Χανιά – SOS: Η Κρήτη «πρωταγωνιστεί» στην παιδική παχυσαρκία (φωτο – βίντεο)

Όσο και αν φαίνεται περίεργο η ανορεξία και η παχυσαρκία αποτελούν πλέον δύο παράλληλα νοσήματα τα οποία αυξάνονται διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Σε άντρες και γυναίκες, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Πρόκειται για νοσήματα που έχουν επιπτώσεις στην συνολική υγεία των ανθρώπων και θεραπεύονται δύσκολα καθώς απαιτούν την αντιμετώπιση πολλών παραγόντων, διαιτολογικών, ψυχολογικών, παθολογικών.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε επισημάνσεις στην διάρκεια των εργασιών επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε την Παρασκευή 31/5 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου από το

Νοσοκομείο και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων.

«Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής  είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα  και έχει και επικινδυνότητα για τη ζωή των ασθενών είτε από σωματικής πλευράς δηλαδή μπορεί να πεθάνει ο ασθενής ή μπορεί και να έχουμε αυτοκτονίες, είναι ένα ψυχολογικό νόσημα» ανέφερε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της ημερίδας και ψυχίατρος του Κ.Ψ. Υγείας Χανίων Ευγενία Χουρδάκη.

Όπως επεσήμανε «κάνουμε αυτή την ημερίδα γιατί βλέπουμε ότι αυξάνονται συνέχεια τα ποσοστά …..Η αύξηση σε που παρατηρείται είναι αρκετά σημαντική τα τελευταία χρόνια και το άλλο που είδαμε είναι ότι στην αρχή λέγαμε ότι η έφηβοι είναι πιο επικίνδυνοι στην αρχή της ενήλικης ζωής. Όμως τελευταία υπάρχει μεγάλη αύξηση και στους ενήλικες , ειδικά στις γυναίκες από τα 40 και μετά που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση οπότε έχουμε και ορμονολογικούς παράγοντες….»

Παράλληλα η κα Χουρδάκη τόνισε πως «η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη, θεωρούμε ότι είναι από τις πιο δύσκολες παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι ψυχίατροι και δυστυχώς δεν μπορούμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται εξειδίκευση σε ψυχοθεραπεία σε ειδικά θεραπευτικά πλάνα με την συνεργασία και άλλων ειδικοτήτων…»

Για την παιδική παχυσαρκία υπάρχουν πολλοί παράγοντες, πριν από την γέννηση του παιδιού, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά την γέννηση επεσήμανε η Θεοδοσία Αρβανιτάκη, υπεύθυνη του παιδοδιαβητολογικού ιατρείου και ιατρείου παιδικής παχυσαρκίας του Νοσοκομείου Χανίων.

Όπως η ίδια τόνισε «η εποχή μας δυστυχώς ευνοεί την παιδική παχυσαρκία και υπολογίζεται ότι το 2030 παγκοσμίως θα έχουμε 230 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά»

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην Κρήτη η κα Αρβανιτάκη τόνισε ότι «σε όλη την Κρήτη έχουμε τον υψηλότερο επιπολασμό σε όλη την Ελλάδα. Οι αγροτικές περιοχές της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Αυτό έχει να κάνει με τις αλλαγές στον τρόπο διατροφής και το γεγονός ότι τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές δεν ασκούνται. Δεν έχουν τις δραστηριότητες που έχουν στις μεγαλύτερες πόλεις. Για παράδειγμα αν συγκρίνουμε τα παιδιά της Αθήνας, έχουν καλύτερο σωματότυπο από τα παιδιά των Χανίων και ο λόγος είναι ότι εκεί αναγκάζονται να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις με τα πόδια τους απ’ότι εδώ…»

Σύμφωνα με την παιδοδιαβητολόγο του Νοσοκομείου Χανίων ευθύνες υπάρχουν και στους γονείς οι οποίοι παροτρύνουν τα παιδιά, δηλαδή «φάει παιδί μου είσαι αδύνατο, φάει παραπάνω», υποεκτιμώντας το υπάρχον βάρος των παιδιών και με αποτέλεσμα το υπέρβαρο παιδί να τους φαίνεται ως φυσιολογικό.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Κ.Ψ. Υγείας Χανίων ψυχίατρος Άννα Γεωργουδάκη ανέφερε ότι «…οι διατροφικές διαταραχές όλο και αυξάνονται και θέλουμε να τονίσουμε τα ψυχικά αίτια που οδηγούν στις διατροφικές διαταραχές και να δούμε τα αποτελέσματα των διαταραχών στην παθολογία, στην υγεία του ανθρώπου…»

«Είναι ΄να πρόβλημα που έχει σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα και αφορά όχι μόνο σε γυναίκες αλλά και σε άντρες, όχι μόνο σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες….Απαιτείται περισσότερων από μιας ειδικότητες, όπως διαιτολόγου, ψυχιάτρου, παθολόγου» επεσήμανε η καθηγήτρια διατροφής ανθρώπου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανδριάνα Καλιώρα.

«Η ημερίδα προσεγγίζει ολιστικά το θέμα και ψυχικά αλλά και παθολογικά» σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση.

Στο πλαίσιο της ημερίδας υπήρχε για τα παιδιά δράση με θεατρικό παιχνίδι, εργαστήριο ζωγραφικής και λαικά παραμύθια από τον Νίκο Μπλαζάκη.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – SOS, Κρήτη,chania – SOS, kriti