Αλλεπάλληλοι σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού όλο το βράδυ

Συνεχόμενη είναι η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού για ένα ακόμη βράδυ με μπαράζ νέων σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ να ταρακουνά την περιοχή με διαφορά λίγης ώρας μετά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ο πρώτος 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 04:02 με εστιακό βάθος 15,5 χλμ και με επίκεντρο 17 χλμ

νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης ενώ ο δεύτερος 4,3 Ρίχτερ που έλαβε χώρα στις 04:23 με εστιακό βάθος τα 5 χλμ και επίκεντρο 11 χλμ βορειοανατολικά της Οίας. Ο τρίτος είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 04:24 με εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο βορειοανατολικά του Ποταμού Αμοργού.

Ο τέταρτος που ήταν και ο πιο δυνατός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τρία λεπτά αργότερα με εστιακό βάθος τα 10 χλμ και επίκεντρο 30 χλμ ανατολικά της Ανάφης.

Ο πέμπτος 4,1 Ρίχτερ καταγραφηκε 04:44 με εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 26 χλμ νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Ο έκτος μεγέθους 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 με εστιακό βάθος τα 53,4 χλμ και επίκεντρο βορειοανατολικά του Ποταμού Αμοργού.

Ο έβδομος 4,2 Ρίχτερ καταγραφηκε 04:52 με εστιακό βάθος 2 χλμ και επίκεντρο 20 χλμ βόρεια της Ανάφης.

Ο όγδοος 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε 05:23 με εστιακό βάθος 121 χλμ και επίκεντρο 28 χλμ βορειοανατολικά της Ανάφης.

Ο ένατος 4,1 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 05:28 με επίκεντρο 17 χλμ βορειοανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Ο δέκατος σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 05:36 13 χλμ βορειοδυτικά της Αστυπάλαιας με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Τρεις ακόμη σεισμικές δονήσεις, δύο με μέγεθος 4,1 και μία με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά τις πρώτες πρωινές ώρες, με αντίστροφη χρονολογική σειρά: στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη. Οι δονήσεις σημειώθηκαν σε απόσταση 18, 22 και 16 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και οι τρεις σεισμοί θεωρήθηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Όλο το βράδυ λαμβάνουν χώρα συνεχόμενες σεισμικές ακολουθίες άνω των 3 Ρίχτερ.

Νωρίτερα το Τετάρτη το βράδυ, στις 21:09, σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής στη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή, με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι είχαν επισημάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει καταγραφεί σεισμός που να θεωρείται ο κύριος.

Τι δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος

Τα χειρότερα έχουν περάσει για τη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μπορεί να μην εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, ωστόσο, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και εμφανώς καλύτερα.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως η Σαντορίνη θα αντέξει έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο, σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί. Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη. Υπάρχει ακόμη ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει. Το κομμάτι αυτό δεν είναι πολύ μικρό και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία πιο ισχυρή σεισμική δόνηση, σε κλίμακα μέχρι και 6 Ρίχτερ» αναφέρει ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Action24.

«Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε στο μυαλό μας χειρότερα σενάρια, λόγω του μεγέθους του ρήγματος» ανέφερε ο Κώστας Παπαζάχος.

Για το αν η Σαντορίνη θα άντεχε έναν σεισμό της κλίμακας των 6 Ρίχτερ, ο Κώστας Παπαζάχος απάντησε πως θα άντεχε.

«Είναι προφανές πως “ναι”. Μιλάμε για μία εστία που έχει μετακινηθεί προς τα βορειοανατολικά, έχει κυκλώσει το νησί της Ανύδρου, γύρω στα 25 χιλιόμετρα από το νησί. Ένας τέτοιος σεισμός σαφώς έχει επιπτώσεις, αλλά πολύ πιο περιορισμένες. Αυτή είναι περίπου η απόσταση που έχει το Ηράκλειο από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το Αρκαλοχώρι μπορεί να έπαθε καταστροφές, το Ηράκλειο είχε ελάχιστες επιπτώσεις. Συνεπώς, οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, ενδεχομένως κάποια πολύ παλιά κτίρια, κάποιο άλλο πρόβλημα σε ετοιμόρροπα κτίρια ή κακές κατασκευές» συμπληρώνει ο καθηγητής.

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα