Το σχόλιο της Δευτέρας - Η παράταση υποβολής των οικονομικών καταστάσεων και τα capital controls



Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλό μήνα.

Οκτώβρης, ο μήνας με τα πρωτοβρόχια (για αυτό τονλένε και "βροχάρη"), αλλά και ο μήναςμε την πρώτη σχεδόν πλήρη κατάργηση τωνπεριορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οιαλλαγές αυτές σίγουρα θα διευκολύνουνεπιχειρήσεις και επιτηδευματίες καθώς θαεπιτρέπεται να εμβάσουν καθημερινά εκτόςΕλλάδος έως 100.000€ ανά συναλλαγή και ανάπελάτη.
Δείτε εδώ το κείμενοτης απόφασης και κωδικοποιημένη την ΠΝΠ18.7.2015. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν

από τηνεπιβολή των capitalcontrols με επιπτώσεις τη πτώση τηςκατανάλωσης, μειωμένη ρευστότητα στιςεπιχειρήσεις μείωση του τζίρου και τωνεπενδύσεων, αύξηση στη χρήση τουηλεκτρονικού χρήματος, αύξηση τουδανεισμού και του κόστους χρηματοδότησηςιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες εγχώριεςεπιχειρήσεις που δεν μπορούν ναανταγωνιστούν πολυεθνικές οι οποίες έχουνπρόσβαση σε φθηνό κόστος δανεισμού.

Τέλος διαβάστε τις ερωτήσειςαπαντήσεις για την νέα χαλάρωση των capitalcontrols. τι ισχύει και τι επιτρέπεται για τηνανάληψη μετρητών


Με ανακούφιση πληροφορήθηκαν οισυνάδελφοι την παράταση υποβολών τωνοικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ καθώςτην προηγούμενη εβδομάδα και ιδιαίτερα τηνΠαρασκευή τα προβλήματα και οι έντονεςκαθυστερήσεις στην πλατφόρμα του ΓΕΜΗδυσκόλευαν την υποβολή των οικονομικώνκαταστάσεων που τελικά παρατάθηκε μέχριαύριο Τρίτη 02/10/2018 καθώς εμφανιζόταν πολύσυχνά το μήνυμα "υπερφόρτωσης".

Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή των καταστάσεων και της Γενικής συνέλευσης είναι 150,00 ευρώ.
[Άρθρο 63δ του Κ.Ν.2190/1920 : Για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή στην αρμόδια εποπτεύουσα Δημόσια Αρχή, πράξεων και στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών, που προβλέπονται στα άρθρα 11 παράγραφος 5, 20 παράγραφος 7, 26α παράγραφος 2 και 43β παράγραφοι 3 και 6, επιβάλλεται πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ υπέρ του Δημοσίου. ]


Παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής και καταβολής της ΑΚΕΕΔ (Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου) μέχρι τις 31/10/2018 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΕΔΟΕΑΠ [Δείτε εδώ σχετικά].

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν αρκετά σχετικά με την εισφορά αυτή.
-Καταβάλλουν την εισφορά και τα φυσικά πρόσωπα ή μόνο τα πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα;
-Αφορά η εισφορά και τις προμήθειες από την τις πλατφόρμες Airbnb - booking κ.λπ.;
-Πως θα παρακρατεί ο λήπτης την εισφορά από τον πάροχο (o οποίος επιβαρύνεται στην ουσία) όταν υπάρχουν συμφωνημένες αμοιβές (πχ. Google, facebook).
Ελπίζω σύντομα να έχουμε διευκρινίσεις...

●●●

Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Ζορμπά ήταν αρκετές σε πολλές περιοχές της χώρας όπως φαντάζομαι θα είδατε οι περισσότεροι.
Το υπ΄εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει:

Εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού.

Δείτε επίσης και το σχετικό άρθρο του κόμβου για να δείτε τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές: Ανυπαίτιο κώλυμα

Keywords
Τυχαία Θέματα