Χανιά – Γέφυρα Κερίτη: Πέντε χρόνια από την κατάρρευση του μνημείου (φωτο – βίντεο)

Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2024 και ειδικά η σημερινή ηλιόλουστη μέρα, δεν θυμίζουν με τίποτε τις ραγδαίες βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου του 2019 εξ αιτίας των οποίων «φούσκωσε» ο ποταμός Κερίτης.

Τα ορμητικά νερά χτυπούσαν αλύπητα τις βάσεις της ιστορικής και αιωνόβιας γέφυρας του Κερίτη .Παρά τις όποιες βεβιασμένες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν οι βάσεις της γέφυρας, το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 μπροστά στα μάτια πολλών

που δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν, η γέφυρα κατέρρευσε.

Την στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας και παράσυρσης  των στοιχείων της από τα ορμητικά νερά του ποταμού είχε καταγράψει ο τηλεοπτικός φακός της «Νέας Τηλεόρασης» η οποία εκείνη την στιγμή είχε «ζωντανή» μετάδοση από το σημείο.

Ακολούθησαν πολλά γεγονότα καθώς η γέφυρα – πέραν του ότι αποτελούσε μνημείο – ήταν και ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης πολλών χωριών της περιοχής από και προς τα υπόλοιπα Χανιά (δείτε εδώ όλα τα σχετικά ρεπορτάζ).

Ήδη προχωρά η κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας , ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας. Μάλιστα πριν από πέντε ημέρες ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών υπέγραψε απόφαση παράτασης της προθεσµίας για την ολοκλήρωση της σύµβασης µε τίτλο ‘‘Αποκατάσταση της λίθινης γέφυρας του ποταµού Κερίτη του ∆ήµου Πλατανιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων’’ µέχρι 2 Μαΐου 2024.

Η ιστορική γέφυρα Κερίτη

Η γέφυρα, πετρόκτιστη και τρίτοξη, κτίστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Αλικιανού στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και με την αμέριστη φροντίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ανακηρύχθηκε ως νεώτερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και εντάχθηκε στο διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος ως «αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη».

ΝαπΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Γέφυρα Κερίτη, Πέντε,chania – gefyra keriti, pente