ΑΑΔΕ: Φορολογικοί έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη για έσοδα 1,4 δισ. ευρώ – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η μείωση του «κενού ΦΠΑ» από το 13,7% το 2022 στο 6,99%, τον μέσο όρο της Ε.Ε., βρίσκεται στην καρδιά του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την περίοδο 2025–2029, μια αλλαγή που προβλέπεται να αποφέρει ετήσια επιπλέον έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στους ελέγχους φιλοδοξεί να ενισχύσει τη διαφάνεια και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, οι στόχοι της ΑΑΔΕ δεν αφορούν μόνο την αύξηση των δημόσιων εσόδων, αλλά και τη

βελτίωση της καθημερινής εμπειρίας των φορολογουμένων. Οι πολίτες θα δουν άμεσες βελτιώσεις στις συναλλαγές τους με την εφορία, καθώς το 95% των ψηφιακών αιτημάτων θα διεκπεραιώνεται εντός 24 ωρών, ενώ οι αυτοματοποιημένες επιστροφές φόρων θα ολοκληρώνονται σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Ως προς τους ελέγχους, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με πρόβλεψη για μείωση της φοροδιαφυγής τους κατά 40% έως το 2029. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει

τον διπλασιασμό της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών,την αύξηση της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων στο 96% για τον φόρο εισοδήματος και στο 99% για τον ΦΠΑ, καθώς καιτη διασφάλιση εμπρόθεσμων πληρωμών στο 90%.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται επίσης στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων. Στόχος είναι η εκκαθάριση του 90% των διασαφήσεων για εισαγωγές εντός μίας ώρας, καθώς και η ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής με σύγχρονες εφαρμογές και εξοπλισμό. Παράλληλα, προβλέπεται η εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού της ΑΑΔΕ στα νέα συστήματα και τεχνολογίες, ενώ το 30% των στελεχών θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ελέγχους.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη στρατηγική για τη μετάβαση στη «Φορολογική Διοίκηση 3.0», που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με κεντρικό άξονα τη διαφάνεια, τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και την προληπτική διαχείριση κινδύνων. Η σταδιακή μείωση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς αποτελεί επίσης βασικό στόχο, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, ενισχύεται η εμπιστοσύνη των φορολογουμένων προς τη διοίκηση.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτεί την αντικατάσταση των βασικών πληροφοριακών συστημάτων της Αρχής, την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΑΔΕ, Φορολογικοί, – Ποιοι,aade, forologikoi, – poioi