Κ. Καραμάνης: Υψηλό κόστος συμμόρφωσης στο φορολογικό πλαίσιο
00:35 1/11/2019
- Πηγή: TaxHeaven
Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) και ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) που ψηφίστηκαν το 2013 διακρίνονται από σύγχρονη φιλοσοφία και σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσαν τομή, αν και νομοθετήθηκαν κάτω από πιεστικές συνθήκες. Σήμερα, με την εμπειρία υπερ-πενταετούς εφαρμογής, χρειάζονται λελογισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ήδη σχετικό νομοθέτημα.
Πέραν της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών σχεδιασμών και της βελτίωσης κάποιων ρυθμίσεων, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα της φορολογίας στην Ελλάδα δεν προέρχεται από τους δύο κώδικες, αλλά από τη δευτερογενή νομοθεσία που ακολούθησε: χιλιάδες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, αποφάσεις και θέσεις της διοίκησης. Δυστυχώς, η συγγραφή των εν λόγω ερμηνευτικών κειμένων ακολούθησε τη λογική του προϊσχύοντος φορολογικού πλαισίου του ν. 2238/1994, το οποίο εν πολλοίς αναπαράχθηκε, ακόμη και ανεξάρτητα από το κείμενο των νέων ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, τα κείμενα της δευτερογενούς νομοθεσίας:
α) Έχουν αδικαιολόγητα μεγάλο όγκο (χιλιάδες έγγραφα, δεκάδων χιλιάδων σελίδων), σε βαθμό που ουδείς (φορολογούμενος ή κρατικό όργανο) μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να μελετήσει και κατανοήσει επαρκώς.
β) Παρουσιάζουν συχνά σημαντικές αποκλίσεις από το κείμενο των κωδίκων και, συνεπώς, τίθεται το ερώτημα τι υπερισχύει εν προκειμένω, η επίλυση του οποίου προϋποθέτει ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες.
γ) Διακρίνονται συχνά από ασάφεια στη διατύπωση, κενά, αντιφάσεις και έλλειψη εσωτερικής συνοχής.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με τη συσσώρευση της νομολογίας των δικαστηρίων και τη διαρκώς αυξανόμενη (και ηλεκτρονική) γραφειοκρατία, τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας (που ορθότατα μειώνονται), τη σύγχυση ως προς τον χρόνο παραγραφής και το ατέρμονο της δικαστικής οδού, δεδομένων των χρόνιων αδυναμιών του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Συνοπτικά, το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο πάσχει από υψηλό κόστος συμμόρφωσης και έλλειψη ασφάλειας δικαίου. Η κατάσταση αυτή συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να εξακολουθεί να αποφεύγεται ως επενδυτικός προορισμός, ιδίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα στήριξης των κρατών προέλευσης που ενδεχομένως απολαμβάνουν οι μεγάλοι, παγκόσμιοι επενδυτές.
Διορθωτικές κινήσεις για την αντιστροφή της κατάστασης πρέπει να γίνουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δεδομένου ότι η δευτερογενής νομοθεσία εμπίπτει στην αρμοδιότητά της (ν. 4389/2016). Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ έχει παραγάγει, κατά τα λοιπά, σημαντικό έργο (είσπραξη φόρων, ψηφιοποίηση της επαφής φορολογουμένου και φορολογικής διοίκησης κ.λπ.).
Ωστόσο, η περαιτέρω ενίσχυση της Αρχής απαιτεί παρεμβάσεις, ενδεχομένως και νομοθετικές, στην οργανωτική της δομή, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του διοικητικού της μοντέλου, με την ενίσχυση του προβλεπόμενου Συμβουλίου Διοίκησης. Το εν λόγω όργανο πρέπει να έχει στη διάθεσή του επαρκή μέσα και φυσικά όλες τις αρμοδιότητες, εξουσίες και ευθύνες ενός σύγχρονου οργάνου διακυβέρνησης. Να χαράσσει στρατηγική, να λειτουργεί εποπτικά και καθοδηγητικά έναντι της εκτελεστικής λειτουργίας της Αρχής, αλλά και ως όργανο δημόσιου απολογισμού της Αρχής.
Στόχος άμεσης προτεραιότητας είναι η απλοποίηση της δευτερογενούς νομοθεσίας, η ουσιαστική βελτίωση της ασφάλειας δικαίου και η συνεπακόλουθη μείωση του κόστους συμμόρφωσης. Με την ψήφιση του αναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου, απαιτείται να εκδοθεί για κάθε ένα από τα δύο νομοθετήματα (ΚΦΕ - ΚΦΔ) μία και μοναδική ερμηνευτική εγκύκλιος: πλήρης, ολοκληρωμένη, σαφής, εσωτερικά συνεπής και σε λογική έκταση, κατά τη διεθνή πρακτική.
Με βάση τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή εμπειρία, η μέγιστη δυσχέρεια ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι οι χρόνια κατεστημένες αντιλήψεις και ειδικότερα η εσφαλμένη κατανόηση για τα πραγματικά συμφέροντα διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Τα πραγματικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών θα προωθηθούν μόνο με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής
Keywords
πλαισιο, καθημερινή της κυριακής, εν λόγω, ελλαδα, ηλεκτρονική, ααδε, αθηνα, φορολογια 2013, καθημερινη, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, αρθρο, γεγονος, δυνατοτητα, δυστυχως, δομη, εγγραφα, ευκαιρια, ελλειψη, εν λόγω, ευθυγραμμιση, θετικο, κειμενο, κρατικο, μειωση, νομικη, πανεπιστημιο αθηνων, σαφης, συγκεκριμενα, τομη, φυσικα, κωνσταντινος, ιδιαιτερα, κειμενα, κωδικες, ογκο, θεσεις
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέο τζακ-ποτ στο Τζόκερ – Οι τυχεροί αριθμοί
- Οι Τράπεζες παγώνουν αλλά δεν μειώνουν τις προμήθειες – Ήδη με αυτές βγάζουν 100 εκ. το μήνα
- «Ζωντανός» ο Παναθηναϊκός
- Η Πράσινη Ανάπτυξη στα σκουπίδια
- Βρετανία: Οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιο αμφίρροπες και σημαντικές απ' όσο φαντάζεστε
- Τραμπ: Προτείνει τον Στίβεν Μπίγκαν για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών
- Ο Τσίπρας και οι δημοσκοπήσεις που δικαιώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Σκληρή κόντρα και βαριές εκφράσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή
- Κ. Καραμάνης: Υψηλό κόστος συμμόρφωσης στο φορολογικό πλαίσιο
- Στο 40,21% το ποσοστό των Τσέχων στον ΟΠΑΠ – Μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί ξανά και ένας Ελληνικός;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TaxHeaven

- Τελευταία Νέα TaxHeaven
- Κ. Καραμάνης: Υψηλό κόστος συμμόρφωσης στο φορολογικό πλαίσιο
- Παράταση για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
- Ο νέος νόμος 4635/2019 - Κωδικοποίηση νόμων στο αρχείο του κόμβου
- ΔΕΝ: «Υποχρεώσεις έναντι του ΣΕΠΕ επί εκτελέσεως οικοδομικού ή τεχνικού έργου»
- ΕΔΟΕΑΠ - Γενική Συνέλευση: «Ισχυρό μήνυμα στους εργοδότες να πάψουν να υπονομεύουν τον Οργανισμό»
- Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
- Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιέζουν για τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων ανά χώρα (CbC) των πολυεθνικών
- «ΕΡΓΑΝΗ»: Οι προτάσεις του Συνήγορου για τις εβδομαδιαίες διακοπές
- Συμπληρωματική επιστολή με επιπλέον Ενώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων για την υποχρέωση καταχώρησης στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Πράσινη Ανάπτυξη στα σκουπίδια
- Βρετανία: Οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιο αμφίρροπες και σημαντικές απ' όσο φαντάζεστε
- Ακυρώθηκε από το ΣτΕ ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια
- Ε.M. Σκοπελίτης: Ήρθε η ώρα να γίνουν γνωστές εταιρείες με σημαντικό έργο
- Επιτόκια και αγορές
- Το μαξιλάρι και ο... λάκκος
- Ρίσκο και απόδοση – αναβιώνοντας την ένωση κεφαλαιαγορών
- Όλοι εναντίον όλων...
- Το "μοιρασμένο" ταμπλό, οι τράπεζες, η DBRS και η συνέχεια