Χανιά – Πολιτική Προστασία: «Τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου δεν είναι απλά» – Συνεδρίαση με το βλέμμα στραμμένο στον συντονισμό και τα έργα

Νωρίς το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε στο δημαρχείο Χανίων το ΤΕΣΟΠΠ (τοπικό επιχειρησιακό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας) του δήμου Χανίων ενόψει της χειμερινής περίοδο.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό, τα μέτρα πρόληψης και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Παράλληλα συζητήθηκε ενδελεχώς η προετοιμασία, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου, η ενίσχυση της ασφάλειας

και η συνεργασία για την προστασία των πολιτών. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ειδική αναφορά και αποτυπώθηκαν τα σημεία του δήμου όπου χτυπάει «καμπανάκι» για ενδεχόμενο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Μια τέτοια περίπτωση όπως τονίστηκε είναι η περιοχή του Κλαδίσου και γενικά το δυτικό τμήμα της πόλης των Χανίων.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Τσαπάκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία «όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδιάζουμε και έχουμε προχωρήσει ήδη σε παρεμβάσεις. Σίγουρα υπάρχουν σημεία που δεν έχουμε παρέμβει ακόμα. Υπάρχουν εργολαβίες της Περιφέρειας Κρήτης στο δήμο Χανίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα σχεδιάζουμε και μεγάλα έργα όπως είναι η μελέτη του Κλαδισού ποταμού, όπως είναι η μελέτη στον Μορώνη ποταμό. Πιστεύω ότι σύντομα θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών και όχι μόνο» σημείωσε ο κ. Τσαπάκος.

Στην συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι οι διαθέσιμοι πόροι αλλά όπως ανέφερε «και στις 4 περιφερειακές ενότητες του νησιού έχουν εντοπιστεί τα σημεία που πρέπει να παρέμβουμε και έχουμε κάνει αιτήματα για χρηματοδοτήσεις. Τα χρήματα αυτή τη στιγμή είναι λιγοστά και πολλές φορές εκχωρούνται αρμοδιότητες χωρίς να δίνονται και οι αντίστοιχοι πόροι. Στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω τα αιτήματα να βρουν χρηματοδότηση για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Στις εκβολές των ρεμάτων πέρυσι έγιναν πάρα πολλές παρεμβάσεις σε ρέματα και ποταμούς. Συνεχώς γίνονται έλεγχοι σε φαράγγια και γενικά σε δύσκολα σημεία».

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων κ. Μανώλης Λέκκας τόνισε ότι «προς το παρόν αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση των καιρικών φαινομένων αλλά η μεγάλη μας ανησυχία ακόμα είναι οι πυρκαγιές. Σε αυτό το συντονιστικό αυτό που μας ενδιαφέρει είναι εμείς ως πολιτικής προστασία να δώσουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στους τοπικούς της αυτοδιοίκησης ώστε σε συνεργασία με τους πολίτες της εκάστοτε δημοτικής κοινότητας να αντιμετωπίσουν εν πρώτης τα φαινόμενα και να έχουμε άμεση ενημέρωση. Εκείνο που προέχει όμως είναι πρόληψη. Τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου δεν είναι απλά».

Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας μίλησε για το σχεδιασμό του δήμου Χανίων λέγοντας ότι «τα έργα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν προφανώς προφυλάσσουν εν μέρη. Παρόλα αυτά έχουμε πρόθεση ως πολιτική προστασία να προτείνουμε μια λύση που αφορά τον Κλαδισό, η οποία εκτιμώ ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Έχουμε φυσικά και τις ιρλανδικές διαβάσεις όπου βάζουμε σήμανση και τις προσέχουμε και θα παρακαλέσουμε τους τοπικούς να μας ενημερώνουν και για άλλες και θα λάβουμε μέτρα προστασίας. Ένα δεύτερο που ως δήμος θα δώσουμε προτεραιότητα είναι η σεισμική δραστηριότητα. Όλο αυτό προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες ρηγματώσεις. Έχουμε φαράγγια έχουμε ορεινές ζώνες και σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιους ελέγχους για να είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος που περνάει από εκεί δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα».

Τέλος ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης επεσήμανε ότι «παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι ενώ είμαστε εντός αντιπυρικής περιόδου υπάρχουν πλημμυρικά και συναφή φαινόμενα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι πριν μας χτυπήσουν την πόρτα. Βλέπετε ότι η κλιματική κρίση, η ραγδαιότητα, οι αλλαγές η μια διαδέχεται την άλλη σε ασύλληπτο χρόνο. Μπορεί το πρωί να έχουμε δασικές πυρκαγιές και το απόγευμα πλημμυρικά φαινόμενα. Φέτος έχουμε στην φαρέτρα μας κάτι που δεν είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε 10 πιστοποιημένους υπαλλήλους οι οποίοι γνωρίζουν δράσεις και ενέργειες. Οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται και ακολουθούν τις οδηγίες που λαμβάνουν. Υπάρχουν σημεία και περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια έχουν βγάλει κάποια προβλήματα επομένως η υπηρεσία εστιάζει εκεί αλλά όχι μόνο εκεί. Γνωρίζουμε ότι μετά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ακολουθούν πλυμμηρικά φαινόμενα. Φέτος δεν είχαμε καμία πυρκαγιά που να ήταν τόσο μεγάλης κλίμακας και να μας κάνει να φοβόμαστε για κάτι. Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα