Νέες ρυθμίσεις για επιστροφές φόρων και την έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ


Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «I) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, II) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/2258 και άλλες διατάξεις, και III) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών» το οποίο κατατέθηκε στην βουλή, και συγκεκριμένα στα άρθρα 36,37 και 38 περιέχονται διατάξεις που αφορούν την επιστροφή φόρου, αλλά και ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα :

[Άρθρο 36] Σιενεργείται

άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων, η επιστροφή του σχετικού φόρου σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.

[Άρθρο 37] Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης του προβλεπόμενου, πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης, για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου, με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα του υπόχρεου.

[Άρθρο 38] Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α, για το έτος 2018, τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.

Αιτιολογική

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 36 σκοπείται, σε επέκταση της ρύθμισης του άρθρου 74 του ν. 4484/2017, η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου, με απώτερο στόχο, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιστροφή διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου δείγματος, κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013, των επιστροφών αυτών, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 37 παρέχεται η δυνατότητα σε φορολογούμενο, ο οποίος έχει οφειλές από φόρους επί της κατοχής ακίνητης περιουσίας, να λαμβάνει το οικείο πιστοποιητικό με παρακράτηση όχι μόνο του ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων (Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και του συνολικά οφειλόμενου ποσού Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α., εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να απαιτείται η ρύθμιση αυτού. Το ποσό παρακρατείται και αποδίδεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, από το συμβολαιογράφο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εντός τριών (3) ημερών. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές των πολιτών αλλά διασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 38 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των προσώπων που αποβιώνουν εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής την 23ηκαι 24η Ιουλίου 2018, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η περιουσία αυτή.

Διατάξεις άρθρων 36,37,38
Άρθρο 36
Επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

Σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις επιστροφές του παρόντος άρθρου δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013 (Α' 170).

Άρθρο 37
Τροποποίηση του άρθρου 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:
«Είναι δυνατή, μετά από αίτηση του υπόχρεου, η χορήγηση πιστοποιητικού για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου με παρακράτηση και απόδοση του συνολικά οφειλόμενου ποσού κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων για όλα τα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.».

Αρθρο 38
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν.4223/2013

Στο τέλος της παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α'287), η οποία προστέθηκε με το άρθρο τρίτο της Π Ν Π της 10.08.2018 (Α' 149), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Για το έτος 2018 απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών του προηγούμενου εδαφίου.».
Keywords
Τυχαία Θέματα