, έχουν κατά την Γραμματική το «ι» βραχύ, γι’ αυτό (πλην εξαιρέσεων), στον συγκριτικό και υπερθετικό βαθμό το επίθετο καταλήγει σε -ωτερος -ωτατος.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ΔΕΛΤΙΟΝ γνωρίζει τι γράφει και όποιος το συμβουλεύεται, όχι μόνον δεν «ξεχνά όσα ξέρει», αλλά μαθαίνει και «όσα δεν ξέρει», αν βεβαίως ενδιαφέρεται να μάθη. Άλλως διαβάζει την λέξη ως έχει, αφού το νόημά της είναι το ίδιο, είτε γράφεται με «ει» είτε με «η», είτε γράφεται με «ο» είτε με «ω».

Διευθύντρια Σύνταξης ΔΕΝ: Χρυσούλα Πετίνη-Πηνιώτη, Δικηγόρος"

Keywords
Τυχαία Θέματα