Πως θα υπολογίζεται η αξία των μεταφορικών μέσων για την ένταξη στις νέες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των μεταφορικών μέσων, που λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας της περίπτ. ε της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4605/2019 ['Ένταξη στις διατάξεις περί ρύθμισης οφειλών προκειμένου να προστατευτεί η κύρια κατοικία από την αναγκαστική ρευστοποίηση].

Ως αξία των αυτοκινήτων οχημάτων, κατά την έννοια της περίπτ. γ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4172/2013, λογίζεται η ακόλουθη:

α) Η ασφαλιστέα αξία του οχήματος που αναφέρεται σε εν ισχύ

ασφαλιστική σύμβαση ή, ελλείψει τέτοιας, σε ασφαλιστική σύμβαση της τελευταίας τριετίας, πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 72 του ν. 4605/2019.

β) Εάν δεν υφίσταται η ως άνω υπό α αξία, η τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος, η οποία υπολογίζεται, για τις ανάγκες της παρούσης, επί της αξίας πρώτης κυκλοφορίας του, απομειούμενη κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20 %) για το πρώτο έτος και δέκα τοις εκατό (10 %) κατ’ έτος, για τα επόμενα έτη, και μέχρι του ποσοστού του ογδόντα πέντε τοις εκατό (85 %).

Ως αξία σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, κατά την έννοια της περίπτ. στ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4172/2013, λογίζεται η ακόλουθη:

α) Η ασφαλιστέα αξία του σκάφους που αναφέρεται σε εν ισχύ ασφαλιστική σύμβαση ή, ελλείψει τέτοιας, σε ασφαλιστική σύμβαση της τελευταίας τριετίας, πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 72 του ν. 4605/2019.

β) Εάν δεν υφίσταται η ως άνω υπό α αξία, η τρέχουσα εμπορική αξία του σκάφους, η οποία υπολογίζεται, για τις ανάγκες της παρούσης, επί της αξίας του έτους πρώτης νηολόγησης, απομειούμενη κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη και πενήντα τοις εκατό (50%) αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Ως αξία εναέριων μεταφορικών μέσων, κατά την έννοια της περίπτ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4172/ 2013, λογίζεται η ακόλουθη:

α) Η ασφαλιστέα αξία του μέσου που αναφέρεται σε εν ισχύ ασφαλιστική σύμβαση ή, ελλείψει τέτοιας, σε ασφαλιστική σύμβαση της τελευταίας τριετίας, πριν την υποβολή της αίτησης του άρθρου 72 του ν. 4605/2019.

β) Εάν δεν υφίσταται η ως άνω υπό α αξία, η τρέχουσα εμπορική αξία του μέσου, η οποία υπολογίζεται, για τις ανάγκες της παρούσης, επί της αξίας του έτους πρώτης νηολόγησης, απομειούμενη κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη και πενήντα τοις εκατό (50%) αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου
Keywords
Τυχαία Θέματα