Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Βασίλη Γρατσία «Πορεία» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Βασίλη Γρατσία «Πορεία» πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βασιλική Αγίου Μάρκου από τις 10/5/2024 έως τις 6/6/2024 σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι ιστορικοί τέχνης Ελένη Σαπουντζή και Μάνος Χαιρέτης. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Μαΐου

2024 και ώρα 19.00. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης.

Το έργο του Βασίλη Γρατσία, ενεργού καλλιτεχνικά επί δεκαετίες, δεν έχει παρουσιαστεί συνολικά στο κοινό παρά μόνο τμηματικά σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Με την ιστορική συγκυρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων καλλιτεχνικής δημιουργίας του καλλιτέχνη, μια αναδρομική έκθεση είναι επιτακτική και θα παρουσιάσει την εξέλιξή του, εικαστική και πνευματική, πάντοτε με τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο ελαιογραφίες και ακρυλικά σε καμβά, που χωρίζονται σε θεματικές κατηγορίες που διατρέχουν ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία: νεκρές φύσεις, τοπία, προσωπογραφίες αγαπημένων προσώπων και μαθητών του εργαστηρίου του, έργα με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητάς του θα αναδειχθούν μέσω της δράσης του, όπως η σημαντική του εθελοντική προσφορά στον τομέα της εικαστικής εκπαίδευσης ενηλίκων, αλλά και η συλλογή και οργάνωση αρχείων και ντοκουμέντων για τη δουλειά του. Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση έχει συμπεριληφθεί εξ ολοκλήρου σε έγχρωμο κατάλογο, συνοδευόμενο από κείμενα των επιμελητών.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά τις ώρες λειτουργίας της Βασιλικής Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, πλατεία Λιονταριών): Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Σάββατο 09:00 – 14:00 | Κυριακές και αργίες κλειστά

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Βασίλης Γρατσίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 και κατάγεται από το Φιλώτι της Νάξου. Από το 1983 ζει στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σπούδασε στη σχολή Βακαλό με δασκάλους τους Π. Τέτση στο σχέδιο, Δ. Γουναρίδη στη γραφιστική και Ε. Βακαλό στην ιστορία τέχνης. Μέχρι το 1980 ασχολήθηκε με τη γραφιστική. Μετά τη δίχρονη παραμονή του (1980-1982) κοντά στη ζωγράφο και γλύπτρια Λυδία Σαρρή ασχολήθηκε ενεργά με τη ζωγραφική.

Το 1987 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση και οι Θωμάς Φανουράκης, Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης και Αριστείδης Βλάσσης εκτιμούν τη δουλειά του. Έκτοτε ακολουθούν ακόμα δεκατρείς ατομικές, καθώς και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Την ίδια χρονιά οργανώνει εργαστήρι ζωγραφικής για ενήλικες στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ, το οποίο το 1999 τον τιμά για την πολιτιστική του δραστηριότητα. Από το 2003 και για 4 χρόνια παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής στο Σύλλογο Φίλων της Τέχνης Αρχανών. Το 2006 δημιουργεί το «Εργαστήρι Τέχνης», όπου διδάσκει μέχρι το 2012.

Το 2019 δημιουργεί το πολύπτυχο ψηφιδωτό «Ειρήνη–Peace» στο λιμενοβραχίονα Ηρακλείου ως προσφορά προς την πόλη που τον φιλοξενεί μέχρι σήμερα.

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, στους Δήμους Αγ. Νικολάου, Χερσονήσου, Δρυμαλίας Νάξου, Βάμου, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ηρακλείου. Για το έργο του έχουν γράψει οι Α. Βλάσσης, Ν. Ψυλλάκης, Δ. Ξυριτάκης, Λ. Σαρρή, Γ. Δ. Μιχελάκης, Π. Χ. Καράμπελας και Κ. Φανουράκης.

Από το 1962 ως το 1996 εργάστηκε ως τεχνικός στον ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναδρομική, Βασίλη Γρατσία Πορεία, Βασιλική, Αγίου Μάρκου,anadromiki, vasili gratsia poreia, vasiliki, agiou markou