Ν. Μηταράκης: «Στόχος η έναρξη του νέου επικουρικού από 01/01/2021 για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας»



Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα στην 4η Ημερίδα με θέμα τη "Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων" η οποία διοργανώθηκε από Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην σημερινή ημερίδα.

Μια εκδήλωση που συγκεντρώνει αξιόλογους συμμετέχοντες

και προσκεκλημένους, γύρω από ένα ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και επίκαιρο θέμα.

Θέλω να συγχαρώ την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση των Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων».

Η θεματική της σημερινής συζήτησης είναι αναμφίβολα καίριας σημασίας και βαρύτητας, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση το προσεχές διάστημα.

Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, θα μετουσιώνει τις πάγιες και σταθερές θέσεις της κυβέρνησης για ένα ασφαλιστικό μοντέλο σύγχρονο και δίκαιο για όλους.

‘Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προάγει την έννοια της ανταποδοτικότητας εισφορών και συντάξεων, ενώ θα διατηρεί και το κοινωνικό του πρόσημο.

Ταυτοχρόνως, αυτό, θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, θα αποκαθιστά τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ θα εισάγει και καινοτομίες.

Προχωράμε σε μια νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού, έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα μεριμνούμε για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους ηλικιωμένους.

Όπως γνωρίζετε, το σημερινό Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, είναι στην πράξη ένα σύστημα ενός πυλώνα. Είναι ένα σύστημα που «βάζει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι».

Ένα σύστημα που αντιμετωπίζει δημοσιονομικές προκλήσεις, όπως βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία.

Ένα σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με τις δημογραφικές εξελίξεις.

Φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε ένα νέο σύστημα, τριών πυλώνων. Ακολουθώντας την μεγάλη πλειοψηφία των προηγμένων οικονομιών, στηριζόμενοι στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές στον πρώτο πυλώνα, στην δημόσια υποχρεωτική και αναδιανεμητική σύνταξη.

Οικοδομούμε ένα ασφαλιστικό το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγική Ελλάδα, θα στηρίζει τον μισθωτό και τον ελεύθερο επαγγελματία, θα δίνει κίνητρα υπέρ της πλήρους απασχόλησης και θα μάχεται τον ηλικιακό ρατσισμό.

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται η προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

Μέχρι τώρα οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν αναφορικά με το συνταξιοδοτικό πλαίσιο, δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα μακροχρόνια διαρθρωτικά και συστημικά προβλήματα του ισχύοντος συνταξιοδοτικού μοντέλου, η «αχίλλειος πτέρνα» του οποίου δεν είναι άλλη από τον αποκλειστικά αναδιανεμητικό του χαρακτήρα που καθιστά τη βιωσιμότητά του επισφαλή, απέναντι σε δύο παραμέτρους: το δημογραφικό και το δημοσιονομικό κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μια από τις σφοδρότερες οικονομικές κρίσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου αντιμετωπίζουν έντονο δημογραφικό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, που αυτή τη στιγμή έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ψηλά στην κυβερνητική της ατζέντα.

Τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σε συνδυασμό με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, μετασχηματίζουν την ηλικιακή πυραμίδα της ΕΕ προς έναν κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα αντιμετωπιστούν με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στο ΙΙ Πυλώνα Ασφάλισης.

Η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Έτσι συνδυάζοντας τόσο στοιχεία κεφαλαιοποίησης όσο και διανεμητικά, επιτυγχάνεται η διασπορά του κινδύνου και η αποτελεσματική θωράκιση του συστήματος.

Επιπλέον, στο νέο αυτό μοντέλο, ο ασφαλισμένος αποκτά λόγο και δικαιώματα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού του βίου, καθώς σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ, εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί.

Είναι εύλογο πως τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, θα έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο, θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου.

Στο σημείο αυτό, θα εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο «κύκλου ζωής». Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.

Φυσικά η default αυτή επιλογή θα είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί το δικαίωμά του, να επιλέξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζει επενδυτικές επιλογές.

Το σύστημα θα έχει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας, όπως την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών Ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ.

Ως προς την ανταποδοτικότητα του νέου επικουρικού συστήματος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει περίπου 1,2% νοητή απόδοση, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή.

Αντιθέτως, βλέπουμε πως η ΑΕΔΑΚ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%.

Η διαφορά αυτή, θα σήμαινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

Επιπλέον βαθμοί ελευθερίας εξετάζονται, όπως η ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, το μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.

Στο νέο αυτό σύστημα, ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, και τα χρήματά του θα επενδύονται, βάσει της επενδυτικής στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους «υπεύθυνης επένδυσης», ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στόχος μας η έναρξη ισχύος του νέου επικουρικού από 01 Ιανουαρίου 2021, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Θα δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και την εξοικείωση με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο πως θα βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, με τελικό στόχο την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας, της οικονομικής ανάπτυξης και του θεσμικού εκσυγχρονισμού.

Ως προς τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η Κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό και προχωρά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.).

Η ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας. Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορών – θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς. Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην σημερινή Ημερίδα.

Σας ευχαριστώ.»

Keywords
Τυχαία Θέματα