Χανιά: Εκδηλώσεις αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων σε σχολεία αλλά με όρους – Τήρηση ωραρίου, επιτροπή επίβλεψης και πάγιο τέλος

Σε πλαίσια πιο συγκεκριμένα μπαίνουν από φέτος και ενδεχομένως να αυξηθούν από του χρόνου οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι σε δημόσιους χώρους αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, με στόχο την οικονομική τους ενίσχυση. Πρόκειται για εκδηλώσεις που, αφενός, αποτελούν μια καλή πηγή για τους συλλόγους ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές και ποικίλες δράσεις τους, αφετέρου, δημιουργούν ζητήματα όχλησης σε κατοίκους,

αφού οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πολλές φορές με σχετική ανοχή τήρησης των ωραρίων.

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή αιτήματα διοργανωτών για τέτοιους είδους εκδηλώσεις, με τη δημοτική αρχή να εισηγείται να ψηφίζονται, εν τέλει, δύο προτάσεις της.

α) Να αποδίδεται ένα πάγιο τέλος (των 500 ευρώ) στα σχολεία που θα γίνεται το πανηγύρι και η εκάστοτε εκδήλωση. Θα δίδεται στη σχολική επιτροπή και εκείνη στο εκάστοτε σχολείο για να το διαχειρίζεται με τον τρόπο που θέλει εκείνο. Μπορεί για παράδειγμα να αγοράσει έναν εκτυπωτή, έναν αθλητικό εξοπλισμό που δεν είναι στις υποχρεώσεις των λειτουργικών του δαπανών.

β) Η σύσταση μιας τριμελούς ή τετραμελούς επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από τον διευθυντή της εκάστοτε σχολικής μονάδας και κάποιους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που θα παραλαμβάνουν τον χώρο και θα σημειώνουν τυχούσες ζημιές ή αν αυτός ο χώρος δεν παραδοθεί όπως πρέπει δεν θα έχει δικαίωμα ο διοργανωτής να ξαναζητήσει παραχώρηση.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Βαρδάκης που εισηγήθηκε το θέμα, “δωρεάν παραχώρηση γίνεται όταν ο Σύλλογος Γονέων ζητά τον σχολικό χώρο που δραστηριοποιείται για κάποια εκδήλωση”.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος τόνισε νωρίτερα ότι, “όπως κάθε χρόνο έχουμε εισηγήσεις από αθλητικούς ή πολιτιστικούς φορείς σε σχολεία. Το πρώτο θέμα είναι η τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας και έχουμε και γνωμοδότηση από την αστυνομία για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κάθε αθλητικός ή πολιτιστικός σύλλογος που του παραχωρείται ο χώρος υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υπεύθυνος για ποινική ή αστική ευθύνη και ότι είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του χώρου και για τυχούσες ζημιές”.

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: “Είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα. Με την πάροδο των ετών τα πανηγύρια πολλαπλασιάζονται. Υπάρχει ένα ιδιότυπο κυνηγητό μεταξύ περιοίκων, αστυνομίας, διοργανωτών, αυτόφωρα κτλ. Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο που ως δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλους. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει νωρίς διότι οι περισσότεροι σύλλογοι, ήδη, έχουν κάνει προγραμματισμό για φέτος. Ο ρόλος της αστυνομίας για την τήρηση του ωραρίου είναι σημαντικός”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Όνειρο είναι τα Χανιά” Μιχάλης Μπαλαντίνος ανέφερε σε ό,τι αφορά το πάγιο τέλος ότι, “τα χρήματα που θα λαμβάνονται καλύτερα να τα παίρνει η σχολική επιτροπή και να τα μοιράζει αναλόγως σε όλα τα σχολεία. Διότι σε κάποια σχολεία θα γίνονται εκδηλώσεις και σε κάποια όχι”.

“Υπάρχει κίνητρο μεγαλύτερο εσόδων για τους συλλόγους αφού γλυτώνουν το ΦΠΑ και οι σύλλογοι έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Η νέα νομοθεσία επιτρέπει τέσσερις εκδηλώσεις.”, σημείωσε ο Τάσος Αλόγλου.

Τέλος ο κ. Βαρδάκης ανέφερε στο ζήτημα χρήσης τουαλέτας σε εκδηλώσεις που γίνονται σε σχολεία ότι, “παλαιότερα δίδονταν οι τουαλέτες των σχολείων για τέτοιες εκδηλώσεις. Γίνονταν όμως βανδαλισμοί. Τώρα όμως όπου είναι δυνατόν, τότε ο εκάστοτε διοργανωτής οφείλει να έχει χημικές τουαλέτες στις εκδηλώσεις του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα