Πρόστιμο στην Google ύψους 4,34 δισ. επέβαλε η Κομισιόν
16:54 18/7/2018
- Πηγή: TaxHeaven
Δήλωση του Επιτρόπου κ. Vestager σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής να επιβάλει πρόστιμο στην Google ύψους 4,34 δισ. ευρώ για παράνομες πρακτικές όσον αφορά τις κινητές συσκευές Android για την ενίσχυση της κυριαρχίας της μηχανής αναζήτησης της Google
Ανεπίσημη μετάφραση
Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στην Google ύψους
4,34 δισ. ευρώ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Google έχει εμπλακεί σε παράνομες πρακτικές για να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά στο διαδίκτυο. Πρέπει να τερματίσει αποτελεσματικά αυτή τη συμπεριφορά εντός 90 ημερών ή να επιβάλει χρηματικές ποινές.
Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι το προϊόν της ναυαρχίδας. Κάθε χρόνο, η Google παράγει πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις, όπως εκείνες που εμφανίζονται και κάνουν κλικ στους χρήστες της αναζήτησης Google. Και πολλά από αυτά τα έσοδα οφείλονται στην άνοδο των έξυπνων κινητών συσκευών, δηλαδή των smartphones και των tablet.
Σήμερα, το κινητό διαδίκτυο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης. Έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Ανεξάρτητα από το αν περιμένουμε για το Μετρό, καθόμαστε σε αίθουσα συσκέψεων ή συζητούμε με φίλους στο τραπέζι - όλο και περισσότερο αγγίζουμε τα smartphones και τα tablet μας για να βρούμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε.
Η περίπτωσή μας αφορά περίπου τρεις τύπους περιορισμών που επέβαλε η Google στους κατασκευαστές κινητών συσκευών και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για να εξασφαλίσουν ότι η επισκεψιμότητα μεταφέρεται στην Αναζήτηση Google:
Πρώτον, η Google έχει απαιτήσει από τους κατασκευαστές να προεγκαταστήσουν τις εφαρμογές αναζήτησης Google και του προγράμματος περιήγησης σε συσκευές που εκτελούνται στο λειτουργικό σύστημα Android για κινητά. Οι κατασκευαστές έπρεπε να το κάνουν αν θέλουν να μπορούν να πουλούν συσκευές με το κατάστημα εφαρμογών Google.
Δεύτερον, η Google πλήρωσε τους κατασκευαστές και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για να βεβαιωθεί ότι μόνο στις εφαρμογές αναζήτησης Google ήταν προεγκατεστημένη σε τέτοιες συσκευές.
Τρίτον, η Google έχει παρεμποδίσει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Αυτά θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει μια πλατφόρμα για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης για να κερδίσουν κίνηση.
Με αυτόν τον τρόπο, η Google χρησιμοποίησε το Android ως όχημα για να ενισχύσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης.
Αυτές οι πρακτικές έχουν αρνηθεί στους αντιπάλους την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Έχουν αρνηθεί στους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη από τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό. Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Θα ήθελα τώρα να σας πω λίγο περισσότερο για τέσσερις πτυχές της υπόθεσής μας. Πρώτον, γιατί η Google έχει εφαρμόσει αυτές τις πρακτικές. Δεύτερον, ποιες πρακτικές έχει εφαρμόσει η Google με ακρίβεια. Τρίτον, γιατί οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. και τέλος, πως η απόφασή μας σήμερα θα επηρεάσει την Google, τους καταναλωτές και την αγορά.
Ποια ήταν η στρατηγική της Google;
Η Google κατάλαβε από νωρίς ότι η μετάβαση στο κινητό διαδίκτυο, η οποία άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή για την επιχείρηση της μηχανής αναζήτησης. Συνειδητοποίησε ότι ήταν μια ευκαιρία και ένα ρίσκο.
Έτσι, η Google ανέπτυξε μια στρατηγική για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της μετατόπισης. Αυτή η στρατηγική βασίστηκε στο κινητό λειτουργικό σύστημα Android. Όπως είπε η Google σε ένα από τα εσωτερικά της έγγραφα τότε - "Το Android είναι μακράν η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία εσόδων αναζήτησης στο κινητό τα επόμενα χρόνια και είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος για την Google".
Η Google αγόρασε τον αρχικό προγραμματιστή του λειτουργικού συστήματος Android το 2005 και συνεχίζει να αναπτύσσει το Android από τότε. Έχει μεγάλη επιτυχία - σήμερα, περίπου το 80% των έξυπνων κινητών συσκευών στην Ευρώπη και παγκοσμίως τρέχει στο Android. Αυτές είναι συνολικά πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια συσκευές.
Κάθε φορά που η Google κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του Android, δημοσιεύει τον πηγαίο κώδικα online. Αυτό, κατ 'αρχήν, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση και να τροποποιεί τον κώδικα για να δημιουργήσει άλλες εκδόσεις του Android, τα αποκαλούμενα "Android forks".
Ταυτοχρόνως, αυτός ο πηγαίος κώδικας Android που είναι προσβάσιμος μόνο καλύπτει τις βασικές λειτουργίες των κινητών συσκευών. Δεν περιλαμβάνει δημοφιλείς εφαρμογές Google, όπως το Google Play Store, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια διαφορετικές εφαρμογές.
Εάν οι κατασκευαστές θέλουν να πουλήσουν συσκευές Android που έχουν δημοφιλείς εφαρμογές Google, πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της Google και να υπογράψουν τη διακεκομμένη γραμμή. Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση να μην τροποποιηθεί ο πηγαίος κώδικας Android χωρίς τη συγκατάθεση της Google. Μέσω αυτής της απαίτησης, στην πράξη, το Android είναι κλειδωμένο σε ένα οικοσύστημα που ελέγχεται από την Google.
Ποιοι είναι οι παράνομοι περιορισμοί που θέσπισε η Google;
Η περίπτωσή μας αφορά περίπου τρία συγκεκριμένα είδη περιορισμών που επέβαλε η Google στους κατασκευαστές και στους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων.
Η πρώτη πρακτική εξασφαλίζει ότι οι κατασκευαστές συσκευών Android θα προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Αναζήτησης Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google στις συσκευές που πωλούν. Οι εφαρμογές αναζήτησης και προγραμμάτων περιήγησης είναι οι πιο σημαντικές πύλες πρόσβασης στις μηχανές αναζήτησης σε κινητές συσκευές.
Οι κατασκευαστές πρέπει να προεγκαταστήσουν την Αναζήτηση Google και τις εφαρμογές Chrome αν θέλουν να πουλήσουν συσκευές που προσφέρουν στους χρήστες ένα βασικό χαρακτηριστικό, δηλαδή τη δυνατότητα λήψης άλλων εφαρμογών μέσω του Google Play Store.
Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, οι κατασκευαστές συσκευών επιβεβαίωσαν ότι οι χρήστες θεωρούν το Play Store της Google μια εφαρμογή "must-have" σε συσκευές Android. Έτσι, το δικαίωμα να προεγκατασταθεί το Play Store στις συσκευές τους είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συμφωνήσουν στα αιτήματα της Google. Ειδικά, επειδή δεν είναι δυνατό οι χρήστες να κατεβάζουν οι ίδιοι το Play Store.
Δεύτερον, η Google θέλησε επίσης η Google Search να είναι η μόνη προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές Android. Έτσι, η Google έδωσε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευών ένα μερίδιο της πίτας που είναι τα έσοδα αναζήτησης της Google στις συσκευές τους, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση αυτού του αποκλειστικού καθεστώτος. Συμπράχθηκε επίσης σε τέτοιες συμφωνίες με ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, οι οποίοι μπορούν επίσης να καθορίσουν τις εφαρμογές που εγκαθίστανται σε συσκευές που πωλούν στους καταναλωτές. Στο αποκορύφωμά της, αυτή η πρακτική κάλυψε περισσότερο από το 80% των συσκευών Android που πωλήθηκαν στην Ευρώπη. Η Google σταμάτησε αυτή την πρακτική, αφού η Επιτροπή άρχισε να το εξετάζει.
Η έρευνά μας έδειξε ότι για τις εφαρμογές αναζήτησης και τα προγράμματα περιήγησης για κινητά, η προεγκατάσταση σε συσκευές είναι ένα πλεονέκτημα που δεν μπορεί να συνδυαστεί με κανέναν άλλο τρόπο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το 2016, πάνω από το 95% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης σε συσκευές Android έγιναν μέσω της Αναζήτησης Google. Αυτές οι συσκευές έχουν προεγκατεστημένη την Αναζήτηση Google και το Chrome. Σε συσκευές Windows Mobile, από την άλλη πλευρά, η μηχανή αναζήτησης της Google δεν είναι προεγκατεστημένη. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το 25% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης πραγματοποιήθηκαν μέσω της Αναζήτησης Google. Περισσότερο από το 75% των ερωτημάτων αναζήτησης έγιναν στο Bing, το οποίο είναι η προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές Windows Mobile.
Υπάρχει ένα ρητό ότι δεν κοιτάμε ένα άλογο που μας κάνουν δώρο στα δόντια. Λοιπόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν πρόκειται για αναζήτηση εφαρμογών και κινητών προγραμμάτων περιήγησης, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών απλώς παίρνει ό,τι έρχεται στη συσκευή τους και δεν μεταφορτώνει ανταγωνιστικές εφαρμογές. Στην πραγματικότητα, αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ακόμη δωρεάν, δεδομένου ότι οι χρήστες πληρώνουν με τα δεδομένα τους. Ή, για να παραφράσουμε ελαφρά αυτό που είπε και ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν - «δεν υπάρχει καμία τέτοια ελεύθερη αναζήτηση».
Η τρίτη πρακτική που εφαρμόζει η Google, όπως ήδη ανέφερα, εμποδίζει τους κατασκευαστές συσκευών να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε εναλλακτική έκδοση του Android που δεν έχει εγκριθεί από την Google. Αν οι κατασκευαστές παράγουν ακόμη και μία συσκευή βασισμένη σε ένα αντάπτορα Android, χάνουν το δικαίωμα να πουλήσουν οποιεσδήποτε συσκευές με το Google Play Store ή την εφαρμογή Αναζήτησης Google. Και έτσι περιορίζει η Google την ευκαιρία και το κίνητρο για άλλους να αναπτύξουν Android πιρούνια - με τρόπο που δεν είναι καθόλου ανοιχτό. Ταυτόχρονα, αυτό μείωσε την ευκαιρία για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και άλλες για να εκκινήσουν εφαρμογές και υπηρεσίες σε συσκευές που λειτουργούν σε διχάλες Android.
Αυτό δεν ήταν απλώς μια απομακρυσμένη δυνατότητα από τα θεωρητικά βιβλία: το 2012 και το 2013, η Amazon προσπάθησε να χορηγήσει άδεια στους κατασκευαστές συσκευών για το Android fork του με το όνομα "Fire OS". Ήθελε να συνεργαστεί με τους κατασκευαστές για να αυξήσει τις πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας. Και οι κατασκευαστές ενδιαφέρθηκαν. Όμως, λόγω των περιορισμών της Google, οι κατασκευαστές δεν θα μπορούσαν να εκκινήσουν Fire OS σε μία μόνο συσκευή. Θα είχαν χάσει το δικαίωμα να πουλήσουν οποιαδήποτε τηλέφωνα Android με βασικές εφαρμογές Google. Σήμερα, πολύ λίγες συσκευές τρέχουν σε Fire OS - δηλαδή, μόνο εκείνες που κατασκευάζονται από την ίδια την Amazon.
Αυτό δεν είναι ένα αναλογικό αποτέλεσμα. Η Google έχει το δικαίωμα να ορίσει τεχνικές απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι οι λειτουργίες και οι εφαρμογές στο δικό της οικοσύστημα Android θα εκτελούνται ομαλά. Αλλά αυτές οι τεχνικές απαιτήσεις δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως προπέτασμα καπνού για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών οικοσυστημάτων Android - η Google δεν μπορεί να έχει «όλη την πίτα και τον σκύλο χορτάτο».
Γιατί οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ;
Στην Ευρώπη, συγχαίρουμε όλες τις εταιρείες για την επιτυχία που επιτυγχάνουν μέσω της καινοτομίας και την ανάπτυξη προϊόντων που οι καταναλωτές εκτιμούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυριαρχία της αγοράς δεν αποτελεί, ως τέτοια, πρόβλημα σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Αλλά με την κυριαρχία της αγοράς έρχεται ευθύνη - αυτό συμβαίνει επειδή, όταν μια εταιρεία κυριαρχεί σε μια αγορά, ο ανταγωνισμός έχει ήδη αποδυναμωθεί. Έτσι, οι αντιμονοπωλιακοί κανόνες της ΕΕ θέτουν ιδιαίτερες ευθύνες στις εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Δεν πρέπει να αρνηθούν σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν επί της ουσίας, εις βάρος της περαιτέρω καινοτομίας και των ευρωπαίων καταναλωτών.
Μέσω του ελέγχου της στο Android, η Google κυριαρχεί στην αγορά κινητών λειτουργικών συστημάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα για άδεια σε άλλους κατασκευαστές. Η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά αυτή από το 2011. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 95%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά, το Windows Mobile, ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση. Είχε μερίδιο μικρότερο από 5%, πριν βγει από την αγορά πέρυσι.
Άλλα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, όπως αυτά της Apple και της Blackberry, δεν είναι διαθέσιμα για άδεια. Δεν ανταγωνίζονται άμεσα με το Android στο επίπεδο των κατασκευαστών συσκευών. Φυσικά, τα τηλέφωνα Android ανταγωνίζονται τα τηλέφωνα Apple και Blackberry για τελικούς καταναλωτές - αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό δεν περιορίζει επαρκώς την ισχύ της Google έναντι των κατασκευαστών συσκευών και των φορέων δικτύων.
Η απόφασή μας καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση σε δύο άλλες αγορές, συγκεκριμένα τα καταστήματα εφαρμογών για το κινητό λειτουργικό σύστημα Android και γενικά την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Όσον αφορά τα καταστήματα εφαρμογών, το Google Play Store αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των λήψεων εφαρμογών σε συσκευές Android.
Όσον αφορά τη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης Google κατέχει πολύ υψηλά μερίδια αγοράς άνω του 90% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το δείξαμε ήδη στην απόφαση μας για το Google Shopping του περασμένου έτους.
Αυτό σημαίνει ότι η Google πρέπει να συμμορφώνεται με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ για τις εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Η σημερινή απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην Google από τους κατασκευαστές και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων που χρησιμοποιούν Android έχουν παραβιάσει αυτούς τους κανόνες από το 2011.
Πρώτον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρακτικές της Google έχουν αρνηθεί τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Εξασφαλίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι προεγκατεστημένη σε όλες σχεδόν τις συσκευές Android, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα που δεν μπορεί να συνδυαστεί. Και με την πραγματοποίηση πληρωμών σε μεγάλους κατασκευαστές και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προεγκατασταθεί άλλη μηχανή αναζήτησης, οι αντίπαλοι αποκλείστηκαν από αυτή την ευκαιρία. Με αυτόν τον τρόπο, η Google αρνείται επίσης στους ανταγωνιστές την πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα από την αυξημένη επισκεψιμότητα των χρηστών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντιπάλους να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.
Επιπλέον, οι πρακτικές της Google βλάπτουν επίσης τον ανταγωνισμό και την περαιτέρω καινοτομία στον ευρύτερο κινητό χώρο, πέρα από την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμπόδισαν άλλα προγράμματα περιήγησης για κινητά να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά το προεγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome.
Και εμπόδισαν την ανάπτυξη των Android forks, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλατφόρμα για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης καθώς και άλλους προγραμματιστές εφαρμογών για να ευδοκιμήσουν.
Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης;
Το πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει τη σοβαρή και διαρκή φύση των παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Google από την Google. Η απόφαση απαιτεί από την Google να τερματίσει την παράνομη συμπεριφορά της εντός 90 ημερών, με αποτελεσματικό τρόπο.
Το ελάχιστο, η απόφασή μας απαιτεί από την Google να σταματήσει και να μην επαναπροσλάβει τους τρεις τύπους περιορισμών που περιέγραψα. Με άλλα λόγια, η απόφασή μας εμποδίζει την Google να ελέγχει ποιους κατασκευαστές εφαρμογών αναζήτησης και προγραμμάτων περιήγησης μπορούν να προεγκαταστήσουν σε συσκευές Android ή ποιο λειτουργικό σύστημα Android μπορούν να υιοθετήσουν.
Ωστόσο, η αποκλειστική ευθύνη της Google είναι να διασφαλίσει ότι αλλάζει τη συμπεριφορά της κατά τρόπο που να καταλήγει αποτελεσματικά στην παράβαση. Θα το παρακολουθήσουμε πολύ στενά. Εάν η Google δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με την απόφασή μας, θα υπόκειται σε χρηματικές ποινές. Η ποινή αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5% του μέσου όρου παγκόσμιου κύκλου εργασιών του Alphabet, του γονέα της Google, για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Θα έπρεπε να το διαπιστώσουμε με ξεχωριστή απόφαση της Επιτροπής, με την επιβολή κυρώσεων κατά την έναρξη της μη συμμόρφωσης.
Έτσι, η απόφασή μας απαιτεί από την Google να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ενεργειών της.
Άλλες περιπτώσεις Google
Περίπου ένα χρόνο πριν, ήμουν εδώ στην αίθουσα Τύπου για να σας πω για μια ξεχωριστή απόφαση σχετικά με την Google. Η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ για κατάχρηση της κυριαρχίας της ως μηχανής αναζήτησης, προσφέροντας παράνομο πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών. Δεν έχουμε λάβει ακόμα θέση σχετικά με το εάν η Google έχει συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή. Και επειδή δεν το έχουμε πράξει, αυτό παραμένει ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα.
Επιπλέον, η Επιτροπή εξακολουθεί να διερευνά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google σχετικά με άλλες υπηρεσίες κάθετης αναζήτησης και το AdSense. Δεν μπορώ να προδικάσω τα αποτελέσματα αυτών των συνεχιζόμενων ερευνών, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για εμάς.
Συμπέρασμα
Αυτό που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη δουλειά μας και η σημερινή μας απόφαση είναι η αρχή ότι, στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Κάθε εταιρεία είναι ευπρόσδεκτη να ασκεί τις δραστηριότητές της στην ενιαία μας αγορά - αλλά πρέπει να διαδραματίσει τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ που χρησιμεύουν για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.
Αυτό έχει σημασία, ειδικά στις ψηφιακές αγορές. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τεράστιες δυνατότητες να μας κάνουν πολλά καλά. Αλλά η εδραίωση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων ότι η τεχνολογία μας εξυπηρετεί, και όχι το αντίστροφο, είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Η επιβολή του ανταγωνισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά εδώ. Μπορεί να δώσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ότι οι εταιρείες τεχνολογίας παίζουν δίκαιες και δεν κλείνουν τις αγορές στον ανταγωνισμό. Διαφορετικά, θα επιβληθούν κυρώσεις - όπως ήταν σήμερα η Google.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε επίσης αποτελεσματική ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προστασίας δεδομένων, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα μας δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπο καταχρηστικό και κανόνες που εξασφαλίζουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες λειτουργούν με διαφάνεια.
Γι 'αυτό εργάζομαι χέρι-χέρι με τους συναδέλφους μου Andrus Ansip, Mariya Gabriel και Vìra Jourová για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ψηφιακές αγορές εξυπηρετούν πραγματικά τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Ευχαριστώ.
Ανεπίσημη μετάφραση
Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στην Google ύψους
Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι το προϊόν της ναυαρχίδας. Κάθε χρόνο, η Google παράγει πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις, όπως εκείνες που εμφανίζονται και κάνουν κλικ στους χρήστες της αναζήτησης Google. Και πολλά από αυτά τα έσοδα οφείλονται στην άνοδο των έξυπνων κινητών συσκευών, δηλαδή των smartphones και των tablet.
Σήμερα, το κινητό διαδίκτυο αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης. Έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Ανεξάρτητα από το αν περιμένουμε για το Μετρό, καθόμαστε σε αίθουσα συσκέψεων ή συζητούμε με φίλους στο τραπέζι - όλο και περισσότερο αγγίζουμε τα smartphones και τα tablet μας για να βρούμε τις πληροφορίες που ψάχνουμε.
Η περίπτωσή μας αφορά περίπου τρεις τύπους περιορισμών που επέβαλε η Google στους κατασκευαστές κινητών συσκευών και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για να εξασφαλίσουν ότι η επισκεψιμότητα μεταφέρεται στην Αναζήτηση Google:
Πρώτον, η Google έχει απαιτήσει από τους κατασκευαστές να προεγκαταστήσουν τις εφαρμογές αναζήτησης Google και του προγράμματος περιήγησης σε συσκευές που εκτελούνται στο λειτουργικό σύστημα Android για κινητά. Οι κατασκευαστές έπρεπε να το κάνουν αν θέλουν να μπορούν να πουλούν συσκευές με το κατάστημα εφαρμογών Google.
Δεύτερον, η Google πλήρωσε τους κατασκευαστές και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων για να βεβαιωθεί ότι μόνο στις εφαρμογές αναζήτησης Google ήταν προεγκατεστημένη σε τέτοιες συσκευές.
Τρίτον, η Google έχει παρεμποδίσει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας. Αυτά θα μπορούσαν να έχουν προσφέρει μια πλατφόρμα για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης για να κερδίσουν κίνηση.
Με αυτόν τον τρόπο, η Google χρησιμοποίησε το Android ως όχημα για να ενισχύσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης.
Αυτές οι πρακτικές έχουν αρνηθεί στους αντιπάλους την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Έχουν αρνηθεί στους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη από τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό. Αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Θα ήθελα τώρα να σας πω λίγο περισσότερο για τέσσερις πτυχές της υπόθεσής μας. Πρώτον, γιατί η Google έχει εφαρμόσει αυτές τις πρακτικές. Δεύτερον, ποιες πρακτικές έχει εφαρμόσει η Google με ακρίβεια. Τρίτον, γιατί οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ. και τέλος, πως η απόφασή μας σήμερα θα επηρεάσει την Google, τους καταναλωτές και την αγορά.
Ποια ήταν η στρατηγική της Google;
Η Google κατάλαβε από νωρίς ότι η μετάβαση στο κινητό διαδίκτυο, η οποία άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, θα αποτελούσε μια θεμελιώδη αλλαγή για την επιχείρηση της μηχανής αναζήτησης. Συνειδητοποίησε ότι ήταν μια ευκαιρία και ένα ρίσκο.
Έτσι, η Google ανέπτυξε μια στρατηγική για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της μετατόπισης. Αυτή η στρατηγική βασίστηκε στο κινητό λειτουργικό σύστημα Android. Όπως είπε η Google σε ένα από τα εσωτερικά της έγγραφα τότε - "Το Android είναι μακράν η μεγαλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία εσόδων αναζήτησης στο κινητό τα επόμενα χρόνια και είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος για την Google".
Η Google αγόρασε τον αρχικό προγραμματιστή του λειτουργικού συστήματος Android το 2005 και συνεχίζει να αναπτύσσει το Android από τότε. Έχει μεγάλη επιτυχία - σήμερα, περίπου το 80% των έξυπνων κινητών συσκευών στην Ευρώπη και παγκοσμίως τρέχει στο Android. Αυτές είναι συνολικά πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια συσκευές.
Κάθε φορά που η Google κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του Android, δημοσιεύει τον πηγαίο κώδικα online. Αυτό, κατ 'αρχήν, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση και να τροποποιεί τον κώδικα για να δημιουργήσει άλλες εκδόσεις του Android, τα αποκαλούμενα "Android forks".
Ταυτοχρόνως, αυτός ο πηγαίος κώδικας Android που είναι προσβάσιμος μόνο καλύπτει τις βασικές λειτουργίες των κινητών συσκευών. Δεν περιλαμβάνει δημοφιλείς εφαρμογές Google, όπως το Google Play Store, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια διαφορετικές εφαρμογές.
Εάν οι κατασκευαστές θέλουν να πουλήσουν συσκευές Android που έχουν δημοφιλείς εφαρμογές Google, πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της Google και να υπογράψουν τη διακεκομμένη γραμμή. Αυτό περιλαμβάνει την απαίτηση να μην τροποποιηθεί ο πηγαίος κώδικας Android χωρίς τη συγκατάθεση της Google. Μέσω αυτής της απαίτησης, στην πράξη, το Android είναι κλειδωμένο σε ένα οικοσύστημα που ελέγχεται από την Google.
Ποιοι είναι οι παράνομοι περιορισμοί που θέσπισε η Google;
Η περίπτωσή μας αφορά περίπου τρία συγκεκριμένα είδη περιορισμών που επέβαλε η Google στους κατασκευαστές και στους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων.
Η πρώτη πρακτική εξασφαλίζει ότι οι κατασκευαστές συσκευών Android θα προεγκαταστήσουν την εφαρμογή Αναζήτησης Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google στις συσκευές που πωλούν. Οι εφαρμογές αναζήτησης και προγραμμάτων περιήγησης είναι οι πιο σημαντικές πύλες πρόσβασης στις μηχανές αναζήτησης σε κινητές συσκευές.
Οι κατασκευαστές πρέπει να προεγκαταστήσουν την Αναζήτηση Google και τις εφαρμογές Chrome αν θέλουν να πουλήσουν συσκευές που προσφέρουν στους χρήστες ένα βασικό χαρακτηριστικό, δηλαδή τη δυνατότητα λήψης άλλων εφαρμογών μέσω του Google Play Store.
Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, οι κατασκευαστές συσκευών επιβεβαίωσαν ότι οι χρήστες θεωρούν το Play Store της Google μια εφαρμογή "must-have" σε συσκευές Android. Έτσι, το δικαίωμα να προεγκατασταθεί το Play Store στις συσκευές τους είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συμφωνήσουν στα αιτήματα της Google. Ειδικά, επειδή δεν είναι δυνατό οι χρήστες να κατεβάζουν οι ίδιοι το Play Store.
Δεύτερον, η Google θέλησε επίσης η Google Search να είναι η μόνη προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές Android. Έτσι, η Google έδωσε σε μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευών ένα μερίδιο της πίτας που είναι τα έσοδα αναζήτησης της Google στις συσκευές τους, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση αυτού του αποκλειστικού καθεστώτος. Συμπράχθηκε επίσης σε τέτοιες συμφωνίες με ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, οι οποίοι μπορούν επίσης να καθορίσουν τις εφαρμογές που εγκαθίστανται σε συσκευές που πωλούν στους καταναλωτές. Στο αποκορύφωμά της, αυτή η πρακτική κάλυψε περισσότερο από το 80% των συσκευών Android που πωλήθηκαν στην Ευρώπη. Η Google σταμάτησε αυτή την πρακτική, αφού η Επιτροπή άρχισε να το εξετάζει.
Η έρευνά μας έδειξε ότι για τις εφαρμογές αναζήτησης και τα προγράμματα περιήγησης για κινητά, η προεγκατάσταση σε συσκευές είναι ένα πλεονέκτημα που δεν μπορεί να συνδυαστεί με κανέναν άλλο τρόπο. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το 2016, πάνω από το 95% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης σε συσκευές Android έγιναν μέσω της Αναζήτησης Google. Αυτές οι συσκευές έχουν προεγκατεστημένη την Αναζήτηση Google και το Chrome. Σε συσκευές Windows Mobile, από την άλλη πλευρά, η μηχανή αναζήτησης της Google δεν είναι προεγκατεστημένη. Ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το 25% όλων των ερωτημάτων αναζήτησης πραγματοποιήθηκαν μέσω της Αναζήτησης Google. Περισσότερο από το 75% των ερωτημάτων αναζήτησης έγιναν στο Bing, το οποίο είναι η προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης σε συσκευές Windows Mobile.
Υπάρχει ένα ρητό ότι δεν κοιτάμε ένα άλογο που μας κάνουν δώρο στα δόντια. Λοιπόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν πρόκειται για αναζήτηση εφαρμογών και κινητών προγραμμάτων περιήγησης, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών απλώς παίρνει ό,τι έρχεται στη συσκευή τους και δεν μεταφορτώνει ανταγωνιστικές εφαρμογές. Στην πραγματικότητα, αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ακόμη δωρεάν, δεδομένου ότι οι χρήστες πληρώνουν με τα δεδομένα τους. Ή, για να παραφράσουμε ελαφρά αυτό που είπε και ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν - «δεν υπάρχει καμία τέτοια ελεύθερη αναζήτηση».
Η τρίτη πρακτική που εφαρμόζει η Google, όπως ήδη ανέφερα, εμποδίζει τους κατασκευαστές συσκευών να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε εναλλακτική έκδοση του Android που δεν έχει εγκριθεί από την Google. Αν οι κατασκευαστές παράγουν ακόμη και μία συσκευή βασισμένη σε ένα αντάπτορα Android, χάνουν το δικαίωμα να πουλήσουν οποιεσδήποτε συσκευές με το Google Play Store ή την εφαρμογή Αναζήτησης Google. Και έτσι περιορίζει η Google την ευκαιρία και το κίνητρο για άλλους να αναπτύξουν Android πιρούνια - με τρόπο που δεν είναι καθόλου ανοιχτό. Ταυτόχρονα, αυτό μείωσε την ευκαιρία για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης και άλλες για να εκκινήσουν εφαρμογές και υπηρεσίες σε συσκευές που λειτουργούν σε διχάλες Android.
Αυτό δεν ήταν απλώς μια απομακρυσμένη δυνατότητα από τα θεωρητικά βιβλία: το 2012 και το 2013, η Amazon προσπάθησε να χορηγήσει άδεια στους κατασκευαστές συσκευών για το Android fork του με το όνομα "Fire OS". Ήθελε να συνεργαστεί με τους κατασκευαστές για να αυξήσει τις πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας. Και οι κατασκευαστές ενδιαφέρθηκαν. Όμως, λόγω των περιορισμών της Google, οι κατασκευαστές δεν θα μπορούσαν να εκκινήσουν Fire OS σε μία μόνο συσκευή. Θα είχαν χάσει το δικαίωμα να πουλήσουν οποιαδήποτε τηλέφωνα Android με βασικές εφαρμογές Google. Σήμερα, πολύ λίγες συσκευές τρέχουν σε Fire OS - δηλαδή, μόνο εκείνες που κατασκευάζονται από την ίδια την Amazon.
Αυτό δεν είναι ένα αναλογικό αποτέλεσμα. Η Google έχει το δικαίωμα να ορίσει τεχνικές απαιτήσεις για να διασφαλίσει ότι οι λειτουργίες και οι εφαρμογές στο δικό της οικοσύστημα Android θα εκτελούνται ομαλά. Αλλά αυτές οι τεχνικές απαιτήσεις δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως προπέτασμα καπνού για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών οικοσυστημάτων Android - η Google δεν μπορεί να έχει «όλη την πίτα και τον σκύλο χορτάτο».
Γιατί οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ;
Στην Ευρώπη, συγχαίρουμε όλες τις εταιρείες για την επιτυχία που επιτυγχάνουν μέσω της καινοτομίας και την ανάπτυξη προϊόντων που οι καταναλωτές εκτιμούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυριαρχία της αγοράς δεν αποτελεί, ως τέτοια, πρόβλημα σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Αλλά με την κυριαρχία της αγοράς έρχεται ευθύνη - αυτό συμβαίνει επειδή, όταν μια εταιρεία κυριαρχεί σε μια αγορά, ο ανταγωνισμός έχει ήδη αποδυναμωθεί. Έτσι, οι αντιμονοπωλιακοί κανόνες της ΕΕ θέτουν ιδιαίτερες ευθύνες στις εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Δεν πρέπει να αρνηθούν σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν επί της ουσίας, εις βάρος της περαιτέρω καινοτομίας και των ευρωπαίων καταναλωτών.
Μέσω του ελέγχου της στο Android, η Google κυριαρχεί στην αγορά κινητών λειτουργικών συστημάτων, τα οποία είναι διαθέσιμα για άδεια σε άλλους κατασκευαστές. Η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά αυτή από το 2011. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 95%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά, το Windows Mobile, ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση. Είχε μερίδιο μικρότερο από 5%, πριν βγει από την αγορά πέρυσι.
Άλλα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, όπως αυτά της Apple και της Blackberry, δεν είναι διαθέσιμα για άδεια. Δεν ανταγωνίζονται άμεσα με το Android στο επίπεδο των κατασκευαστών συσκευών. Φυσικά, τα τηλέφωνα Android ανταγωνίζονται τα τηλέφωνα Apple και Blackberry για τελικούς καταναλωτές - αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι αυτό δεν περιορίζει επαρκώς την ισχύ της Google έναντι των κατασκευαστών συσκευών και των φορέων δικτύων.
Η απόφασή μας καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση σε δύο άλλες αγορές, συγκεκριμένα τα καταστήματα εφαρμογών για το κινητό λειτουργικό σύστημα Android και γενικά την αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Όσον αφορά τα καταστήματα εφαρμογών, το Google Play Store αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των λήψεων εφαρμογών σε συσκευές Android.
Όσον αφορά τη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης Google κατέχει πολύ υψηλά μερίδια αγοράς άνω του 90% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το δείξαμε ήδη στην απόφαση μας για το Google Shopping του περασμένου έτους.
Αυτό σημαίνει ότι η Google πρέπει να συμμορφώνεται με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ για τις εταιρείες που κατέχουν δεσπόζουσα θέση. Η σημερινή απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην Google από τους κατασκευαστές και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων που χρησιμοποιούν Android έχουν παραβιάσει αυτούς τους κανόνες από το 2011.
Πρώτον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρακτικές της Google έχουν αρνηθεί τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Εξασφαλίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι προεγκατεστημένη σε όλες σχεδόν τις συσκευές Android, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα που δεν μπορεί να συνδυαστεί. Και με την πραγματοποίηση πληρωμών σε μεγάλους κατασκευαστές και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προεγκατασταθεί άλλη μηχανή αναζήτησης, οι αντίπαλοι αποκλείστηκαν από αυτή την ευκαιρία. Με αυτόν τον τρόπο, η Google αρνείται επίσης στους ανταγωνιστές την πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα από την αυξημένη επισκεψιμότητα των χρηστών, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιτρέψει στους αντιπάλους να βελτιώσουν τα προϊόντα τους.
Επιπλέον, οι πρακτικές της Google βλάπτουν επίσης τον ανταγωνισμό και την περαιτέρω καινοτομία στον ευρύτερο κινητό χώρο, πέρα από την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμπόδισαν άλλα προγράμματα περιήγησης για κινητά να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά το προεγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome.
Και εμπόδισαν την ανάπτυξη των Android forks, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πλατφόρμα για ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης καθώς και άλλους προγραμματιστές εφαρμογών για να ευδοκιμήσουν.
Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης;
Το πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζει τη σοβαρή και διαρκή φύση των παραβιάσεων των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Google από την Google. Η απόφαση απαιτεί από την Google να τερματίσει την παράνομη συμπεριφορά της εντός 90 ημερών, με αποτελεσματικό τρόπο.
Το ελάχιστο, η απόφασή μας απαιτεί από την Google να σταματήσει και να μην επαναπροσλάβει τους τρεις τύπους περιορισμών που περιέγραψα. Με άλλα λόγια, η απόφασή μας εμποδίζει την Google να ελέγχει ποιους κατασκευαστές εφαρμογών αναζήτησης και προγραμμάτων περιήγησης μπορούν να προεγκαταστήσουν σε συσκευές Android ή ποιο λειτουργικό σύστημα Android μπορούν να υιοθετήσουν.
Ωστόσο, η αποκλειστική ευθύνη της Google είναι να διασφαλίσει ότι αλλάζει τη συμπεριφορά της κατά τρόπο που να καταλήγει αποτελεσματικά στην παράβαση. Θα το παρακολουθήσουμε πολύ στενά. Εάν η Google δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με την απόφασή μας, θα υπόκειται σε χρηματικές ποινές. Η ποινή αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 5% του μέσου όρου παγκόσμιου κύκλου εργασιών του Alphabet, του γονέα της Google, για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Θα έπρεπε να το διαπιστώσουμε με ξεχωριστή απόφαση της Επιτροπής, με την επιβολή κυρώσεων κατά την έναρξη της μη συμμόρφωσης.
Έτσι, η απόφασή μας απαιτεί από την Google να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των ενεργειών της.
Άλλες περιπτώσεις Google
Περίπου ένα χρόνο πριν, ήμουν εδώ στην αίθουσα Τύπου για να σας πω για μια ξεχωριστή απόφαση σχετικά με την Google. Η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ για κατάχρηση της κυριαρχίας της ως μηχανής αναζήτησης, προσφέροντας παράνομο πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών. Δεν έχουμε λάβει ακόμα θέση σχετικά με το εάν η Google έχει συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή. Και επειδή δεν το έχουμε πράξει, αυτό παραμένει ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα.
Επιπλέον, η Επιτροπή εξακολουθεί να διερευνά τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google σχετικά με άλλες υπηρεσίες κάθετης αναζήτησης και το AdSense. Δεν μπορώ να προδικάσω τα αποτελέσματα αυτών των συνεχιζόμενων ερευνών, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για εμάς.
Συμπέρασμα
Αυτό που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη δουλειά μας και η σημερινή μας απόφαση είναι η αρχή ότι, στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταγωνίζονται επί της ουσίας. Κάθε εταιρεία είναι ευπρόσδεκτη να ασκεί τις δραστηριότητές της στην ενιαία μας αγορά - αλλά πρέπει να διαδραματίσει τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ που χρησιμεύουν για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.
Αυτό έχει σημασία, ειδικά στις ψηφιακές αγορές. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν τεράστιες δυνατότητες να μας κάνουν πολλά καλά. Αλλά η εδραίωση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων ότι η τεχνολογία μας εξυπηρετεί, και όχι το αντίστροφο, είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Η επιβολή του ανταγωνισμού μπορεί να κάνει τη διαφορά εδώ. Μπορεί να δώσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων ότι οι εταιρείες τεχνολογίας παίζουν δίκαιες και δεν κλείνουν τις αγορές στον ανταγωνισμό. Διαφορετικά, θα επιβληθούν κυρώσεις - όπως ήταν σήμερα η Google.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε επίσης αποτελεσματική ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προστασίας δεδομένων, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα μας δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπο καταχρηστικό και κανόνες που εξασφαλίζουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες λειτουργούν με διαφάνεια.
Γι 'αυτό εργάζομαι χέρι-χέρι με τους συναδέλφους μου Andrus Ansip, Mariya Gabriel και Vìra Jourová για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ψηφιακές αγορές εξυπηρετούν πραγματικά τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Ευχαριστώ.
Keywords
google, www.google.gr, play store, google chrome, android, smartphones, tablet, μετρο, νέα, online, play, store, chrome, windows, mobile, bing, amazon, fire, εταιρεία, apple, blackberry, ισχύ, σημαίνει, οφείλεται, adsense, gabriel, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, play store, αποτελεσματα, χωρες, αδεια, δουλεια, δωρεαν, κινητα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, amazon, apple, bing, blackberry, chrome, google chrome, αγορα, αλογο, γεγονος, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δοντια, δωσει, διαδικτυο, δωρο, εγγραφα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ημισυ, υπηρεσια, υπηρεσιες, μηχανες, εκδοσεις, κινητο, κινηση, λογια, μονα, ονομα, οφείλεται, οχημα, πιτας, πιθανοτητες, πλατφορμες, προγραμματα, πυλες, ρυθμιση, ρισκο, συγκεκριμενα, σειρα, τρια, τριτη, ισχύ, φυση, φυσικα, φριντμαν, φορα, χερι, adsense, αγορες, mobile, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδη, fire, gabriel, windows, play, πληροφοριες, ρητο, σημαίνει, smartphones, tablet, online, store
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Alpha Bank: Ανακοίνωση
- Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Αυγούστου σε όλα τα Tαμεία
- Αυτό είναι το εντυπωσιακό εσωτερικό του ιδιωτικού τζετ του Πούτιν
- Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Μεγάλο πλήγμα τα νέα διόδια στην εξωτερική περιφερειακή
- Στ. Κοντονής: Κόλαφος για ακροδεξιούς και πατριδοκάπηλους η απόφαση του ΣτΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών
- Στη Socialab η Energizer
- Nidodileda: Το ελληνικό brand που θα σε ντύσει σαν νεράιδα της μυθολογίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TaxHeaven

- Τελευταία Νέα TaxHeaven
- Πρόστιμο στην Google ύψους 4,34 δισ. επέβαλε η Κομισιόν
- ΕΦΚΑ: Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα περί απώλειας βεβαιωμένων εσόδων-εισφορών του τέως ΕΤΑΠ ΜΜΕ
- ΣΕΕΛΦΟ Ν. Καρδίτσας: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων
- Έλλειμμα 2.055 εκατ. ευρώ στο ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης στο εξάμηνο
- Στο 1,0% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, τον Ιούνιο
- Υπ. Εργασίας: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανέργων και εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας πέντε επιχειρήσεων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι παραγωγοί σε σχέση με τους Δασικούς χάρτες
- Διακοπή παροχής ηλεκτρονικής κατάθεσης σημάτων σήμερα 18 και αύριο 19 Ιουλίου
- ΣΕΒ: Οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες εργαλεία επιβίωσης και προσαρμογής στην οικονομική πραγματικότητα για καταναλωτές και επιχειρήσεις
- Ε. Τσακαλώτος - ΕΣΑμεΑ: Δίκαια τα αιτήματα για τη μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία, την απαλλαγή τους από τα τεκμήρια του εισοδήματος και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Θοδωρής Μαραντίνης στο Epsilon TV- Σε ποιο show θα τον βλέπουμε
- Όμιλος Fais: Στο τέταρτο 3x3 FIBA Endorsed Tournament, με UNDER ARMOUR & WILSON
- Ανάκληση παρτίδας του εμβολίου MENVEO P.SO.IN.SO 0,5ML
- H Alpha Bank «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2018
- Πύρρος Δήμας: Η τρυφερή φωτογραφία με την κόρη του
- Ανάμεσα σε Άρη και Ισπανία το μέλλον του Λευτέρη Μποχωρίδη
- Ο Γιούνκερ ζητεί σεβασμό μετά από ερώτηση που δέχθηκε περί αλκοόλ
- Τεχνική Ολυμπιακή: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ
- Τάζουν στους μη μισθωτούς "ελαφρύνσεις" στις εισφορές, ενώ είναι ψηφισμένες αυξήσεις
- Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Μεγάλο πλήγμα τα νέα διόδια στην εξωτερική περιφερειακή