2ο γυμνάσιο Χανίων: Στη Γερμανία με θέμα την κλιματική αλλαγή

Από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου δέκα μαθητές με συνοδούς την κ. Ρουκουνάκη και την κ. Φουρουντζόγλου επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Γυμνάσιο στο Κέρπεν της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλλίας όπου παραβρέθηκαν επίσης μαθητές και καθηγητές από το ισπανικό σχολείο της Χαμιλένα και από ένα σχολείο της πορτογαλικής πόλης Αμπράντες.

Η κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει πολλά σκέλη τα οποία προσεγγίστηκαν μέσα από βιωματικές δράσεις. Για παράδειγμα, ο βιολόγος του γερμανικού σχολείου, Μάρκο Σπίλερ, οργάνωσε τα παιδιά από όλες τις χώρες σε ομάδες και κατέγραψαν τα είδη χλωρίδας σε ένα τυχαίο τετραγωνικό μέτρο, το οποίο μάρκαραν ώστε μελλοντικά να μπορεί να ξαναγίνει η καταγραφή και η σύγκριση των ευρημάτων στο ίδιο σημείο. Έτσι, μπορεί να φανεί η επίδραση της αλλαγής του κλίματος στη βλάστηση. Ένα άλλο εργαστήριο αφορούσε την κατανόηση των πλημμυρικών φαινομένων σε παραποτάμιες περιοχές, θέμα εξαιρετικά επίκαιρο για εμάς μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημύρες στη Θεσσαλία. Εξάλλου, και η περιοχή εκείνη της Γερμανίας πλήγηκε από αντίστοιχο φαινόμενο με τραγικό απολογισμό το 2021. Επισκέψεις με ξεναγήσεις στο Μουσείο Ζωολογίας στη Βόννη και στο Ενυδρείο του Ντύσελντορφ εμπλούτισαν τις γνώσεις των συμμετεχόντων. Ας μην παραλείψουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήριο που συντόνισε ο προσκεκλημένος Δρ. Winfried Kösters, σχετικά με το αποτύπωμα μας σε διοξείδιο του άνθρακα.

Εκτός από την πόλη Κέρπεν, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Φρανκφούρτη, την Κολωνία, το Ντύσελντορφ και την πρώην πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας, τη Βόννη. Ο μεγάλος ποταμός Ρήνος και ο παραπόταμός του, Μάιν, στη Φρανκφούρτη, έκαναν μεγάλη εντύπωση στους μαθητές μας, δεδομένου ότι ποτάμια τέτοιου μεγέθους δεν υπάρχουν στην Κρήτη.

Φυσικά, ήρθαμε σε επαφή με τη Γερμανική κουλτούρα. Αναιρέσαμε στερεότυπα, όπως το ότι στη Γερμανία όλα λειτουργούν στην εντέλεια, αφού στο σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης πολλά ντουλαπάκια φύλαξης αποσκευών ήταν χαλασμένα. Όμως αυτό είναι τελείως ασήμαντο μπροστά στη θερμή φιλοξενία που πρόσφεραν στα σπίτια τους οι γερμανικές οικογένειες στα παιδιά μας. Έτσι, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ένιωσαν γρήγορα οικεία και έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Και η κάθε μέρα στο σχολείο είχε πολύ καλή οργάνωση και ατμόσφαιρα χάρη στην ακούραστη κ. Estrella Lopez με την υποστήριξη των συναδέλφων της, όπως του κ. Χουλιάρα, και του διευθυντή κ. Wendel. Καθώς παράλληλα το Ευρωπαϊκό Γυμνάσιο του Κέρπεν υποδεχόταν Ισπανούς καθηγητές από τα Κανάρια και από την Αντούχα με ατομικές κινητικότητες για παρακολούθηση εργασίας, δόθηκε η ευκαιρία στις συνοδούς να διευρύνουν ορίζοντες και το δίκτυο συνεργασίας.

Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν τέτοιος που επιστρέφοντας στο σχολείο μας παρουσίασαν σε όλα τα τμήματα του σχολείου τις εμπειρίες τους. Σε αρκετά από αυτά έκαναν τη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στον υπολογιστή, την οποία έμαθαν σε ένα από τα βιωματικά εργαστήρια. Ο ενθουσιασμός τους υπήρξε μεταδοτικός καθώς ήδη πολλοί μαθητές από τις μικρότερες τάξεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε Erasmus+ μελλοντικά. Και οι ίδιοι είναι απολύτως θετικά προδιατεθειμένοι να συμμετέχουν εκ νέου σε κινητικότητα. 

«Το ταξίδι με το πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και είχα την τύχη να είμαι μέρος του. Οι δεσμοί που κάναμε εκεί όχι μόνο με τους ξένους μαθητές αλλά και με άλλους Έλληνες θα είναι για πάντα. Αν υπάρχει κάτι που κέρδισα από αυτή την εμπειρία ήταν να ζήσω τη ζωή με διαφορετικό τρόπο για μια εβδομάδα.» – Δημήτρης Γιαννουλάκης

«Η μετακίνηση αυτή ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που θα ήθελα να ξανά και ξανά επαναληφθεί! Περάσαμε πολύ χρόνο στη Γερμανία, γνωρίσαμε μια διαφορετική κουλτούρα από τη δικιά μας! Ζήσαμε μια εβδομάδα σαν να ήμασταν Γερμανοί! Προσωπικά η φιλοξενία μου ήταν τέτοια που ένιωσα σα να είμαι σπίτι μου, με την οικογένειά μου! Νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στο εξωτερικό με τους φίλους μου και τις καθηγήτριές μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την τέλεια ανάμνηση!» – Σίσσυ Βλαζάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα