Απαραίτητες οι εξορύξεις σε περιοχές, απαιτούμενο να επανέλθουν στην πρότερη περιβαλλοντική τους κατάσταση – Το Ακρωτήρι τη μεγαλύτερη “πίεση” στα Χανιά (φωτο)

Επιστημονική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Reecol. Η συνάντηση αφορούσε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Οικολογική Αποκατάσταση περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από εξόρυξη για παραγωγή πρώτων υλών (άνθρακες και λιγνίτες)” που έχει στόχο να βοηθήσει περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί από εξορυκτικές δραστηριότητες και να έρθουν πάλι σε μια κατάσταση παραπλήσια με εκείνη που ήταν πριν ξεκινήσουν οι εξορυκτικές εργασίες.

Ο επικεφαλής της τριήμερης συνάντησης

που έγινε στα Χανιά, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων κ. Μιχάλης Γαλετάκης επισημαίνει στο Flashnews.gr ότι, “ο πλανήτης σήμερα δέχεται μεγάλη πίεση για να δώσει πρώτες ύλες που χρειάζονται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πρώτες ύλες. Αντίστοιχα υπάρχει μεγάλη πίεση και στην μεταλλευτική βιομηχανία να δώσει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και αυτό ασκεί μεγάλη επιβάρυνση στον πλανήτη. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους, τις όποιες επιβαρύνσεις έχει αυτή δραστηριότητα να γίνουν λιγότερες και ει δυνατόν, μετά την όποια δραστηριότητα, το έδαφος που έχει επηρεαστεί να επανέλθει στην ίδια κατάσταση πριν ξεκινήσει η εξόρυξη”.

Οι περιοχές πρέπει να επανέλθουν περιβαλλοντικά όπως ήταν πριν

Στόχος είναι οι περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί, όχι μόνο να αποκατασταθούν αλλά και να παρακολουθούνται μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα το οικοσύστημα που θα αναπτυχθεί στις περιοχές αυτές θα αναπτύσσεται ομαλά και όμοια με το υπάρχον οικοσύστημα της περιοχής αυτής.

“Στόχος η νέα εξέλιξη να αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες για οποιεσδήποτε χρήσεις αυτές αποφασίσουν, χωρίς να υπάρχουν επιπλέον επιπτώσεις για την περιοχή”, σημειώνει ο κ. Γαλετάκης.

Όπως σημειώνει πάνω στο παραπάνω ο κ. Γαλετάκης, “οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποφασίσουν αν ένα μέρος αυτών των περιοχών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για παράδειγμα να εγκατασταθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας) ή θα μπορούσαν να αποδοθούν για γεωργική χρήση”.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εκτάσεις που πρέπει να αποκατασταθούν από αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο αυτές αλλά είναι και οι λατομικές περιοχές και άλλου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην Κρήτη το ενδιαφέρον εστιάζεται στις λατομικές περιοχές, όπως πχ στα Χανιά στο Ακρωτήρι αλλά και νότια των Χανίων. Το ίδιο αφορά και άλλες αρκετές περιοχές σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σημειώνεται επίσης ότι και ο τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη λατομική δραστηριότητα.

“Η Κρήτη που στηρίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό έχει μεγάλη ανάγκη νέα κτήρια, υποδομές, άρα οι λατομική δραστηριότητα είναι μια δραστηριότητα συνδεδεμένη με αυτά. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά τις προηγούμενες ημέρες και διήρκεσε τρεις ημέρες βοηθούν ουσιαστικά τις εταιρείες να δώσουν στοιχεία και ιδέες πώς μπορούν να κάνουν τις εργασίες αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να κάνουν έτσι ώστε το περιβάλλον έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης έλαβαν μέρος 30 επιστήμονες και ερευνητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία) και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει έως σήμερα. Οι εργασίες έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ενώ υπήρξαν και εργασίες σε εξορυκτικές περιοχές στο Ακρωτήρι.

Επίσκεψη της ομάδας σε λατομείο στο Ακρωτήρι

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απαραίτητες, Ακρωτήρι, “πίεση”, Χανιά,aparaitites, akrotiri, “piesi”, chania