Χανιά: Χαμηλά τα ποσοστά δοτών οργάνων στην Ελλάδα – Υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είναι αρκετή (φωτο – βίντεο)

Οι μεταμοσχεύσεις και η δωρεά οργάνων καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον στην υγεία του ανθρώπου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής ιατρικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σάββατο στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων λειτουργίας του Ιατρικού Συλλόγου

Χανίων.

Έγκριτοι επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής, την Αρχιτεκτονική Σχολή και το Πολυτεχνείο Κρήτης μίλησαν για την δωρεά οργάνων και ιστών και για το περιβάλλον και την υγεία με σκοπό την διεπιστημονική και σε βάθος προσέγγιση της σημασίας της δωρεάς οργάνων και ιστών ως κορυφαία πράξη ανιδιοτέλειας, ανθρωπισμού και αγάπης.

Παράλληλα μίλησαν για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία, στις ανθρώπινες δραστηριότητες και το περιβάλλον.

Για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Παλλήκαρης καθηγητής οφθαλμολογίας ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτής ινστιτούτου οπτικής και όρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΒΕΜΜΟ ) «η χώρα μας θα πρέπει σιγά σιγά να αποκτήσει μια Ευρωπαϊκή αντίληψη διότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, και μια μεγάλη ανάγκη που έχει σήμερα ο κόσμος. Ιστορικά από τα Χανιά ξεκίνησαν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις στο μάτι το 1985 όταν βρισκόμουν στο νοσοκομείο Χανίων. Σήμερα πλέον έχουν αλλάξει παρά πολλά στον τομέα των επεμβάσεων καθώς υπάρχουν πιο εξειδικευμένα εργαλεία με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το μήνυμα μου είναι να γίνουμε όλοι δότες διότι ο κερατοειδής δεν είναι ένα όργανο είναι ένα απλός ένα κομμάτι ιστού» .

Με τη σειρά της η κ. Έλια Ψυλλάκη, Χημικός Μηχανικός, Καθ. Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της ότι «με πολύ μεγάλη είδα αυτή τη γεφύρωση που έγινε μεταξύ του ιατρικού συλλόγου και του πολυτεχνείου Κρήτης. Και οι δυο δίνουμε καθημερινά μάχη του προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Στην σημερινή εκδήλωση θα μιλήσω σχετικά με την ρύπανση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλοκα, οι προκλήσεις πολύ μεγάλες. Καθημερινά δίνεται μια μεγάλη μάχη από όλες τις ερευνητικές ομάδες παγκόσμια. Εμείς κοιτάμε την ρύπανση που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλα και απαιτούν συνέργειες πολλών ερευνητικών ομάδων. Προβλήματα που ίσως να μην μπορέσουμε να λύσουμε πολύ σύντομα και για αυτό χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και υπάρχει μόνο ένα καράβι».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Χανίων κ. Αντώνης Κρασουδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο ιατρικός σύλλογος βρίσκεται 100 χρόνια στην υπηρεσία των Χανιωτών και θα εξακολουθήσει να είναι και για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα επιθυμία μας είναι να δημιουργούμε προβληματισμούς στους Χανιώτες με διάφορα θέματα. Είχαμε ξεκινήσει με την τεχνητή νοημοσύνη και τώρα συνεχίζουμε με πολύ σπουδαία ζητήματα με τη δωρεά οργάνων και ιστών. Η χώρα μας έχει χαμηλά ποσοστά, έχουμε παρατηρήσει μια αυξήσει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είναι αρκετή. Η χώρα μας βρίσκεται σχετικά χαμηλά σε δότες οργάνων και ιστών. Παράλληλα θα μιλήσουμε και για το περιβάλλον το οποίο είναι πολύ βασικό για υγιή σώματα. Οι μεταμοσχεύσεις σώζουν ζωές. Το τελευταίο καιρό πραγματοποιήθηκαν δυο μεταμοσχεύσεις στα Χανιά και για τις οποίες συγχαίρω τους οικείους των δυο συμπολιτών μας που χάθηκαν. Είναι μεγάλο και σπουδαίο το μήνυμα που έστειλαν και το ίδιο θέλει να στείλει και ο ιατρικός σύλλογος. Ποτέ κανείς από εμάς δεν ξέρει τι θα χρειαστεί».

Τέλος η κ. Ελένη Παπαδάκη, Καθ. Αιματολογίας και Διευθύντρια Αιματολογικής κλινικής ΠαΓΝΗ, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης στην ομιλία της μίλησε για τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα και την προσφορά της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων στο πεδίο μεταμοσχεύσεων και αναγεννητικής Ιατρικής. Μάλιστα μεταξύ άλλων στην ομιλία της μίλησε για την σημασία της προσέλευσης δοτών από περιοχές με σπάνια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας όπως η Κρήτη.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Χανίων και του εργαστηρίου μεταβαλλόμενων ευφυών περιβάλλοντων “TUC / THE LAB

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Χαμηλά, Ελλάδα – Υπάρχει,chania, chamila, ellada – yparchei