Αισιoδοξία για ανάκαμψη των εξαγωγών ελαιολάδου από την επόμενη χρονιά – Σειρά εκδηλώσεων σε παραγωγούς στα Χανιά για τις σωστές πρακτικές

Παράγουμε το 9% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, αλλά καταλαμβάνουμε μόλις το 3% του παγκόσμιου ραφιού. Η ψαλίδα αυτή μπορεί να κλείσει αν υπάρξει εντατική στόχευση στην αύξηση της ποιότητας του ελαιολάδου και της προβολής του.

Μετά τη μικρή μείωση των εξαγωγών, αναμένεται από την επόμενη χρονιά η ανάκαμψή τους. Ωστόσο, το ζητούμενο πρέπει να είναι η διείσδυση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε όσο περισσότερες αγορές γίνεται.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται προσοχή σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιολάδου, από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση. Οι ορθές μάλιστα πρακτικές μπορούν

να βοηθήσουν όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στην παραγωγή ακόμα και σε «κακιές χρονιές»

Τον στόχο της ενημέρωσης πάνω σε αυτές τις ορθές πρακτικές, εξυπηρετεί σειρά ενημερωτικών – εκπαιδευτικών εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου ΕΛΓΟ Δήμητρα, προς παραγωγούς, αλλά και άλλους παράγοντες της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης ελαιολάδου. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη εσπερίδα στο Ινστιτούτο και θα ακολουθήσουν και άλλες, μία σε κάθε δήμο της περιφερειακής ενότητας Χανίων (πλην της Γαύδου).

«Κάνουμε σταθερά τα ίδια λάθη

Όπως ανέφερε στο περιθώριο της εσπερίδας, ο Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γιώργος Ψαράς:

«Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές κάνουμε σταθερά τα ίδια λάθη. Αυτές οι εκπαιδεύσεις οργανώνονται ώστε να φτάσει η πληροφορία των ορθών πρακτικών σε όσο περισσότερα άτομα γίνεται.

Τα λάθη που κάνουμε είναι ότι σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζουμε πρακτικές εμπειρικά, δε βασιζόμαστε σε δεδομένα, ενώ η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και τα στοιχεία της έρευνας που γίνεται στο Ινστιτούτο και για την άρδευση των καλλιεργειών με τις ποσότητες νερού που χρειάζονται, να εφαρμόζουμε καλλιεργητικές πρακτικές στο πλαίσιο μιας αειφορικής διαχείρισης ώστε να βοηθήσουμε τα δέντρα μας να είναι λιγότερο «στρεσαρισμένα» και να μπορούν να παράγουν ακόμα και σε κακιές χρονιές, όπως έχουν δείξει δεδομένα που έχουμε εξάγει στο Ινστιτούτο και όλες τις μικρές παραμέτρους που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου και πολλές φορές έχουν σχέση με παράγοντες πέρα από το χωράφι.

Οι ενημερώσεις αυτές των παραγωγών θα γίνουν σε όλους τους δήμους των Χανίων από το Ινστιτούτο, εκτός από τη Γαύδο. Επίσης θα γίνουν ενημερώσεις που θα απευθύνονται σε ελαιουργούς, τυποποιητές και γεωτεχνικούς ενώ θα γίνει και μια παρουσίαση που θα αφορά ανθρώπους του χώρου της εστίασης.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται ώστε να προωθήσουμε το ελαιόλαδο της Κρήτης ως ένα προϊόν υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά»

«Εξακολουθούμε να εξάγουμε περίπου το 30% του ελαιολάδου, χύμα, χάνοντας πάνω από 30% σε πραγματική αξία»

Ο εμπειρογνώμων παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου, Μανώλης Καρπαδάκης ο οποίος εργάζεται στις εξαγωγές ελαιολάδου και είναι και αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Εξαγωγέων Κρήτης, υποστήριξε ότι:

«Οι απαιτήσεις της αγοράς διαφοροποιούνται με τον χρόνο που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το τι ζητά η αγορά σήμερα, τι προσφέρει ο ανταγωνισμός και πώς εμείς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας ποιοτικά και επικοινωνιακά ώστε να πετύχουμε αφενός αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τον παραγωγό και όχι την αλυσίδα αξίας αλλά και διείσδυση σε περισσότερες αγορές.

Η Ελλάδα αν και παράγει περίπου το 9% της παγκόσμιας παραγωγής, αυτή τη στιγμή η παρουσία της στο παγκόσμιο ράφι είναι κάτω του 3%. Υπάρχει επομένως ένα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης αυτής της εικόνας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το «χτίσιμο» της ποιότητας και την καλύτερη προβολή του προϊόντος.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου μέχρι λίγο πριν την αύξηση των τιμών ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελαιολάδου είχαν μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση η οποία φρέναρε λίγο, λόγω αυξήσεως των τιμών και πιστεύω θα ανακάμψει από την επόμενη χρονιά. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να βελτιώνονται τα νούμερα αλλά να διεισδύσουμε σε περισσότερες αγορές, γιατί εξακολουθούμε να εξάγουμε περίπου 30% του ελαιολάδου χύμα. Το χύμα ελαιόλαδο έχει απώλεια σε πραγματική αξία πάνω από 30%. Αυτή είναι η διαφορά χύμα και τυποποιημένου ελαιολάδου ανά κιλό. Και αυτό θα πρέπει να το ανακτήσουμε μόνο με σταθερή ποιότητα, σε σημαντικές ποσότητες οι οποίες θα μπορέσουν να τυποποιηθούν και να μπουν σε ράφια της παγκόσμιας αγοράς, γιατί όωπς γνωρίζουμε οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου διακινόυνται μέσα από σούπερ μάρκετ.

Πρέπει πρώτα οι πολίτες να μάθουν τι σημαίνει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ποια είναι τα οφέλη που μας δίνει και πώς συνδέεται η γεύση του με τα οφέλη για την υγεία μας. Όταν το μάθουμε, τότε θα αρχίσουμε να το σεβόμαστε περισσότερο.

Χωρίς πολύ ποιοτικό ελαιόκαρπο, ποιοτικό ελαιόλαδο δεν μπορούμε να παραγάγουμε. Επομένως θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που υποβαθμίζουν το προϊόν μας και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε από αυτούς ώστε να παραδώσουμε στο ελαιοτριβείο έναν ποιοτικό ελαιόκαρπο και αυτό με τη σειρά του να μας δώσει ένα ποιοτικό ελαιόλαδο. Είναι η φύση του προϊόντος τέτοια που από τη στιγμή που ο ελαιόκαρπος αποκοπεί από το ελαιόδεντρο, υποβαθμίζεται σε κάθε στάδιο διαχείρισής του. Είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία την οποία θα πρέπει να ελέγξουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Προσοχή σε κάθε στάδιο, από το χωράφι μέχρι την τυποποίηση

Ο ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Γιώργος Καλαντζάκης, με ειδικότητα την ποιότητα του ελαιολάδου ότι

«Κάθε στάδιο της παραγωγής του ελαιόλαδου, από το χωράφι, την άρδευση, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία δηλαδή την καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς, τον χρόνο της συγκομιδής του καρπού, ο τρόπος μεταφοράς του στο ελαιουργείο, η παραλαβή και όλες οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν στο ελαιουργείο μετά κατά την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιολάδου, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν στο τέλος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τόσο τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά δηλαδή τη γεύση και το άρωμα, όσο και τα εργαστηριακά του, φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων που είναι οι ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, με την άρδευση, τη θρέψη, τη φυτοπροστασία κλπ. Το Ινστιτούτο Ελιάς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που καλύπτει σε όλο το φάσμα την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αισιoδοξία, – Σειρά, Χανιά,aisiodoxia, – seira, chania